Η αναδιάρθρωση της… πλάκας

Τζάμπα ήρθαν τα πάνω-κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την δημιουργία και σύνθεση των νέων κατηγοριών, που βρίσκονται και πάλι “στον αέρα”, από τη στιγμή που έκλεισε η κάνουλα της ΕΡΤ

Η αναδιάρθρωση της… πλάκας

Ο ρόλος του “μετά Χριστόν Προφήτη” είναι κάτι που ο υπογράφων αποφεύγει όπως ο Διάβολος το λιβάνι. Ιδιαίτερα όταν βλέπει το κακό να έρχεται, οφείλει να το επισημάνει και να κρούσει καμπανάκια κινδύνου και συναγερμού, όταν υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και επειδή τα γραπτά μένουν, από αυτήν εδώ τη στήλη έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο ηχηρά είχαμε προαναγγείλει αυτά που τώρα γίνονται πράξη και για ένα ακόμα καλοκαίρι το δύσμοιρο Ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από αστάθεια και αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Και πώς να υπάρξει σταθερότητα, όταν η περιβόητη αναδιάρθρωση έγινε θεωρητικά για να μειωθεί ο αριθμός των ΠΑΕ και να καταστούν οι σύλλογοι βιώσιμοι και εν τέλει αντί για τις 32 επαγγελματικές ομάδες που λειτούργησαν πέρσι, φέτος να έχουμε… 40. Με ποια έσοδα, πέρα από τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ, να πορευτούν οι ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής, τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Βασιλειάδης σε μια… έκρηξη χιούμορ ονομάτισε αγγλιστί Superleague 2 και Football League.
Περισσότερες ομάδες, περισσότερες ανάγκες, αλλά μία “η χήνα με τα χρυσά αυγά” και αυτή σε… προεκλογική περίοδο.

Ο ορισμός του… βαθέως Κράτους, η Δημόσια Τηλεόραση και οι επιτελείς της, ξέρουν καλά πως μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό σκηνικό από τις επερχόμενες εκλογές και να προκύψει νέα σταθερή Κυβέρνηση στην οποία θα λογοδοτούν και θα παίρνουν αντιστοίχως εντολές, δεν πρόκειται να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και αν υπογράψουν συμφωνίες εκατομμυρίων, απλά και μόνο επειδή είχε δεσμευθεί προφορικά ο Βασιλειάδης. Ο οποίος “σήμερα είναι και αύριο δεν είναι”. Όπως βέβαια και συνολικά η Κυβερνητική παράταξη.

Με κλειστές προσωρινά (;) τις κάνουλες της ΕΡΤ, πρωτάθλημα Β’ και Γ’ Εθνικής φυσικά και δεν μπορεί να διεξαχθεί. Το ξεκαθάρισαν οι πρόεδροι των ομάδων, το δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Λίγκας Λεωνίδας Λεουτσάκος και έτσι για ένα ακόμα καλοκαίρι όλα βρίσκονται στον αέρα και πάμε ολοταχώς για σεζόν για έναρξη με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χρόνια στις εν λόγω κατηγορίες.

Με τη διαφορά πως δεν είχε μεσολαβήσει η αναδιάρθρωση- έκτρωμα, που υποχρέωσε ομάδες οι οποίες κατέλαβαν την πρώτη θέση να μην ανέβουν, αλλά σε παγκόσμια πρωτοτυπία να παραμείνουν στην κατηγορία που ήδη αγωνίζονταν, αν και πρωταθλήτριες. Και δευτεραθλήτριες ομάδες, από εκεί που έδιναν μπαράζ ανόδου, ξαφνικά να υποβιβάζονται. Οι θιασώτες της αναδιάρθρωσης έκαναν λόγο για “αναγκαίο κακό”, προκειμένου να επέλθει… εξυγίανση μακροπρόθεσμα τόσο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όσο και στο οικοδόμημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά.

Και τελικά αποδεικνύεται πως όλη αυτή η ανώμαλη κατάσταση, όλο το σκηνικό της παράνοιας, έγινε δίχως ουσιαστικό αντίκρυσμα. “Στο πόδι” και με το σκεπτικό πως “λεφτά υπάρχουν” και θα υπάρχουν εσαεί από την ΕΡΤ, χτίστηκε σε σαθρά θεμέλια η “κακοτεχνία” των τεσσάρων κατηγοριών, με την δεύτερη και την τρίτη να αναφέρουν πως δεν αρχίζουν αν δεν πάρουν τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί ο Βασιλειάδης. Και στην τέταρτη κατηγορία, την άλλη “ομορφιά” των 115 ομάδων, ήδη πέντε εξ’ αυτών που θεωρητικά μπορούσαν να συμμετάσχουν, να δηλώνουν εκ των προτέρων πως δεν θα κατέβουν για να αγωνιστούν. Και έπεται συνέχεια…