Αν συνεχίσει έτσι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα

Μπορεί η Εθνική Ελλάδος να μην πήρε βαθμό στο Παρίσι, «μεγάλωσε» όμως μέσα από την εμφάνιση που έκανε απέναντι στην φιναλίστ του Μουντιάλ.

Αν συνεχίσει έτσι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα

Για όσους παρακολουθούν από κοντά την προσπάθεια που γίνεται στην Εθνική Ελλάδος τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, η χθεσινή, άκρως θετική, εμφάνισή της στο Παρίσι απέναντι στην κραταιά Γαλλία δεν προκάλεσε έκπληξη.

Τα είχαμε πει άλλωστε, ότι η Εθνική θα κοιτούσε στα μάτια την παρέα του Κιλιάν Εμπαπέ, πράγμα που τελικά συνέβη στο γήπεδο. Ήδη από το ξεκίνημα, οι παίκτες του Πογιέτ έδειξαν πως δεν θα έπαιζαν τον ρόλο του κομπάρσου στην γιορτή που είχαν στήσει οι περίπου 80 χιλιάδες φίλοι των «τρικολόρ».

Η απόφαση του Ουρουγουανού τεχνικού να ενισχύσει την μεσαία γραμμή του με τον Σιώπη πλάι στον Κουρμπέλη αφήνοντας εκτός έναν πιο επιθετικογενή ποδοσφαιριστή όπως ο Πέλκας ήταν μάλλον αναμενόμενη και κατά τεκμήριο στοχευμένη. Οι γραμμές των Ελλήνων ήταν κοντά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί η μπάλα με ασφαλείς μεταβιβάσεις.

Όταν η «γαλανόλευκη» δεν είχε την μπάλα, ο Μασούρας με τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα ήταν πάντα κοντά στους αμυντικούς και τους χαφ δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στα μαρκαρίσματα με δύο ή και τρεις παίκτες πάνω στους ταλαντούχους κυνηγούς των Γάλλων.

Όπως είναι γνωστό όμως, για να πάρεις κάτι από έναν τόσο ανώτερο αντίπαλο θα πρέπει να βρίσκονται στο 100% όλοι οι παίκτες τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ο Μαυροπάνος έχασε για μια στιγμή την συγκέντρωσή του και εκεί κρίθηκε το ματς. Ο στόπερ της Στουτγκάρδης δεν κατάφερε να συνέλθει από το λάθος του που έφερε το πέναλτι για την Γαλλία και ακολούθησαν ακόμη δύο, φέρνοντας την επανάληψη του πέναλτι που είχε αποκρούσει ο συγκινητικός Βλαχοδήμος αλλά και την αποβολή του μερικά λεπτά αργότερα.

Ακόμα και έτσι πάντως, η Εθνική Ελλάδος δεν κατέρρευσε, όπως πολλοί μπορεί να περίμεναν. Ο Πογιέτ επέλεξε ένα συντηρητικό 5-3-1 προκειμένου να περιορίσει όσο γινόταν την ζημιά μιας και επιθετικά οι διεθνείς δεν κατάφεραν πολλά. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός πως ο Τσιμίκας, κινητήριος δύναμη στο ματς με την Ιρλανδία, βρέθηκε σε κακό βράδυ ενώ και ο Γιακουμάκης δεν δικαίωσε για ακόμη μια φορά τον 55χρονο τεχνικό για την εμπιστοσύνη του.

Με την Γαλλία πιο ελεύθερη στο γήπεδο, οι Έλληνες διεθνείς δεν έχασαν το μυαλό τους, κάλυψαν χιλιόμετρα, προσπάθησαν να παίξουν ξανά με την μπάλα κάτω και όποτε απειλήθηκαν με αξιώσεις κράτησαν την ψυχραιμία τους. Κι αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να πάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κάτι από το χθεσινό ματς, θα είναι πολλαπλά τα οφέλη που θα αποκομίσει μακροπρόθεσμα.

Αυτό διότι οι διεθνείς και ο Πογιέτ απέδειξαν, πρώτα στους εαυτούς τους, πως η δουλειά που έχουν κάνει αποδίδει καρπούς και από εκεί που αδυνατούσαν να νικήσουν ομάδες όπως η Γεωργία και το Μαυροβούνιο, πλέον κοιτάζουν στα μάτια την κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου. Η χθεσινή εμφάνιση θα δώσει επιπλέον αυτοπεποίθηση στην ελληνική ομάδα ενόψει του κομβικού ματς με την Ολλανδία στις 7 του Σεπτέμβρη στο Ρότερνταμ.

Ας μην λησμονούμε πως η Εθνική μας βρίσκεται τρεις βαθμούς πάνω από τους Ολλανδούς (με ματς περισσότερο) και διαφορά τερμάτων +3 έναντι -1 αντίστοιχα ενώ τους υποδέχεται στην Νέα Φιλαδέλφεια την προτελευταία αγωνιστική και την τελευταία αγωνιστική θα φιλοξενήσει την (λογικά τότε) αδιάφορη Γαλλία, με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...