Το Euro των ευκαιριών

Οι αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων επιστρέφουν στο προσκήνιο, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του καταπληκτικού Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα του Κατάρ.

Το Euro των ευκαιριών

Ελάχιστη σημασία έχει αν πρόκειται για προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα για να πάρουν τα πολυπόθητα εισιτήρια για τα τελικά του θεσμού που θα γίνουν στα γερμανικά γήπεδα.

Και πρώτα απ’ όλα, βέβαια, η Ελλάδα, με μία διπλή ευκαιρία μπροστά της να βρεθεί σε τελικά ενός Γιούρο για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν η πορεία της στο τουρνουά που συνδιοργάνωσαν Πολωνία και Ουκρανία τελείωσε στα προημιτελικά με το παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία. Με δύο ομάδες να παίρνουν την απευθείας πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης από κάθε προκριματικό όμιλο, η αποστολή της «γαλανόλευκης» θα είναι βουνό, αν αναλογιστεί κανείς πως στο ίδιο γκρουπ βρίσκονται η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 και φιναλίστ του περασμένου Μουντιάλ Γαλλία όπως και η Ολλανδία. Παρ’ όλα αυτά, για το συγκρότημα που φτιάχνει σιγά σιγά ο Πογέτ υπάρχει και η ευκαιρία του Νέισονς Λιγκ, αφού εκεί είναι εξασφαλισμένη η παρουσία της στα πλέι οφ, μέσω των οποίων μπορεί και πάλι να πάει στο Γιούρο 2024.

Τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πάντως, είναι μία σημαντική ευκαιρία και για άλλες εθνικές ομάδες. Για την Κύπρο αρχικά, που θέλει να δείξει ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο σε σύγκριση με αυτό που παρουσίασε τόσο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 όσο και στο Νέισονς Λιγκ, όπως επίσης για τα συγκροτήματα που πλέον θα πορευτούν με καινούργιο προπονητή στον πάγκο τους στην προσπάθειά τους να διαβούν τον δρόμο των επιτυχιών. Ένα από αυτά η Πορτογαλία, στον πάγκο της οποίας βρίσκεται πλέον ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, η Πολωνία, που τα ηνία της ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος, αλλά και το Βέλγιο, που μετά την κακή του πορεία και τον πρόωρο αποκλεισμό στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ «καπετάνιος» είναι πλέον ο Ντομένικο Τεντέσκο.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η πορεία της Νορβηγίας, που στις τάξεις της έχει τον μεγάλο σκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ. Τα «λιοντάρια» απέτυχαν να προκριθούν στα τελικά του περασμένου Μουντιάλ. Πλέον, φιλοδοξούν να περάσουν σε τελικά ενός Γιούρο και μάλιστα για δεύτερη φορά στην Ιστορία τους και πρώτη μετά το 2000.

Για το τέλος αφήσαμε την Ιταλία. Την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2020 «σκουάντρα ατζούρα», που βίωσε την «κόλαση» του αποκλεισμού από το Μουντιάλ του Κατάρ, με την ήττα στα προκριματικά από τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ιταλία θα ξαναβρεί μπροστά της τους βόρειους γείτονές μας στα προκριματικά του Γιούρο, όπως επίσης και την Αγγλία, την πιο καλή της ίσως ανάμνηση από την προηγούμενη διοργάνωση και εκείνον τον αλησμόνητο τελικό στο «Γουέμπλεϊ»! Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έχει ήδη ξεκινήσει την ανανέωση στο ρόστερ και αυτά τα προκριματικά θα είναι μία ευκαιρία για τον ίδιο και τους παίκτες του να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο, ικανό να τους επαναφέρει σε υψηλά στάνταρ και πίσω στις μεγάλες διοργανώσεις, απ’ όπου, κακά τα ψέματα, είναι αισθητή η απουσία των «ατζούρι».

Η κλήρωση της τελικής φάσης του Γιούρο 2024 θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη στο Αμβούργο. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να απολαύσουμε στο χορτάρι τα… κατορθώματα των αστέρων, πριν δούμε ολοκληρωμένο το παζλ των 24 μονομάχων που θα βρεθούν του χρόνου το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.