Η Γερμανία σε βαθιά κρίση
Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον Λεβ και την άλλοτε παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική Γερμανίας, που απειλείται ακόμη και με υποβιβασμό στο Nations League, μετά και τις δύο απανωτές της ήττες…
Κάτι δεν πάει καλά στην άλλοτε παγκόσμια πρωταθλήτρια, εθνική Γερμανίας. Πρώτα –πρώτα η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν κατάφερε να σκοράρει για τρίτο σερί παιχνίδι,το περασμένο Σάββατο εναντίον της Ολλανδίας κι ενώ τελευταία φορά που είχε ηττηθεί με 3-0 ήταν πριν από 11 χρόνια! Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό! Τρεις νύχτες αργότερα, το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου κι ενώ προηγήθηκε αυτή τη φορά (Κρόος), έχασε ξανά με ανατροπή στο «Στάντ Ντε Φράνς» με 2-1 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία.
Από την μία λοιπόν ήρθε τώρα το ανέλπιστο 3-0 από την Ολλανδία, και από την άλλη το 2-1 από την Γαλλία με συνέπεια φυσικά να ταράξει ξανά τα νερά της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Η Ολλανδία να θυμίσουμε το καλοκαίρι του 2018 δεν είχε καταφέρει να δώσει το παρόν της στην τελική φάση του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου. Έτσι κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν θα μπορούσε να επικρατήσει και μάλιστα με το βαρύ σκορ 3-0.
Όπως την είδαν στο πρόσφατο παιχνίδι της αρκετοί είπαν ότι η εθνική Γερμανίας μόνο με ομάδα δεν μοιάζει αλλά με περιοδεύοντα θίασο ο οποίος σκέφτεται μόνο την αποζημίωση. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνο που υποστήριζαν ότι η αποτυχία του καλοκαιριού στα γήπεδα της Ρωσίας ήταν απλά μία παρένθεση και τίποτε άλλο. Η βαριά ήττα όμως με 3-0 από την «πορτοκαλί ομάδα» ήρθε να επιβεβαιώσει πως η αμηχανία της Ρωσίας δεν προήλθε από σύμπτωση, αλλά μάλλον αντιστοιχούσε στις κακές της επιδόσεις . Και βεβαίως ακολούθησε και η νέα ήττα από τους «τρικολόρ» αυτή τη φορά, οπότε το ποτήρι ξεχείλισε.
Σε κάθε περίπτωση, το γερμανικό ποδόσφαιρο υπέστη νέα βαριά ήττα στο Άμστερνταμ, όσο και στο Παρίσι και όλοι μαζί θα πρέπει να δούν πιο προσεκτικά το όλο θέμα. Άλλωστε η τελευταία φορά που η εθνική Γερμανίας είχε γνωρίσει μία τόσο ευρεία ήττα ήταν το 2001. Όταν και είχε συντριβεί εντός έδρας με 5-1 από την αντίστοιχη της Αγγλίας.
Κι όμως όλοι είχαν κάνει λόγο για μία νέα αρχή! Ο Γιόακιμ Λεβ είχε υποσχεθεί πριν από μόλις λίγες εβδομάδες. Τουλάχιστον τα πρώτα παιχνίδια δεν έδειχναν πως κάνει λάθος. Έφερε 0-0 εναντίον της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας , Γαλλίας, νίκησε 2-1 το Περού και όλα έμοιαζαν καλά κι ευτυχισμένα. Η ήττα όμως από την Ολλανδία έφερε την εθνική Γερμανίας στην 3η και τελευταία θέση (ο υποόμιλός της έχει τρεις ομάδες), και τώρα θα χρειασθεί να δώσει μία μεγαλύτερη μάχη…
Μάλιστα η προοπτική υποβιβασμού στο Nations League της «Νασιοναλμανσαφτ» έχει εντείνει την κριτική κατά της εθνικής της ομάδας. Η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις επιτυχίες της είχε δώσει έναν άλλο τόνο και μία ιδιαίτερη χαρά στα εκατομμύρια των φιλάθλων της ανά τον κόσμο, κι όχι μόνο εντός χώρας.
Όλοι τώρα όμως μιλούν για μία μέτρια γερμανική ομάδα: Η καταιγίδα έφερε στην επιφάνεια πολλές αδυναμίες όπως η άμυνα που έχει πλέον μεγάλα προβλήματα. Στην μεσαία γραμμή, οι ποδοσφαιριστές που άλλες φορές δεν έκαναν λάθος πάσα, τώρα οι μπαλιές τους ήταν όλες ή σχεδόν όλες άστοχες. Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός, Μπόατενγκ στα 30 του χρόνια δείχνει αρκετά βαρύς. Ο παρτεναίρ του (και στην Μπάγερν Μονάχου) Μάτς Χούμελς δεν μπόρεσε να φτάσει όσο ψηλά περίμεναν οι ειδικοί. Τα λάθη του όπως και στην Ρωσία είναι κάτι το απίστευτο. Προφανώς επειδή βιάστηκαν αρκετοί να τον παρομοιάσουν με τον Φράντς Μπέκενμπαουερ, κάτι τον πείραξε.
Έπειτα στην μεσαία γραμμή η αποχώρηση του Μεσούτ Oζίλ λίγο μετά το Παγκόσμιο κύπελλο και ο τρόπος που αυτή προήλθε, με τις δηλώσεις για ρατσιστική αντιμετώπιση και τα λοιπά δείχνουν πως κάτι πήγε λάθος . Ο ηγέτης της Άρσεναλ με τις αδυναμίες του φυσικά, αλλά και την μοναδική του διορατικότητά στο παιχνίδι λείπουν και μάλιστα πάρα πολύ. Ο Oζίλ ήξερε που και πότε να δώσει την μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Opta, από το ξεκίνημα του 2016 έχει δημιουργήσει 1033 ευκαιρίες και είναι πρώτος στη σχετική κατηγορία στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα.
Μετά το Μουντιάλ όλοι μιλούσαν για την ανάγκη για «νέο αίμα» που χρειάζεται επειγόντως. Ο Μπράντ , ο Σανέ , ο Ζούλε ή ακόμα και ο Χάβερτς που πήρε το «βάπτισμα πυρός» (κατά των "οράνιε") , θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα πλάνο ανανέωσης αλλά δεν έχουν ακόμα την εμπιστοσύνη του τεχνικού τους. Ίσως και δικαιολογημένα. O Σανέ δεν ήταν συγκεντρωμένος στην τελική προσπάθεια απέναντι στους Ολλανδούς και όλο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ και κατά των Γάλλων δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατός. Κανείς δεν γνωρίζει περισσότερο από τον προπονητή το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη μετάβαση και την είσοδο νέων προσώπων στην 11άδα.
Έχουμε δει όμως ξανά στο παρελθόν εκλέκτορες να εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στις «σημαίες» των προηγούμενων χρόνων και να καταλήγουν με σκυμμένο το κεφάλι. Αλλά και το αντίθετο… Γεγονός είναι πως η Γερμανία θα χρειασθεί αρκετή και δύσκολη προσπάθεια ώστε να βρει ξανά τον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Και δεν αναφερόμαστε στο Nations League, αλλά το Ευρωπαϊκό και έπειτα το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο...
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo