Σε φτιάχνουν ή σε καταστρέφουν!

Το Γιβραλτάρ γνώρισε από πρώτο χέρι στο… πετσί του την ποιότητα και την ορμή της Εθνικής Γαλλίας, χάνοντας με 14-0 σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματς για τους «τρικολόρ» και κυρίως με τεράστια διαφορά δυναμικότητας.

Σε φτιάχνουν ή σε καταστρέφουν!

Απόψε όμως η Ελλάδα, που έχει χάσει κάθε ελπίδα για απευθείας πρόκριση στο Γιούρο 2024 μέσω των προκριματικών, έχει την ευκαιρία να δείξει πως παραμένει ένα σούπερ ανταγωνιστικό σύνολο, απέναντι στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης. Ακόμα και μια ισοπαλία ασφαλώς θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα…

Η προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν ήταν η ιδανική, αφού η «γαλανόλευκη» προσέγγισε το πολύ δύσκολο αυτό ματς εν μέσω διαξιφισμών και «πολέμου δηλώσεων» μεταξύ του Γκουστάβο Πογέτ και της διοίκησης της ΕΠΟ. Ακόμα και για λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ανέφεραν οι πληροφορίες που… συνόδευαν την προετοιμασία των Ελλήνων διεθνών, με την ΕΠΟ μάλιστα να μην διαψεύδει τίποτε.

Ας είναι όμως. Οι Έλληνες διεθνείς γνωρίζουν πως τέτοια ματς τους δίνουν υπεραξία και τους σπρώχνουν ακόμα πιο κοντά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ή τους… καταστρέφουν!

Στο μεταξύ η ΕΠΟ έκανε τη δική της κίνηση και προχώρησε στον ορισμό των ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και ΑΕΚ - Άρης στις 6 και 7 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Πάνω, δηλαδή, ακριβώς στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μέχρι εδώ καλά.

Υπάρχει μια μικρή, αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια: Ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί η Ελληνική Αστυνομία για το αν συμφωνεί (που δεν συμφωνεί…) με την ύπαρξη τεσσάρων υψηλής επικινδυνότητας γεγονότων στο Λεκανοπέδιο μέσα σε δύο μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα οι επιτελείς της ΕΛΑΣ θα ανακοινώσουν τη διαφωνία τους στον συγκεκριμένο ορισμό και θα ζητήσουν αλλαγή ημερομηνιών.

Έτσι και η ΕΠΟ θα έχει ορίσει τα ματς και τον «μουντζούρη» θα πάρει η αστυνομία, που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Και οι ομάδες; Μα ποιος νοιάζεται για τις ομάδες; Αν έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, αν έχουν τραυματίες, αν έχουν άλλες υποχρεώσεις πριν ή μετά τα πρώτα ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου. Κι απόψε αυτοσχεδιάζουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Στο μπάσκετ και συγκεκριμένα στην… πίσω αυλή του αθλήματος, όχι στη βιτρίνα με τα μπάτζετ εκατομμυρίων και τους χιλιάδες θεατές στις εξέδρες, υπάρχουν πολλά νεύρα.

Μιλάμε για τα… τελείως ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αυτά όπου μαζεύονται μέλη επιχειρήσεων, άνθρωποι που αγαπούν το άθλημα εργαζόμενοι, φοιτητές και απλώς παίζουν αγώνες χωρίς να ανήκουν σε αναγνωρισμένα σωματεία.

Εκεί λοιπόν πρόσφατα και λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους δύο παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, επαγγελματίες και από τα μεγάλα ονόματα της Α1 πρωταγωνίστησαν σε θλιβερά επεισόδια. Ο ένας πέταξε την μπάλα στο κεφάλι ενός διαιτητή και ο δεύτερος έστειλε έναν άλλον στο νοσοκομείο με γροθιές στο κεφάλι!

Όχι πως δεν γίνονται διάφορα κατά καιρούς, αλλά ειδικά από τους δύο συγκεκριμένους υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Να αντιλαμβάνονται δηλαδή τη διαφορά επιπέδου, αλλά και να κατανοούν το όνομα, όποιο κι αν είναι αυτό, που φέρουν. Κυρίως να μην το αμαυρώνουν…

Όσον αφορά τη… βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ και την Μπάσκετ Λιγκ, ο Παναθηναϊκός είδε πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να την… πατήσει με οδυνηρό τρόπο, εάν δεν είναι προσεκτικός στο πρωτάθλημα. Η ψυχωμένη ΑΕΚ είχε… στριμώξει στα σχοινιά τους «πράσινους» και περίπου δύο λεπτά πριν από τη λήξη είχε προβάδισμα τεσσάρων πόντων μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ήρθε όμως ο Κέντρικ Ναν και… έκοψε τα σχοινιά, βγάζοντας τον Εργκίν Αταμάν και τους συμπαίκτες του από την τρομερά δύσκολη θέση. Και έμεινε η πολύ καλή προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων», που έμειναν με την μπουκιά στο στόμα…