Εθνική Ελλάδας: Έχει κερδίσει το δικαίωμα να ονειρεύεται

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας αγωνιζόταν με αξιώσεις για κάποιον μεγάλο στόχο. Την τελευταία δεκαετία λίγα ήταν τα κρίσιμα ματς για τη «γαλανόλευκη» και το διακύβευμα βασιζόταν μόνο σε κάποια μικρά ψήγματα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Εθνική Ελλάδας: Έχει κερδίσει το δικαίωμα να ονειρεύεται

Τα πράγματα όμως για την Εθνική Ελλάδας έχουν αλλάξει. Πρώτος ο Φαν’τ Σιπ και ακολούθως ο Γκουστάβο Πογέτ τής έδωσαν ταυτότητα και δυναμική. Αν μη τι άλλο, η ελληνική ομάδα πλέον παίζει ορθολογικό ποδόσφαιρο, με αρχή, μέση και τέλος. Και μέσα από το ποδόσφαιρό της, αλλά και από τα αποτελέσματα που πήρε με αυτό, αναζωπύρωσε και τη σχέση με τον κόσμο της.

Μεγάλη ήταν η ζέση με την οποία αντιμετώπισαν οι περίπου 20 χιλιάδες φίλαθλοι την Εθνική προχθές το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό διότι πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ευχαριστεί το κοινό με τον τρόπο που παίζει. Οι παίκτες του Πογέτ δημιούργησαν 29 τελικές στο Φάρο, άλλες 25 στο φιλικό με τη Λιθουανία και 19 απέναντι στην τριάδα των στόπερ της Ιρλανδίας.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να κοιτάξει τη Γαλλία στα μάτια. Χαώδης η διαφορά δυναμικότητας, σύμφωνοι. Όμως το ποδόσφαιρο μάς έχει διδάξει πως, όταν σέβεσαι τους κανόνες του, σε ανταμείβει. Και η Εθνική μας έχει σεβαστεί το ποδόσφαιρο.

Φυσικά, το να πάρει θετικό αποτέλεσμα στο Παρίσι η «γαλανόλευκη» μόνο αναπάντεχο μπορεί να θεωρείται. Όμως, από την άλλη μεριά, δεν έχει να χάσει κάτι. Κανείς δεν θα κατηγορήσει τον Ουρουγουανό ή τους διεθνείς εάν χάσουν από τη φιναλίστ του Μουντιάλ.

Έτσι, εγείρεται στην Εθνική Ελλάδας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Να παίξει με το πλάνο της χωρίς άγχος και να κυνηγήσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Μέχρι στιγμής έχει κάνει το καθήκον της και έχει μαζέψει 6 βαθμούς από τα ματς με Γιβραλτάρ και Ιρλανδία. Βρίσκεται τρεις πόντους μπροστά από την Ολλανδία και τρεις πίσω από τη Γαλλία με ματς λιγότερο. Και, φυσικά, έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της τη «δεύτερη ευκαιρία» μέσα από τα μπαράζ του Nations League.

Ο Πογέτ ασφαλώς και προβληματίζεται για τον τρόπο που θα παρατάξει την Εθνική στο «Σταντ ντε Φρανς», αφού θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προσφιλή τρόπο παιχνιδιού της και να περιμένει τη Γαλλία πίσω από την μπάλα. Φυσικά, πολλή δουλειά θα έχουν ο Γιώργος Μασούρας και όποιος αγωνιστεί στα αριστερά, αφού θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για να δίνουν βοήθειες στους μπακ. Ιδιαίτερα ο κυνηγός του Ολυμπιακού θα πρέπει να θυμηθεί τις μέρες του επί… Πέδρο Μαρτίνς, όταν γινόταν μέχρι και πλάγιος μπακ για να βοηθήσει ανασταλτικά. Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την παρουσία του Κιλιάν Εμπαπέ στο αριστερό «φτερό» της γαλλικής επίθεσης, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο ή ακόμη και τρεις παίκτες πάνω στον αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Μεγάλο είναι το «στοίχημα» και στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε και τον Σιώπη και τον Κουρμπέλη μαζί στο ίδιο σχήμα. Ενδεχομένως ο 55χρονος τεχνικός να έχει στο μυαλό του να «θυσιάσει» κάποιον από την τριάδα της επίθεσης προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο τον άξονα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει οδηγό το ματς των «τρικολόρ» απέναντι στο Έιρε, αφού οι Ιρλανδοί έβαλαν πραγματικά δύσκολα στους «μπλε», οι οποίοι χρειάστηκαν άριστη απόδοση από τον Μάικ Μενιάν για να κρατήσουν τη νίκη.