Τάτσης: «Μόνο έτσι φοράς τη φανέλα του Ολυμπιακού»

Ο Αλέκος Τάτσης, υπεύθυνος της Σχολής ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στα Ιωάννινα μίλησε στην ηλεκτρονική σελίδα της πειραϊκής ΠΑΕ για την καθημερινότητα της Σχολής και των παιδιών.

Τάτσης: «Μόνο έτσι φοράς τη φανέλα του Ολυμπιακού»

Τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται στον Αστέρα Ιωαννίνων, που με τη σειρά του την τελευταία τριετία, λειτουργεί σαν Σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα του «ερυθρόλευκου» Δικτύου Σχολών σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Αλέκος Τάτσης τίμησε την «ερυθρόλευκη» φανέλα τη σεζόν 2003/04 και πλέον κατευθύνει με την εμπειρία του τα νεότερα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Πως διαχειρίζεστε σαν Σχολή την πραγματικότητα της καραντίνας;

«Η διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης θεωρώ πως είναι ένα κομμάτι δύσκολο που έχει έως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην είναι ενεργά στον αθλητισμό και να βγαίνουν από την καθημερινότητά τους. Προσπαθούμε μέσω ατομικών προγραμμάτων που παρέχουμε στα παιδιά της σχολής, να μη μένουν πίσω από φυσική κατάσταση όσο αυτό είναι εφικτό. Με ατομικό πρόγραμμα στο σπίτι, κάποιες ασκήσεις δύναμης κάτω και άνω άκρων και κάποιες ασκήσεις αερόβιας ικανότητας, προσπαθούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της διατροφής αυτές τις μέρες που τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι. Πρέπει να τρέφονται σωστά ώστε να παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες».

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε τέτοιες καταστάσεις, τι πιστεύεις πως χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά αυτή την περίοδο;

«Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά. Που από τη μια μέρα στην άλλη με τόσες δραστηριότητες που έχουν καθημερινά αναγκάζονται να είναι περιορισμένα. Με τόση ενέργεια που έχουν είναι δύσκολο και για τους γονείς αλλά θα πρέπει να το διαχειρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Πιστεύω αυτή την περίοδο τα παιδιά καλό θα είναι να είναι ενεργά καθημερινά από θέμα σωματικής άσκησης. Βόλτες με ποδήλατο, διάβασμα βιβλίων ενώ καλό θα ήταν οι γονείς να μπορούν να τα απασχολούν σε διάφορες εργασίες του σπιτιού ώστε να αποφεύγουν έτσι τις πολλές ώρες μπροστά σε μια τηλεόραση με ηλεκτρονικά παιχνίδια κτλ. Νομίζω υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγουν τα video games».

Έχεις φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και γνωρίζεις πολύ καλά τις απαιτήσεις. Τι μεταφέρεις στα παιδιά της Σχολής;

«Αυτό που κάνω και προσπαθώ καθημερινά δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά, είναι να τους περνάω εικόνες που έχω βιώσει και έχω περάσει φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τους εξηγώ ότι για να μπορέσουν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο και ενδεχομένως να φορέσουν τη φανέλα του Ολυμπιακού, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά και να έχουν υπομονή, επιμονή και πάνω απ’ όλα γερό στομάχι. Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να στερηθείς πολλά πράγματα και όχι με την πρώτη δυσκολία να τα παρατάς. Στο ποδόσφαιρο είσαι πολύ κοντά στην επιτυχία και πολύ μακριά ταυτόχρονα. Από τον καθένα μας εξαρτάται το μέχρι που θέλουμε να φτάσουμε και αυτό οφείλεται σε μια σειρά πραγμάτων. Όπως το να δουλεύεις σκληρά, να είσαι ταπεινός, να προσπαθείς καθημερινά να ξεπερνάς τον εαυτό σου, να είσαι καλός χαρακτήρας, να τρέφεσαι σωστά καθημερινά, να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι σωστές ώρες ώστε την επόμενη μέρα να μπορείς να αντέξεις τις επιβαρύνσεις του αγώνα. Αν όλα αυτά που αποτελούν κρίκους σε μια αλυσίδα τα ακολουθείς σωστά και πιστά και παράλληλα έχεις κάποια καλά στοιχεία σαν ποδοσφαιριστής, νομίζω πως αργά ή γρήγορα η επιτυχία θα έρθει. Όλα όμως οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στη συγκέντρωση, στην υπομονή και επιμονή που θα δείξεις γιατί ο δρόμος του ποδοσφαίρου μόνο εύκολος δεν είναι. Πιστεύω πολύ πως όποιος δουλεύει σκληρά, μεθοδικά και ταπεινά, στο τέλος ξεχωρίζει από κάποιον που θεωρείται ταλέντο αλλά δεν δουλεύει».

Μίλησέ μας για την πορεία της Σχολής μέχρι τώρα.

«Η σχολή μας ονομάζεται Αστέρας Ιωαννίνων και τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί σαν σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έχει έδρα το παραλίμνιο πάρκο με τις εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν τρία γήπεδα (10×10, 6×6, 5×5) σε ένα περιβάλλον πολύ όμορφο για τα παιδιά με καφέ, παιδικές χαρές, σινεμά και ευρύχωρο πάρκινγκ. Το δυναμικό της σχολής είναι περίπου 220 παιδιά με τα ηλικιακά τμήματα να ξεκινούν από Κ6 και να φτάνουν μέχρι Κ16. Πολλά παιδιά έχουν δοκιμαστεί και έχουν μεταβεί στο Ρέντη κάτι που είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο για εμάς. Ο Παναγιώτης Μόσχος ανήκει τα τελευταία δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και αγωνίζεται στην Κ16, γεγονός που μας γεμίζει πολλή χαρά! Η σχολή μας έχει δώσει πάνω από 25 παιδιά όλα αυτά τα χρόνια σε υποδομές ομάδων ενώ αρκετά από αυτά αγωνίζονται είτε σε ομάδες Γ’ Εθνικής είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Στόχος μας είναι μέσα από μεθοδική και μακροχρόνια δουλειά, τα παιδιά φεύγοντας από εδώ να έχουν πάρει τις σωστές βάσεις ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά».