Σαν έτοιμος από καιρό ο Πογέτ

Είναι φυσικά πολύ νωρίς για να βγει ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την εθνική ομάδα μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια της στο Νέισονς Λιγκ. 

Σαν έτοιμος από καιρό ο Πογέτ

Η χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων δεν επιτρέπει μεν θριαμβολογίες, ωστόσο, αν συνεκτιμηθούν οι… σφαλιάρες που είχε δεχθεί παλαιότερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από ακόμη πιο αδύναμες ομάδες (ποιος μπορεί να ξεχάσει το στραπάτσο με τα Φερόε), μπορούμε τουλάχιστον με σιγουριά να υποστηρίξουμε ότι η «γαλανόλευκη» με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο παρουσιάζεται, αν μη τι άλλο, σοβαρή.

Δύο εκτός έδρας παιχνίδια, ισάριθμες νίκες, έστω και με το «φτωχό» 1-0. Ένας απολογισμός που αφενός θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερος, δίνοντας έναυσμα για την… καθιερωμένη γκρίνια και απαισιοδοξία σε σχέση με την Εθνική, αφετέρου είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικός, αν ληφθεί υπόψη και η πολύ καλή εικόνα που είχε η ομάδα του Πογέτ στον αγωνιστικό χώρο. Ιδίως στο ματς με το Κόσοβο οι διεθνείς έχασαν μια… ντουζίνα ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, όντες βελτιωμένοι από την πρώτη αναμέτρηση στο Μπέλφαστ.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν αρκετά ακόμη σημεία στα οποία η ομάδα δείχνει ήδη βελτίωση και κυρίως συγκεκριμένο πλάνο και οργάνωση μέσα σε μόλις δύο παιχνίδια. Το λέει και το ξαναλέει ο Πογέτ ότι η ενδεκάδα θα πρέπει νομοτελειακά να αλλάζει συχνά, δεδομένου ότι πρόκειται για… μαραθώνιο με πολλές αναμετρήσεις.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πλέον οι διεθνείς ποδοσφαιριστές διαθέτουν ελάχιστες ευκαιρίες για ανάσες. Βλέπετε, οι αδίστακτοι επιτελείς της ΟΥΕΦΑ είναι μονίμως πλέον με το… τουφέκι, ψάχνοντας για κενά διαστήματα τα οποία θα μπορέσουν να γεμίσουν με ανούσιες διοργανώσεις (βλέπε Νέισονς Λιγκ), ώστε το χρήμα να συνεχίσει να ρέει αδιάκοπα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Πογέτ για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού φαίνεται να έχει πετύχει… διάνα. Ο Ουρουγουανός είναι σοβαρός και σοβαρή είναι και η εικόνα της Εθνικής σε αυτό το νέο της ξεκίνημα. Ο κόουτς δείχνει σαν έτοιμος από καιρό για τον πάγκο της ομάδας, δουλεύει με σχέδιο και σύνεση, χωρίς μάλιστα να θέτει μεγάλους και μακροπρόθεσμους στόχους. Το κλισέ «πάμε παιχνίδι με παιχνίδι» εδώ βρίσκει τέλεια εφαρμογή και έχει ουσία.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι το πολύ καλό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στα «γαλανόλευκα» αποδυτήρια. Οι διεθνείς δείχνουν όχι μόνο να έχουν αποδεχθεί αλλά και να… γουστάρουν τον Πογέτ. Αυτό έδειξε και το χθεσινό «καρφί» του Παντελή Χατζηδιάκου, ο οποίος δεν δίστασε να συγκρίνει δημόσια το στυλ του Ουρουγουανού με αυτό του προκατόχου του…

Ξαναλέμε λοιπόν: ορθές οι φωνές που προειδοποιούν ότι είναι νωρίς για θριαμβολογίες και πανηγύρια. Όμως από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή για αυτήν την εθνική ομάδα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει βάλει από νωρίς στέρεες βάσεις υπό την καθοδήγηση του Πογέτ, προκαλώντας εύλογα χαμόγελα και προπαντός αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.