Πόλεμος ξανά!

Στα χαρακώματα για ένα ακόμα καλοκαίρι πρώτη και δεύτερη κατηγορία για τον αριθμό των ομάδων που ανεβαίνουν και υποβιβάζονται.

Πόλεμος ξανά!

Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη. Να περνούσαμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, όπου όλα θα ήταν τακτοποιημένα στο χώρο του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τις ομάδες στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία να προετοιμάζονται γνωρίζοντας επακριβώς τις συνθήκες βάση των οποίων θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα της επόμενης περιόδου.

Φυσικά, επειδή ζούμε στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η κανονικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και εν προκειμένω στο χώρο του ποδοσφαίρου αποτελεί ζητούμενο και όχι δεδομένο. Καλαντάρι, πρόγραμμα αγωνιστικών, καταστατικά διεξαγωγής των κατηγοριών που έχουν ρυθμιστεί και γίνει γνωστά σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, εδώ τίθενται ακόμα σε διαβούλευση.

Σε δύο ημέρες τελειώνει ο Ιούλιος, σε λιγότερο από έναν μήνα αρχίζει η Σούπερ Λίγκα και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από την πρώτη κατηγορία. Μία απευθείας, λένε, οι επιτελείς της που έχουν στείλει το σχετικό καταστατικό προς έγκριση στην ΕΠΟ και μία ακόμα θέση που θα κριθεί σε μπαράζ ανάμεσα στον προτελευταίο της κατηγορίας και τον δεύτερο της δεύτερης κατηγορίας, όπως έγινε την περασμένη σεζόν με τα ματς του ΟΦΗ με τον Πλατανιά.

Δύο απευθείας να πέσουν και δύο να ανέβουν λένε οι υπεύθυνοι της δεύτερης κατηγορίας στο δικό τους καταστατικό που έστειλαν την περασμένη Παρασκευή (26/7) προς έγκριση στην ΕΠΟ. Το μπαλάκι πέρασε για μια ακόμα φορά στο τεραίν της Ομοσπονδίας που πέρσι πήρε το μέρος των μεγάλων.

Στη Β’ Εθνική υποστηρίζουν- και εν πολλοίς έχουν δίκιο- πως δεν είναι σωστό να μάχονται μια ολόκληρη σεζόν ομάδες και να διεκδικούν ένα εισιτήριο. Το δε δεύτερο να το επιζητούν στη συνέχεια αντιμετωπίζοντας μια ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των ομάδων που ανεβαίνουν απευθείας από την δεύτερη κατηγορία είναι δύο.

Στη Ρουμανία, από όπου κόπιαραν επακριβώς την φετινή διοργάνωση της Σούπερ Λίγκα, με τους έξι πρώτους να παίρνουν μέρος σε πλέι οφ ανόδου και τους οκτώ τελευταίους στα πλέι άουτ παραμονής, πέφτουν δύο ομάδες απευθείας και η τρίτη από το τέλος δίνει αγώνα μπαράζ με την τρίτη της δεύτερης κατηγορίας. Έτσι διατηρείται το ενδιαφέρον στα ύψη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για πληθώρα ομάδων και στις δύο κατηγορίες.

Γιατί δε συμβαίνει και εδώ το ίδιο, αλλά η μεγάλη κατηγορία μάχεται με νύχια και με δόντια για να διασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερες θέσεις δεδομένες και μακριά από τον κίνδυνο υποβιβασμού ; Μα, γιατί είναι πολλά τα λεφτά και σίγουρα στη Σούπερ Λίγκα, ενώ στη Β’ Εθνική, ακόμα και τώρα οι πρόεδροι τρέχουν και δε φθάνουν για να πάρουν τα πολύ λιγότερα συμφωνηθέντα με την ΕΡΤ.Και όσα πάρουν από αυτά, αφού τα μαντάτα από τα γραφεία της Δημόσιας τηλεόρασης κάνουν λόγο για ψαλίδι σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Και φυσικά, όσο δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό σε σχέση με τα τηλεοπτικά, τόσο δεν μπαίνει μπρος η διαδικασία για κλήρωση στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, που ακόμα παραμένει στον αέρα το αν και πότε θα ξεκινήσει.