Αυτός είναι μια σκάλα πιο ψηλά!

Θαυμάσιοι παίκτες ο Μάνταλος και ο Πέλκας, αλλά ο Κώστας Φορτούνης ξεχωρίζει φέτος απ' όλους τους Έλληνες μεσοεπιθετικούς.

Αυτός είναι μια σκάλα πιο ψηλά!

Δεν χρειαζόταν το χτεσινό ματς της Εθνικής στην Εσθονία για να διαπιστώσουμε ότι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς είναι αμυντικοί τοπ επιπέδου και γι΄αυτό άλλωστε παίζουν εδώ και χρόνια στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης με πολύ υψηλά συμβόλαια. Ούτε ότι ο Κώστας Μήτρογλου που ήταν άτυχος με τον τραυματισμό του παραμένει ένας στράικερ διεθνούς κλάσης, γι΄αυτό άλλωστε και εκείνος κάνει μια πολύ σπουδαία διεθνή καριέρα τα τελευταία χρόνια, με πανάκριβες μεταγραφές.

Αυτό που επιβεβαιώσαμε σε ό,τι αφορά τους τρεις πιο ποιοτικούς Έλληνες παίκτες που συνεχίζουν στη Σούπερ Λίγκα, είναι ότι οι έξοχοι πλέι μέικερ Πέτρος Μάνταλος και Δημήτρης Πέλκας βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τον κορυφαίο μπαλαντέρ των ελληνικών γηπέδων, τον Κώστα Φορτούνη. Αυτό δείχνει η εκκίνησή τους στη φετινή σεζόν κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο Ταλίν, σε ένα ματς που ο Σκίμπε αποφάσισε να τους χρησιμοποιήσει όλους μαζί πίσω από τον Μήτρογλου, θέλοντας να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποιότητα από τη μέση και μπροστά. Το πείραμα πέτυχε στο πρώτο ημίωρο, έστω κι αν στη συνέχεια τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Γερμανός τεχνικός, με κέρδος τελικά μόνο το αποτέλεσμα αυτής της πρεμιέρας στο Nations League.

Ο 27χρονος Πέτρος Μάνταλος έχει επιστρέψει δυναμικά καθώς είχε χάσει πολύ έδαφος με τον σοβαρό τραυματισμό του που του στέρησε πολλούς μήνες ρυθμού, ενώ ο 25χρονος Δημήτρης Πέλκας είναι πιο μικρός από τους τρεις και έχει διαρκώς άνοδο στην απόδοσή του με τον ΠΑΟΚ, με συνέπεια να είναι πια πρωταγωνιστής της ομάδας της Θεσσαλονίκης, όμως ο Κώστας Φορτούνης είναι - και με «γυμνό» μάτι -πιο πάνω από τους αστέρες των ανταγωνιστικών του Ολυμπιακού ομάδων.

Ειδικά ο τρόπος που αγωνίζεται φέτος αγγίζει την τελειότητα, διότι στην παρουσία του στα γήπεδα υπάρχει πέραν του ταλέντου του, διάρκεια, αμυντική συνεισφορά και μεγάλη ωριμότητα. Όλες οι φετινές εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ήταν απολαυστικές. Στο χτεσινό παιχνίδι της Εθνικής ήταν αυτός που έβαλε το υπέροχο γκολ της νίκης, είχε δοκάρι με την εκτέλεση του φάουλ που δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει ο Μανωλάς, είχε άλλο ένα φάουλ που έδιωξε δύσκολα ο Εσθονός γκολκίπερ, είχε την καταπληκτική κίνηση στο τέλος να βγει στο χώρο και να πάρει τη φανταστική πάσα του Μάνταλου, αλλά νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον γκολκίπερ που είχε μαζί του και την τύχη, ενώ απείλησε άλλες δύο φορές με ατομικές κινήσεις και σουτ που δεν βρήκαν στόχο. Η απόλυτη κυριαρχία σε ένα παιχνίδι, δηλαδή, από έναν παίκτη ηγέτη με όλη τη σημασίας της λέξης. Και μην ξεχνάμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις επέστρεφε για να εμποδίσει επιθέσεις των γηπεδούχων, παρότι είχε φάει εκείνη την κλοτσιά στον αστράγαλο που έκανε τους ανθρώπους της Εθνικής και του Ολυμπιακού να λαχταρήσουν μέχρι να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στη δράση.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα γίνει ξανά τέτοια επιλογή από τον Σκίμπε ώστε να δούμε εκ νέου στο ίδιο σχήμα και τους τρεις χαρισματικούς Έλληνες άσους, αλλά στο δείγμα που πήραμε από την Εσθονία η διαφορά ήταν φανερή και το συμπέρασμα ξεκάθαρο. Εάν ο Φορτούνης συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, τότε ο Ολυμπιακός έχει στο δυναμικό του ένα «όπλο» που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο νέο πρωτάθλημα. Καθοριστική διαφορά και για την έκβασή του...