Με τα τοπικά… τι γίνεται ;

Ενώ τα επαγγελματικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα βαδίζουν ολοταχώς προς επανέναρξη, το τοπίο είναι διαφορετικό για την Γ’ Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα.

Με τα τοπικά… τι γίνεται ;

Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, η εκτίμηση πως θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα στη χώρα μας, τείνει να γίνει βεβαιότητα. Οι ημερομηνίες που αποκαλύψαμε πριν από δύο εβδομάδες στο fosonline.gr, σε αυτήν ακριβώς τη στήλη, όταν ακόμα κυριαρχούσε «ο τρόμος πάνω από την πόλη», επιβεβαιώνονται πια καθημερινά, από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στις 10 Μαΐου, αν δεν προκύψει κάποιο αναπάντεχο πισωγύρισμα σε σχέση με την διαχείριση του κορονοϊού, θα ξεκινήσουν οι –κεκλεισμένων των θυρών- προπονήσεις των ομάδων. Και στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή στο πιο ρεαλιστικό σενάριο, στις 6 Ιουνίου θα παιχθεί μπάλα –κεκλεισμένων των θυρών- στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ιούνιο για τις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές της Φούτμπολ Λιγκ και Ιούνιο-Ιούλιο για τις δύο πρώτες κατηγορίες με τις δέκα και 12 αγωνιστικές αντίστοιχα που απομένουν να διεξαχθούν.

Τι γίνεται, όμως, με τις πιο κάτω κατηγορίες; Ξεκινώντας από την Γ’ Εθνική των 100 και πλέον ομάδων και συνεχίζοντας στις 53 ενώσεις της χώρας, με τις δύο και τρεις κατηγορίες η κάθε μία από αυτές και με τους χιλιάδες ποδοσφαιριστές που απασχολούνται σε αυτές σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εκεί πια τα δεδομένα αλλάζουν και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου πιθανό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις που αναφέραμε είναι τεράστιες. Ξεκινώντας από την διασφάλιση της Υγείας των αθλητών και των συμμετεχόντων στην διεξαγωγή ενός αγώνα. Για να γίνει ακόμα και ένα κεκλεισμένων των θυρών ματς σε επίπεδο πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι σε αυτό να έχουν περάσει από τεστ και εφόσον αποδειχθούν «καθαροί», θα αποκτούν άδεια συμμετοχής στην εν λόγω αναμέτρηση.

Για τρεις κατηγορίες, με επαγγελματικές ομάδες, όπου και ο κεντρικός έλεγχος από τις αντίστοιχες Λίγκες και από τα ίδια τα σωματεία που διαθέτουν ιατρική υποστήριξη, υποδομές και τεχνογνωσία, τα όποια πρωτόκολλα ασφαλείας νομοθετηθούν, θα είναι εφικτό να εφαρμοστούν. Στη θεωρία, πάντα, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα, ειδικά αν κάτι πάει στραβά.

Και οι ιατρικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και οι μετακινήσεις των συλλόγων συγκροτημένες και αν χρειαστεί σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως η πολυήμερη παραμονή σε κάποιο ξενοδοχείο και η απευθείας μετάβαση στο γήπεδο. Ακόμα και ο έλεγχος στα γήπεδα για το ποιοι και πόσοι θα βρίσκονται σε αυτά, πάντα δίχως την παρουσία οπαδών, μπορεί να εφαρμοστεί σε υψηλό επίπεδο και σε ότι έχει να κάνει με τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Τα ίδια μέτρα είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας όταν πια μιλάμε για ματς που θα γίνονται από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, από τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων έως τα πλέον απομακρυσμένα χωριά. Πώς μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τεστ των χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που είναι καταγεγραμμένοι στα σωματεία ανά την επικράτεια;

Πως θα ελεγχθούν οι μετακινήσεις που σε τοπικό επίπεδο και σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται οργανωμένα, αλλά πηγαίνουν ατομικά ή παρέες οι ποδοσφαιριστές; Πως θα ελεγχθεί η παρουσία φιλάθλων, όταν ναι μεν τα ματς θα διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά σε πλήθος γηπέδων που γίνονται παιχνίδια τοπικών πρωταθλημάτων, δεν υπάρχουν καν… θύρες;

Πρακτικά ζητήματα, για τα οποία πολύ δύσκολα θα βρει λύσεις η ΕΠΟ όταν θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό την σκέπη της. Δηλαδή την Γ’ Εθνική, τα τοπικά και το γυναικείο. Πώς να ανάψει το πράσινο φως η Ομοσπονδία για ένα τόσο μεγάλο «άνοιγμα» σε μια τόσο απαιτητική χρονική συγκυρία, όπου η επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με σίγουρα και ασφαλή βήματα;

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχουν πιέσεις από ΠΑΕ, από τηλεοπτικά κανάλια, από Στοιχηματικές εταιρίες, από την UEFA που καθείς για τους δικούς του λόγους θέλει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα στους αγωνιστικούς χώρους. Είναι πολύ πιο απλό και ενδεχομένως πιο συνετό, να παραμείνει το λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να κηρυχθεί λήξασα η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110