Γερμανία ή Τουρκία: Αύριο (27/9) η απόφαση για το Euro 2024!

Η ΟΥΕΦΑ την Πέμπτη (27/9) -που ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Μέρκελ- θα αποφασίσει δια μέσω της Εκτελεστικής της επιτροπής πoιά χώρα ανάμεσα σε Τουρκία ή Γερμανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2024. 

Γερμανία ή Τουρκία: Αύριο (27/9) η απόφαση για το Euro 2024!

Η Πέμπτη, 27 του μηνός πλησιάζει και μαζί της η ώρα της μεγάλης απόφασης: Τουρκία ή Γερμανία; Ποια χώρα θα πάρει το «πράσινο φως» από την Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ να φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2024;

Την ίδια ημέρα- τι σύμπτωση- ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Γερμανία, για να υπάρξει μία εξομάλυνση των σχέσεών τους και φυσικά οι συνομιλίες με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, θα προκαλέσουν έντονο ενδιαφέρον.

Η ΕΕ, άλλωστε εδώ και μισό αιώνα τώρα αποτελεί και στόχο της Τουρκίας να γίνει μέλος της, κάτι που προς το παρόν όλες της οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό… Η ΟΥΕΦΑ πρόσφατα στην έκθεση αξιολόγησης που παρουσίασε, ανέφερε πολλές θετικές πτυχές της τουρκικής υποψηφιότητας, δηλώνοντας ωστόσο ότι η "έλλειψη σχεδίου δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θέμα ανησυχίας".

Η έκθεση αξιολόγησης έδωσε προβάδισμα στην Γερμανία, αλλά οι αξιωματούχοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ανάμεσά τους φυσικά και ο πρόεδρός τους Ρίχαρντ Γκρίντελ ανησυχούν ότι το τελικό σήμα θα μπορούσε άνετα να δοθεί στην Τουρκία.

Λιγότερο από μία ώρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης από την UEFA σχετικά με τις γερμανικές και τουρκικές υποψηφιότητες που φιλοξένησαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) εξέδωσε μια δήλωση που εκφράζει τα ευρήματα της έκθεσης.

"Η έκθεση δείχνει ότι έχουμε πάρει σοβαρά υπόψη την δουλειά μας τους τελευταίους μήνες και η UEFA έχει λάβει υπόψη τα δυνατά μας σημεία", δήλωσε ο «πρεσβευτής» της γερμανικής υποψηφιότητας , και πρώην αρχηγός της εθνικής της ομάδας, Φίλιπ Λαμ.

Η γερμανική υποψηφιότητα αποσκοπεί στο να φέρει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά της Ευρώπης στη χώρα, από τότε που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Η γερμανική ομοσπονδία πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει έτσι τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει μια νέα αίσθηση συνάφειας στη χώρα, όπως και το 2006. Θα ήταν επίσης η πρώτη φορά που η χώρα ως Γερμανία θα αναλάβει να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα , μετά το 1988 που τότε, το είχε διοργανώσει ως Δυτική Γερμανία.

Ίδια γήπεδα

Η γερμανική υποψηφιότητα για το 2024 είναι μέτρια, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης. Όλα τα γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχουν, όπως και η απαραίτητες υποδομές. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την τουρκική υποψηφιότητα, έστω και αν τα περισσότερα από τα γήπεδα που προτίθεται να χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχουν.

Πιο ήρεμοι

Όμως , ενώ η Ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) προβάλλει εμπιστοσύνη στην υποψηφιότητα της δημόσια, οι αξιωματούχοι της, ανησυχούν περισσότερο απ ότι οι ομόλογοι τους στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF). Οι τελευταίοι περιμένουν με ηρεμία και υπομονή την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ένας σημαντικός λόγος γι 'αυτό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάποιο προβάδισμα στην υποψηφιότητα θέτοντας ως προτεραιότητα την κορυφαία αυτή Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γεγονός που μετράει πάρα πολύ για τους ειδικούς, στο καθαρά αγωνιστικό και αθλητικό κομμάτι.

Αν και δεν θα το λένε δημοσίως, οι άνθρωποι της Γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να έχει ο Τούρκος πρόεδρος στο «μανίκι του» μέσα σε προσεχείς ημέρες πριν την απόφαση. Υπάρχουν φήμες ότι συναντήθηκε με ηγέτες χωρών αλλά και ανθρώπους της Εκτελεστικής επιτροπής της UEFA σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής να ψηφίσουν υπέρ της Τουρκίας.

Υπάρχουν επίσης ψίθυροι γύρω από την UEFA που παραβλέπουν τις προσπάθειες των Τούρκων για το 2008 (σε κοινή υποψηφιότητα με την Ελλάδα), το 2012 και το 2016 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που βγήκαν ηττημένοι και θεωρούν πως τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας - αλλά φυσικά όλα αυτά είναι μόνο εικασίες…

Βάλτε όλα αυτά μαζί και πολλοί στο DFB είναι περισσότερο από λίγο νευρικοί κατά τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία - τόσο πολύ, οι προσπάθειες άσκησης πίεσης έχουν ενταθεί και έχει εκπονηθεί ένα έγγραφο εμπιστευτικής στρατηγικής.

«Οικονομικά συνετή» γερμανική προσφορά

Όταν ρωτάτε τον πρόεδρο της DFB, Ράινχαρτ Γκρίντελ τι πρέπει να προσφέρει η γερμανική υποψηφιότητα , η απάντησή του είναι: "Είναι ένα οικονομικά συνετό και φιλικό προς το περιβάλλον ευρώ, στην καρδιά της Ευρώπης. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σχεδόν κανένα έργο δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κανένα από τα 10 γήπεδα. Ωστόσο, στην επόμενη αναπνοή προσθέτει "ότι το ευρώ πρέπει να παίξει σε μια χώρα που είναι πολιτικά και οικονομικά σταθερή".

Μυστικό χαρτί στρατηγικής

Το τέχνασμα είναι να μιλήσουμε για την άλλη υποψηφιότητα, χωρίς στην πραγματικότητα να αναφέρουμε την άλλη , καθώς απαγορεύεται βάσει του άρθρου 17 των κανόνων της UEFA που διέπουν τις διαδικασίες υποβολής προσφορών. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το DFB (Γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) έχει συμβληθεί να κρατήσει μυστικό έγγραφο στρατηγικής που ανέθεσε στην διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία επικοινωνίας Burson-Marsteller να μελετήσει. Στη σελίδα 5 του εγγράφου, συμβουλεύει το DFB να "είναι πάντοτε βέβαιος" ότι "αναφέρονται οι αδυναμίες της τουρκικής υποψηφιότητας ".

Το έγγραφο επίσης προειδοποιεί ότι η παρουσία "σημαντικών μέσων ενημέρωσης" στη Γερμανία θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την υποψηφιότητα της DFB (Γερμανικής ομοσπονδίας) , καθώς και η υπόθεση γύρω από την απονομή του δικαιώματος φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ο Ράιχανρτ Γκρίντελ αρνείται οποιαδήποτε γνώση του εγγράφου Burson-Marsteller παρόλο που ήταν ο αυτός που του το ανέθεσε να το βρει.

Μία από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες για τις επιτροπές που οδήγησαν τις δύο προσφορές να κερδίσουν ψήφους ήρθε στα τέλη Αυγούστου στο Μονακό, καθώς η ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συγκεντρώθηκε για την αποκάλυψη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων μαζί με την κλήρωση για την πόλη που θα φιλοξενήσει τη νέα σαιζόν τον τελικό του Champions League. Ανάμεσά τους ήταν τα περισσότερα από τα 17 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία θα καταθέσουν τις ψηφοφορίες τους στην ψηφοφορία αυτής της Παρασκευής.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν παράγοντα

Ένας τομέας στον οποίο η έκθεση αξιολόγησης έδωσε στη Γερμανία ένα σαφές πλεονέκτημα ήταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα μιλώντας στα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής (ExCo) έγινε γρήγορα σαφές ότι η προσφορά της Γερμανικής ομοσπονδίας είχε το πλεονέκτημα -αλλά όλοι επέμειναν ότι αυτό δεν είχε τίποτε να κάνει με πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες.

Και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις, στο Μονακό. Η Γερμανική ομοσπονδία έστειλε μία επιστολή σε κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία εξέφραζε τις αρετές της γερμανικής υποψηφιότητας. Η ώρα της μεγάλης απόφασης πλησιάζει... Θα μάθουμε λοιπόν ποια χώρα θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό του 2024, η Γερμανία ή η Τουρκία, που ενώνει Ευρώπη και Ασία...

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo