Σκανδιναβικό… σταυρόλεξο!

Oμοσπονδία της Δανίας και διεθνείς έθαψαν, σε πρώτη φάση, το «τσεκούρι του πολέμου» κι οι Βορειοευρωπαίοι θ’ αγωνιστούν με τ’ αστέρια τους στο Nations League κόντρα στους Ουαλούς.

Σκανδιναβικό… σταυρόλεξο!

Μουσειακή αξία προβλέπεται να έχει η φωτογραφία που τραβήχθηκε στον αγωνιστικό χώρο της «Σίτι Αρένα», στην Τρνάβα, της Σλοβακίας, όπου η Εθνική Δανίας παρατάχθηκε στελεχωμένη από ένα συνοθύλλευμα παικτών που αλιεύθηκαν από τη 2η και την 3η κατηγορία της χώρας, τα ερασιτεχνικά, αλλά και το... ποδόσφαιρο σάλας!

Οι Σκανδιναβοί, παρότι αρχηγός τους ήταν ένας έμπορος πωλήσεων, κι είχαν στις τάξεις τους έναν... φοιτητή (μεταξύ άλλων) έχασαν μόλις 3-0 από τους Κεντροευρωπαίους, στο εν λόγω φιλικό. Ωστόσο, για να μην ξαναβρεθούν σε παρόμοια... άβολη κατάσταση, ή στην ανάγκη να αποζημιώσουν αντιπάλους, και με τη δαμόκλειο σπάθη των τιμωριών της UEFA υπαρκτή, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας έβαλαν νερό στο κρασί τους και τα βρήκαν με τους… εξεγερμένους διεθνείς, που είχαν σηκώσει… μπαϊράκι, κατεβαίνοντας σ’ απεργία, για την μη ανανέωση του συμβολαίου τους, αλλά και για την απαγόρευση διαφήμισης άλλων ποδοσφαιρικών προϊόντων, πέραν εκείνων της εταιρείας ένδυσης της Εθνικής.

Έτσι, στο kυριακάτικο ματς, κόντρα στην Ουαλία, για τον 4ο όμιλο της League B, του νεοσύστατου Nations League - παρθενικό των Δανών στη διοργάνωση – θα παραταχθούν με Έρικσεν, Σμάϊχελ, Σίστο και… Σία στις τάξεις τους και τον Άγκε Χαρέιντε στον πάγκο. Παρεμπιπτόντως, ο Νορβηγός εκλέκτορας είχε πάρει τα… κουμάντα των παικτών του, όλο το προηγούμενο διάστημα, μ’ αποτέλεσμα, στο… ιστορικό ματς με τους Σλοβάκους, στον πάγκο να καθήσει ο –πρωταθλητής Ευρώπης του 1992 και προπονητής μιας...χρήσης για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σκανδιναβικής χώρας– Γιον Γένσεν.

Αυτή η εξέλιξη κατέστη δυνατή μετά την “ανακωχή” που σύνηψαν οι δύο πλευρές, αφού ήρθαν σε, προσωρινή, συμφωνία. Με την Ομοσπονδία να δέχεται, με τα πολλά, την πρόταση των διεθνών για επέκταση του συμβολαίου που ίσχυε μέχρι το φινάλε του πρόσφατου Μουντιάλ, ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ήταν μια Σολωμόντεια λύση, στο “παρά πέντε”, που, αρχικά, οι διοικούντες της Π.Ο είχαν απορρίψει, μ’ αποτέλεσμα να φτάσει ο κόμπος στο… χτένι. Προφανώς δεν περίμεναν μια τέτοια άκαμπτη στάση του συνδικάτου των παικτών. Οι τραγελαφικές καταστάσεις που προέκυψαν, με την πρόσκληση – απεργοσπαστών – ποδοσφαιριστών, από χαμηλότερες κατηγορίες και του futsal της χώρας, έπληξαν το κύρος του Δανέζικου ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, έστω «κατόπιν εορτής», πρυτάνευσε η λογική, των εγωισμών και τη Δευτέρα οι δύο πλευρές θα ξανακάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μπόλικο χρόνο στη διάθεση τους (σ. η επόμενη υποχρέωση στη διοργάνωση των Δανών είναι στις 13/10).

Πάντως το συγκεκριμένο συμβόλαιο αποτελεί πάγια πηγή τριβών παικτών κι Ομοσπονδίας από το 2015 που ισχύει. Ήδη η Ομοσπονδία έχει κληθεί να καταβάλλει 400.000 ευρώ, στην άλλη πλευρά, μετά από δικαστική διαμάχη αναφορικά με ερμηνεία του, ενώ είχε προκαλέσει απεργία και στην Εθνική γυναικών, που τιμωρήθηκε, πριν ένα χρόνο, από την UEFA, γιατί δεν έπαιξε κόντρα στις Σουηδέζες.

Μήνυμα ελήφθη;

Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες η καταστάσεις, η Ομοσπονδία έκανε ένα βήμα πίσω. Γεγονός που συνιστά μια πρώτη νίκη των παικτών.

Όχι μόνο των Δανών, αλλά και γενικότερα.

Ναι μεν τα κίνητρα τους δεν είναι ιδεολογικά, αλλά συντεχνιακά κι εν προκειμένω αμιγώς οικονομικού χαρακτήρα, αλλά υπενθύμισαν πως εκείνοι είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος και δεν γίνεται να λαμβάνονται ερήμην τους αποφάσεις. Συν τοις άλλοις, ήταν επόμενο σε μια ανοικτή και καπιταλιστική κοινωνία η πάσης φύσεως απόπειρες μονοπωλιακών συμπεριφορών να ξεσηκώνουν αντιδράσεις.

Αν θέλουμε να δούμε και την μεγαλύτερη «εικόνα» αυτή δείχνει πως παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα σε έναν κατεξοχήν εξατομικευμένο χώρο με υπερμεγέθη «ΕΓΩ», υπάρχει περιθώριο για συντροφικότητα κι αλληλεγγύη. Προφανώς, οι Δανοί διεθνείς δεν αποτελούν σύγχρονους «Ρομπέν των Δασών», αλλά η στάση τους μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα για συναδέλφους τους κι άλλες κοινωνικές ομάδες...