Ολυμπιακός: Μόνο πριν από 30 χρόνια δίχως τίτλο ποδόσφαιρο και μπάσκετ μαζί

Στα «πέτρινα χρόνια» του ποδοσφαίρου υπήρχε τουλάχιστον το μπάσκετ να δίνει χαρές. Μόνο 30 χρόνια πριν υπήρξε 2ετία χωρίς ούτε ένα πρωτάθλημα ή Κύπελλο και σε ποδόσφαιρο και σε μπάσκετ!

Ολυμπιακός: Μόνο πριν από 30 χρόνια δίχως τίτλο ποδόσφαιρο και μπάσκετ μαζί

Κάποιες φορές μου έχει τύχει ένας απλός φίλαθλος να μου δώσει μια ιδέα είτε για συνέντευξη, είτε για ρεπορτάζ, είτε για άρθρο. Πριν κάνω τη συνέντευξη του Γαλάκου για παράδειγμα, ένας φίλαθλος στα social media μου είχε γράψει κατ' ιδίαν σε προσωπικό μήνυμα αυτό το αίτημα. Μου είχε πει «ήταν το είδωλο της εφηβείας μου, δεν έχει μιλήσει τόσα χρόνια για τον Ολυμπιακό, δεν ψάχνεις να τον βρεις»; Και πράγματι τον έψαξα αφού ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του μοιραίου 6-0 με την ΑΕΚ, με τρία γκολ δικά του, με ένα ακόμα τέταρτο που δεν μέτρησε, είχε κερδίσει και την αποβολή του Μανωλά που έφερε την κατάρρευση της ΑΕΚ!

Εμείς δουλεύουμε για τον κόσμο και πρέπει να αφουγραζόμαστε τον κόσμο. Όχι βέβαια να μας κάνει ο κόσμος ό,τι θέλει, αφού συχνά η πλειοψηφία τυραννάει τη μειοψηφία και το έχουμε δει στις εκλογές εδώ και πολλά χρόνια πολιτικούς που αντί να τους τιμωρεί ο κόσμος, τους φέρνει στην εξουσία. Όμως πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο, να πιάνουμε τον παλμό του.

Πήγα λοιπόν για φαγητό στην Πειραϊκή με την οικογένεια και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Φώτης, (δεν γράφω όνομα εστιατορίου μην θεωρηθεί διαφήμιση) ήρθε να με χαιρετήσει κατσούφης. «Τι έχεις» του λέω και μου λέει «μαύρα χρόνια βλέπω». Ξέρω ότι είναι φανατικός Ολυμπιακός και του λέω «πέτρινα χρόνια στο ποδόσφαιρο ε;» Και απαντάει: «Την προηγούμενη φορά στα πέτρινα χρόνια, είχαμε τουλάχιστον το μπάσκετ και μας κράταγε! Το μπάσκετ μας έδινε χαρά. Τώρα δεν έχουμε ούτε το μπάσκετ. Δύο χρόνια συνεχόμενα χωρίς τίποτα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, και δεν ξέρω τι θα γίνει και του χρόνου»...

Αυτό που είπε με άγγιξε. Και είπα να το ψάξω. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πρέπει να οπλιστεί με κουράγιο και με ψυχραιμία. Ούτε έξαρση της βίας να υπάρξει, ούτε εμφύλιες καταστάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο πολύ δύσκολα θα πάρει πρωτάθλημα του χρόνου. Βλέποντας τον ΠΑΟΚ πολύ δυνατό αγωνιστικά και έχοντας κάνει μεταγραφές καλές, γνωρίζοντας την καψούρα που θα έχουν για ένα ακόμα πρωτάθλημα, βλέποντας την κατάσταση στην ΕΠΟ και στη διαιτησία, είμαι απαισιόδοξος.

Και αν τιμωρηθεί σκληρά στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός -που όλα αυτό δείχνουν- θα έχουμε ήδη 2 χρόνια γεμάτα χωρίς ούτε ένα Πρωτάθλημα, χωρίς ούτε ένα Κύπελλο, χωρίς ούτε έναν τίτλο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τα δύο πιο δημοφιλή σπορ στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβαινε στα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού.

Από τη σεζόν 1992-1993 και μετά ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη πήρε 5 σερί πρωταθλήματα μπάσκετ και κράτησε πολύ κόσμο, το μπάσκετ τότε ήταν στην κορυφή, ξεπερνούσε ίσως σε δημοφιλία και το ποδόσφαιρο. Λίγο πριν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή στο μπάσκετ, είχαμε όλη την Ελλάδα να ενδιαφέρεται για τα ματς του Άρη με τον ΠΑΟΚ, αλλά και μετά με τα φάιναλ φορ στο Τελ Αβίβ και στη Σαραγόσα με τους εμφύλιους Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού όλη η Ελλάδα ασχολιόταν. Ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ είχε στήσει μία αυτοκρατορία και ο κόσμος λάτρευε τον Γιάννη Ιωαννίδη και τους παίκτες. Το ΣΕΦ γέμιζε και έρχονταν τίτλοι που έδιναν υπερηφάνεια.

Πριν τη σεζόν 1992-1993 που ξεκινάει η αυτοκρατορία του μπασκετικού Ολυμπιακού, την αμέσως προηγούμενη χρονιά ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός παίρνει το Κύπελλο στο ποδόσφαιρο και δίνει μεγάλη χαρά στον κόσμο. Ήταν η σεζόν 1991-1992. Σε διπλό τελικό με τον ΠΑΟΚ. 1-1 στην Τούμπα με γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη και 2-0 στο παλιό Καραϊσκάκη. Εκείνα τα χρόνια έπεφτε πολύ ξύλο στους αγώνες του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Σε εκείνο το 2-0 με το οποίο πήρε ο Ολυμπιακός το Κύπελλο, το Καραϊσκάκη είχε γίνει... ζέπελιν. Ένα κόκκινο ζέπελιν, είχε... απογειωθεί. Τόσο καυτή ήταν η ατμόσφαιρα από εκείνη τη γενιά φιλάθλων που δεν ήταν γενιά του ίντερνετ. Σκόρερ Λιτόφτσενκο και Τσαλουχίδης ο οποίος ήταν αδικημένος. Σπουδαίος παίκτης ο Τσαλουχίδης, αδικημένος, και δεν θέλω να γράψω περισσότερα πάνω σε αυτό να μην ξύνω πληγές. Κάτι Μύρτσοι είχαν πάρει τον κόσμο μαζί τους, ενώ ο Τσαλουχίδης που ως σήμερα ποτέ δεν μίλησε άσχημα για τον Ολυμπιακό, είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Σήκωσε λοιπόν ο αρχηγός του Ολυμπιακού τότε ο Τσαλουχίδης το Κύπελλο και έκλεισε η σεζόν με τρόπαιο και με τον κόσμο του Ολυμπιακού να πανηγυρίζει στο κολασμένο Καραϊσκάκη.

Το 1990-1991, μία σεζόν πριν, είναι η μόνη που μένει ο Ολυμπιακός χωρίς τίτλο και σε ποδόσφαιρο και σε μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός κάνει το νταμπλ στο ποδόσφαιρο, ο Άρης παίρνει το τελευταίο του πρωτάθλημα στο μπάσκετ, ο Πανιώνιος παίρνει το Κύπελλο στο μπάσκετ.

Το 1989-1990 ο Ολυμπιακός έχει πάρει πάλι το Κύπελλο στο ποδόσφαιρο. 4-2 στον τελικό με τον ΟΦΗ. Γελάει πάλι το χειλάκι των Ολυμπιακών με ένα τρόπαιο. Ο ΟΦΗ δυνατή επαρχιακή ομάδα τότε, καμία σχέση με τα τελευταία χρόνια, έβγαινε στην Ευρώπη, είχε πάρει και το Κύπελλο τρία χρόνια πριν. Από την κρατική τηλεόραση η μετάδοση του τελικού στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός ρίχνει 4 γκολ κάνοντας τους φιλάθλους του σε όλη τη χώρα να πανηγυρίσουν. Ο ΟΦΗ τότε είχε έναν παικταρά, το σημερινό προπονητή του, τον Βέρα. Ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς. Είχε τον Αποστολάκη και άλλους παικταράδες, όπως Ντέταρι, Τσαλουχίδη, Αναστόπουλο, Μητρόπουλο, Κωφίδη. Σοβαρότητα δεν είχε.

1988-1989 και 1987-1988 δύο σερί δύσκολα χρόνια, μόνο τότε ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τίτλους και σε ποδόσφαιρο και σε μπάσκετ, όπως φέτος (αν δεν κατεβάσουν οι Αγγελόπουλοι την ομάδα να παίξει). Δηλαδή 30 χρόνια πριν! Τα δύο Κύπελλα στο ποδόσφαιρο τα πήρε ο Παναθηναϊκός, τα δύο πρωταθλήματα τα πήραν η Λάρισα και η ΑΕΚ. Στο μπάσκετ τα έπαιρνε όλα ο Άρης, έκανε νταμπλ. Ο Άρης του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Ιωαννίδη.

Την προηγούμενη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, το 1986-1987.

Είδαμε λοιπόν ότι στα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, υπήρχε το μπάσκετ που του έδινε χαρές, και πιο πριν υπήρχαν κάποια Κύπελλα στο ποδόσφαιρο. Με μια διαφορά όμως: Τότε ο κόσμος δεν ήταν καλομαθημένος όπως τώρα. Καταρχήν, στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός δεν ήταν μαθημένος να παίρνει τίτλους, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια που πονάει το να μην παίρνει τίτλο, αφού και 3 πρωταθλήματα έχει πάρει και 2 Ευρωλίγκες, και σε τελικό Ευρωλίγκας άλλες 2 φορές έχει φτάσει. Επίσης στο ποδόσφαιρο πονάει πολύ η αποχή από τίτλους αφού ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε διαλύσει τους αντιπάλους του.

Καμία σχέση λοιπόν εκείνη η διετία πριν 30 χρόνια σε σχέση με αυτήν τη διετία τώρα. Τώρα βαραίνει πιο πολύ. Όμως ο κόσμος του Ολυμπιακού σε ότι αφορά Βασιλακόπουλο, ΕΟΚ και ΚΕΔ, είναι ενωμένος στο «μέχρι τέλους».