Σύγχρονη, αλλά άστοχη η Εθνική

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση για την Εθνική του Γκουστάβο Πογέτ που αρέσει, αλλά έχει θέμα στο γκολ.

Σύγχρονη, αλλά άστοχη η Εθνική

Για δεύτερο σερί αγώνα η Εθνική Ομάδα παίζει ωραίο, στρωτό ποδόσφαιρο, ωστόσο παρουσιάζει πρόβλημα στην τελική προσπάθεια.

Η «γαλανόλευκη» έμεινε στο 0-0 με τη Λιθουανία και την Παρασκευή κέρδισε 3-0 το Γιβραλτάρ. Τρία γκολ σε δύο σερί αναμετρήσεις, όπου η Ελλάδα έκανε συνολικά 60 τελικές! Εξωπραγματικά νούμερα για Εθνική Ελλάδας, έστω κι αν απέναντί της είχε το Γιβραλτάρ στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Γιούρο 2024 και χθες τη Λιθουανία σε φιλικό αγώνα στην «ΟΠΑΠ Αρένα».

Το εντυπωσιακό είναι πως οι περισσότερες από τις 60 τελικές που είδαμε από την Ελλάδα βγήκαν μέσα από εξαιρετικές συνεργασίες, ωραίες ατομικές ενέργειες αλλά και στημένες μπάλες, όπου ο Πογέτ και οι συνεργάτες του έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Όπως με το Γιβραλτάρ, έτσι και χθες η «γαλανόλευκη» είχε τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα, δεν έκανε εύκολα το λάθος, οι παίκτες ήταν σε διαρκή κίνηση, έπαιζαν την μπάλα με τη μία, δεν έκαναν κατάχρηση ντρίμπλας, δεν υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και είδαμε ορθολογική ανάπτυξη και από τα άκρα αλλά και από τη μεσαία γραμμή. Η Εθνική είναι και με τη… βούλα σύγχρονη. Έχει εξελιχθεί και ο Πογέτ πατάει ιδανικά πάνω στη γραμμή που χάραξε ο Φαν’τ Σιπ (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με τον Ολλανδό στον πάγκο η Εθνική είχε ξεκινήσει και πάλι να παίζει καλό ποδόσφαιρο). Αυτό που φαίνεται να λείπει για την ώρα είναι η αποτελεσματικότητα.

Και μπορεί με το αδύναμο Γιβραλτάρ να μην το… πληρώσαμε και χθες το ματς με τη Λιθουανία να ήταν φιλικό, αλλά τον Ιούνιο αρχίζουν τα δύσκολα. Και όταν λέμε δύσκολα δεν εννοούμε φυσικά το ματς με τους Γάλλους στις 19/6, αλλά εκείνο με τους Ιρλανδούς στην «ΟΠΑΠ Αρένα» τρεις ημέρες νωρίτερα.

Η Εθνική παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη και επειδή κερδίσαμε εκτός έδρας 3-0 το Γιβραλτάρ να μιλάμε μόνο για Γαλλία, Ολλανδία και να αφήνουμε στην άκρη την Ιρλανδία, που επίσης βρίσκεται στον όμιλό μας.

Δεν μεγαλώσαμε ξαφνικά τόσο πολύ. Βήμα βήμα θα έρθει η πρόκριση είτε μέσα από τον όμιλο (κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο) είτε μέσα από τα μπαράζ του χρόνου. Ωραία είναι και τα άλματα, όλοι τα θέλουν, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο εάν δεν προσγειωθείς σωστά, να… φας το κεφάλι σου και μετά να μην υπάρχει επιστροφή. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Εθνική Ομάδα του ποδοσφαίρου. Χαμηλά η μπάλα, κάτω το κεφάλι και δουλειά, γιατί όπως είπαμε και παραπάνω η πρόκριση θα είναι αυτή που στο τέλος θα μετρήσει και θα φέρει ξανά τη «γαλανόλευκη» σε μια μεγάλη διοργάνωση. Μια πρόκριση που σίγουρα θα είναι τεράστιο επίτευγμα εάν έρθει σε έναν όμιλο με Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία, αλλά ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει απευθείας η «γαλανόλευκη» και πάει στα γήπεδα της Γερμανίας μέσω των μπαράζ, δεν θα είναι και αποτυχία. Μιλάμε άλλωστε για μια Εθνική που εδώ και μια δεκαετία είναι εκτός όλων των μεγάλων διοργανώσεων. Είτε πρόκειται για Μουντιάλ είτε για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Πογέτ όταν ανέλαβε ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του 2024 και δεν το ανέλυσε, εάν θα είναι απευθείας από τα προκριματικά ή μέσω των μπαράζ, γιατί δεν έχει καμία σημασία.