Εθνική: Σύντομα προφίλ της Τουρκίας, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας

Διαβάστε τα προφίλ των πιθανών αντιπάλων της Εθνικής Ελλάδας στους ομίλους του Euro 2024.

Εθνική: Σύντομα προφίλ της Τουρκίας, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016, Πορτογαλία, η Τσεχία που κατέκτησε -ως Τσεχοσλοβακία- το EURO το 1976 (τότε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης) και η Τουρκία θα βρεθούν στον δρόμο της Εθνικής στο group stage της τελικής φάσης του EURO 2024 (6ος όμιλος), αν καταφέρει να προκριθεί από τα play-off του Μαρτίου. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τρεις αυτές Εθνικές Ομάδες.

Τουρκία

Μεγάλες διοργανώσεις που έχει κατακτήσει: -

Η πορεία της στα προκριματικά του Euro 2024: Τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο με 17 βαθμούς (5 νίκες 2 ισοπαλίες, 1 ήττα)μπροστά από Κροατία, Ουαλία και Αρμενία.

Η πορεία της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022: Δεν συμμετείχε.

Πορτογαλία

Μεγάλες διοργανώσεις που έχει κατακτήσει: EURO 2016. Οι αγώνες της τελικής φάσης διεξήχθησαν στη Γαλλία. Στον τελικό νίκησε 1-0 την οικοδέσποιανα της διοργάνωσης.

Η πορεία της στα προκριματικά του Euro 2024: Ήταν πρώτη στον 10 όμιλο με το απόλυτο νικών σε 10 αγώνες. Στον ίδιο όμιλο ήταν η Σλοβακία (2η, προκρίθηκε), το Λουξεμβούργο (3ο), η Ισλανδία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Λιχτενστάιν.

Η πορεία της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022: Συμμετείχε, προκρίθηκε ως πρώτη από τη φάση των ομίλων με αντιπάλους τη Ν. Κορέα, την Ουρουγουάη και τη Γκάνα, στη συνέχεια απέκλεισε την Ελβετία με το εμφατικό 6-1 στη φάση των «16» και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από το Μαρόκο (0-1).

Τσεχία

Μεγάλες διοργανώσεις που έχει κατακτήσει: EURO 1976 (τότε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης), ως Τσεχοσλοβακία. Οι αγώνες της τελικής φάσης διεξήχθησαν στη Γιουγκοσλαβία. Στον τελικό νίκησε τη Δυτική Γερμανία 5-3 στα πέναλτι (καν. αγώνας και παράταση 2-2).

Η πορεία της στα προκριματικά του Euro 2024: Τερμάτισε 2η πίσω από την Αλβανία στον 5ο όμιλο με 15 βαθμούς (4 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα). Στον όμιλο συμμετείχαν ακόμη η Πολωνία, η Μολδαβία και τη Νησιά Φερόε.

Η πορεία της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2022: Δεν συμμετείχε.

Η προϊστορία της Ελλάδας με Τουρκία: (3 νίκες, 3 ισοπαλίες, 7 ήττες).

Η Προϊστορία της Ελλάδας με την Πορτογαλία: (5 νίκες, 5 ισοπαλίες, 4 ήττες).

Η προϊστορία της Ελλάδας με την Τσεχία: (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα).