Εθνική: Γίνονται ξανά… πολυμήχανοι!

Οι πρωταγωνιστές της Εθνικής στο ματς με την Γαλλία και ο πήχης που έχει ανέβει σημαντικά.

Εθνική: Γίνονται ξανά… πολυμήχανοι!

Πριν το χθεσινό (21/11) ματς, η Εθνική μετρούσε τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς κόντρα σε Γαλλία και Ολλανδία, με μηδέν γκολ στο ενεργητικό της και έχοντας μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της πέντε φορές.

Η εικόνα αυτή δεν αντικατόπτριζε την προσπάθειά της, την εικόνα της και συνολικά το επίπεδό της. Χθες το βράδυ στο χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας οι Έλληνες διεθνείς απέδειξαν πως έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Γαλλία.

Το 4-5-1 του Πογέτ δεν είχε πάει περίφημα κόντρα στους Ολλανδούς, δούλεψε πολύ καλά όμως απέναντι στους «τρικολόρ». Μια λογική εξέλιξη αφού οι διεθνείς είχαν «στην πλάτη» τους το ματς με τους «οράνιε».

Η διπλή γραμμή άμυνας «βραχυκύκλωσε» το συγκρότημα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, το οποίο δεν κατάφερε να βγάλει τους επιθετικούς του σε θέσεις βολής με εξαίρεση ένα σουτ του Ντεμπελέ στα μέσα του ημιχρόνου. Το γκολ του Κόλο Μουανί ήταν μια ασύλληπτη έμπνευση, δείγμα της ποιότητάς του.

Η «γαλανόλευκη» όμως είχε σε εξαιρετικό βράδυ αρκετούς ποδοσφαιριστές. Πρώτα και κύρια τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος επάξια πήρε τον τίτλο του MVP. Ο 23χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού βρήκε δίχτυα, όμως το πιο σημαντικό ήταν πως έδωσε πολλές μάχες με τους στόπερ των Γάλλων και ενώ στην αρχή ο Σαλιμπά τον κέρδιζε, όσο περνούσε η ώρα ο Έλληνας κυνηγός έπαιρνε «κεφάλι».

Μεγάλη εμφάνιση έκαναν και οι δύο μπακ, Γιαννούλης και Ρότα σε ένα ματς υψηλών απαιτήσεων. Ενδιάμεσα, σπουδαίο ματς έκανε ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο οποίος έχει ακούσει τόσα πολλά και όμως ξανά αποδείχθηκε «κλειδί» με την ηρεμία που προσέδωσε στην κυκλοφορία της μπάλας αλλά και με την ασφάλεια που πετύχαινε με το να «ταξιδεύει» την μπάλα προς τα πλάγια.

Το δεύτερο γκολ της Ελλάδας ήρθε από έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω: Ο Ρότα κλέβει την μπάλα στα δεξιά, ο Μπουχαλάκης αλλάζει το παιχνίδι για τον Γιαννούλη, εκείνος κάνει το τούνελ, «μπουκάρει» στην περιοχή και ο Ιωαννίδης νικά τον Σαμπά. Γκολ υψηλότατου επιπέδου και δείγμα της δουλειάς που έχει γίνει στο τακτικό κομμάτι.

Πλέον στους ώμους της Εθνικής προστίθεται το «πρέπει», αφού μόνη της έχτισε ανάλογες προσδοκίες. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα ματς του Μαρτίου θα είναι εύκολα, όμως ξεκάθαρα η μη πρόκριση στο Euro2024 θα συνιστά αποτυχία. Είναι ώρα ο πήχης να ανεβεί, και οι Έλληνες διεθνείς δείχνουν πως το έχουν αντιληφθεί.