Μαργαρίτης Χατζηαλέξης: «Με τον Κορυδαλλό στο πλευρό μας, θα σωθεί η Προοδευτική»

Ο προπονητής της Προοδευτικής, Μαργαρίτης Χατζηαλέξης, στο «ΦΩΣ» για τον άθλο που πάει να κάνει η Προοδευτική ενώ την είχαν ξεγραμμένη.

Μαργαρίτης Χατζηαλέξης: «Με τον Κορυδαλλό στο πλευρό μας, θα σωθεί η Προοδευτική»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Προοδευτική απέναντι στον Ιωνικό είχε τρομερό κόσμο. Ούτε στη Super League δεν βλέπεις τέτοιο σκηνικό. Κατάμεστο το γήπεδο, και πολύ δυνατή εξέδρα φανατικών με καπνογόνα, με μάσκες, με χάπενινγκς. Η Προοδευτική έπαιζε για δύο στόχους. Ο ένας ήταν το πρεστίζ, να κρατήσει το αήττητο στην έδρα της με τον Ιωνικό που κρατάει 50 χρόνια. Ο άλλος στόχος ήταν να πάρει ότι περισσότερο μπορεί στην προσπάθειά της να σωθεί.

Βίοι αντίθετοι φέτος για τις δύο ομάδες, ο Ιωνικός πάει για άνοδο από τη Γ' Εθνική, ενώ η Προοδευτική προσπαθεί να μην πέσει. Πριν λίγο καιρό την είχαν ξεγραμμένη, όμως αναστήθηκε.

Πάμε να δούμε τι μου είπε ο προπονητής της Προοδευτικής Μαργαρίτης Χατζηαλέξης ο οποίος έχει δουλέψει και στον Ιωνικό στο παρελθόν, και στον Εθνικό, τώρα είναι στην Προοδευτική, ξέρει δηλαδή καλά τις (σκληρές) περιοχές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά μας. Κάποτε και οι τρεις αυτές ομάδες έπαιζαν στα μεγάλα σαλόνια της Α' Εθνικής.

Ο Χατζηαλέξης μου εξιστορεί την πιο δραματική εμπειρία που έχει ζήσει στο ποδόσφαιρο με τη βία, όταν σκοτώθηκε ο οπαδός του Εθνικού στον Ηρόδοτο και η επίθεση έγινε σε γυναικόπαιδα ανάμεσα στα οποία και η γυναίκα του πάνω από τον πάγκο του!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/3/2019

Πώς είδατε την ατμόσφαιρα;

Πρωτόγνωρη. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Στην Προοδευτική έχουν τα 50 χρόνια αήττητοι με τον Ιωνικό στην έδρα τους ως κορώνα στο κεφάλι τους! Δεν ήθελαν να το χάσουν με τίποτα. Με τίποτα! Από το 1968 που μετράνε οι αγώνες της Προοδευτικής με τον Ιωνικό, δεν έχουν χάσει στην έδρα τους ποτέ. Μας ζητούσαν επιτακτικά λοιπόν να μην ηττηθούμε. Μία ομάδα που μέχρι τις 26 Δεκέμβρη που ήρθα ήταν 7 βαθμούς κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού! Είναι βαριά φανέλα όμως, και από τις 26 Δεκέμβρη και μετά κάνουμε πορεία πρωταθλητισμού! Έχουμε μία ήττα σε 9 αγώνες. Και είμαστε τώρα στο όριο.

Με ποιους θα παλέψετε για τη σωτηρία;

Με τον Ατσαλένιο και τη ΣΥΝΚΑ στα Χανιά.

Είχαν έρθει οπαδοί στις προπονήσεις;

Την Παρασκευή ήρθαν 300 άτομα στην προπόνηση! Αυτοί που έχουν αναλάβει τώρα τα ηνία στη διοίκηση είναι μέσα από τον κόσμο της ομάδας. Ο Σταμάτης Τζιέρης, ο Αντώνης Ξυγκάκης, ο Βαγγέλης Ανδριώτης, ο Θόδωρος Φαβατάς. Τα Χριστούγεννα ανέλαβαν τη διοίκηση και την επόμενη μέρα με καλέσανε να αναλάβω.

Πέφτει κάνα φράγκο ή τίποτα;

Είναι αξιοπρεπείς και πληρώνουν κανονικά. Χορηγοί είναι ο Ανδριώτης και ο Φαβατάς. Είναι κύριοι. Ο Ανδριώτης είναι στα VIP του Ολυμπιακού, έχει εισιτήρια στο Καραϊσκάκη.

Τι δουλειές κάνει;

Ναυτιλιακά.

Ολυμπιακός είναι;

Προοδευτική είναι πάνω από όλα!

Πού μένει;

Κορυδαλλιώτης είναι αλλά μένει στην Πειραϊκή τώρα. Και εγώ έχω διαρκείας στο Καραϊσκάκη, βλέπω εκεί ποδόσφαιρο, με ενδιαφέρει προπονητικά. Και με την Ντιναμό ήμουν μέσα.

Πες μου για τον κόσμο της Προοδευτικής.

Κατάμεστο το γήπεδο, φοβερή ατμόσφαιρα, ξεκίνησε το ματς και διακόπηκε στο πρώτο λεπτό λόγω μη ορατότητας! Και ενώ στα δέκα λεπτά είχε καθαρίσει η ορατότητα, έπαθε καρδιακή προσβολή ένας φίλαθλος στην εξέδρα και διακόπηκε άλλα δέκα λεπτά το ματς, σύνολο 20 λεπτά! Γιατί έτρεξε να τον σώσει ο γιατρός του αγώνα και ο διαιτητής περίμενε τον γιατρό να επιστρέψει. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, σώθηκε ο άνθρωπος, ήρθε ασθενοφόρο και τον πήρε.

Η 20λεπτη διακοπή σας στοίχισε;

Μας έκοψε την ορμή, τα παιδιά μπήκαν μέσα από το πρώτο λεπτό για... θάνατο! Με το μαχαίρι στο στόμα. Παρ' όλα αυτά ήμασταν κατά γενική ομολογία καλύτεροι, το είπαν και οι Ιωνικοί. Στο πρώτο ημίχρονο εμείς κάναμε τις ευκαιρίες. Ακόμα και όταν ο διαιτητής στο β' ημίχρονο μας άφησε με 10 παίκτες στο τελευταίο μισάωρο, ο Ιωνικός δεν έκανε ούτε μία ευκαιρία. Ο τερματοφύλακάς τους ήταν ο καλύτερός τους παίκτης. Στα τελευταία λεπτά αν και παίζαμε με 10 παίκτες παραλίγο να σκοράρουμε το γκολ της νίκης. Δύο παίκτες μας βρέθηκαν μόνοι τους με τον αντίπαλο γκολκίπερ αλλά καθυστέρησαν στο ποιος θα σουτάρει, και τους πρόλαβαν. Στο τέλος ο κόσμος αποθέωσε την ομάδα μας γιατί έκαναν τρομερή προσπάθεια και κράτησαν το αήττητο. Όμως εγώ στεναχωρήθηκα που δεν πήραμε τους 3 βαθμούς της νίκης.

Ο μέσος όρος ηλικίας σας;

21 χρονών.

Θα σωθεί η Προοδευτική;

Το πιστεύουμε. Είναι δύσκολο αλλά έχουμε 5 αγώνες εκ των οποίων οι 3 είναι στην έδρα μας. Κρίνω ότι πρέπει να κάνουμε 4 νίκες για να σωθούμε. Το θεωρώ εφικτό.

Πες μου τους αγώνες που απομένουν.

Το Σάββατο πάμε στο Λασίθι να παίξουμε αναβληθέν ματς με τη Νεάπολη.

Σε κακή κατάσταση η Νεάπολη.

Ναι, πεσμένη είναι, αλλά τους υπολογίζουμε όλους.

Μετά;

Πάμε στην Παλαιόχωρα στα Χανιά. Αυτή παλεύει να σωθεί.

Μετά;

Τα 3 τελευταία ματς είναι στην έδρα μας! Παίζουμε εδώ με την Ιεράπετρα που είναι πρώτη αυτή τη στιγμή, μάχεται με τον Εθνικό και τον Ιωνικό και τη Γιούχτα για την πρώτη θέση. Γίνεται χαμός στην κορυφή. Είναι δύσκολο ματς αλλά μπορούμε στην έδρα μας να το πάρουμε.

Προτελευταία αγωνιστική;

Με τον Ατρόμητο Πειραιά στην έδρα μας. Έχει πέσει και αυτός.

Και τελευταία αγωνιστική;

Με τον Αμπελακιακό στην έδρα μας ο οποίος αγωνίζεται να σωθεί αλλά πιστεύω ότι όταν παίξει μαζί μας στο τέλος θα είναι ήδη πεσμένος.

«Η πιο δραματική εμπειρία μου στο ποδόσφαιρο όταν σκότωσαν τον οπαδό του Εθνικού και δίπλα βρισκόταν η γυναίκα μου»!

Κάνα καλό νεαρό παίκτη έχετε στην Προοδευτική;

Γκόγκας, γεννηθείς το 2001, χαφ. Κουτσοποδιώτης, γεννηθείς το 2000 παίζει στόπερ βασικός. Θωμάς, γεννηθείς το 2000, τον έβαλα αλλαγή στο ντέρμπι τώρα στο τελευταίο μισάωρο. Τζέκος δεξί μπακ, γεννηθείς το 1999, και αυτόν τον έβαλα αλλαγή στο ντέρμπι. Και έχουμε δύο παικταράδες 21 χρονών, λίγο πιο μεγάλους από αυτούς που σου είπα, τα εξτρέμ μας. Ο Σαραντόπουλος από τη Σπάρτη και ο Κερασίδης. 98άρηδες. Είμαστε πολύ νεανική ομάδα. Και ο Χρήστου, το δεκάρι μας, είναι 98άρης.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις για την Προοδευτική;

Θέλω να αναφέρω τους δύο παλιούς έμπειρους της ομάδας μας που είναι η ψυχή της Προοδευτικής. Ο τερματοφύλακας Γιάννης Μπαντίκος και ο αριστερός μας μπακ Αλέξης Ξυγκάκης. Αυτοί οι δύο παίκτες ζουν για την Προοδευτική! Αυτοί κρατάνε τα αποδυτήρια.

Επειδή υπάρχει έξαρση της βίας τις τελευταίες μέρες, ποιο είναι το χειρότερο περιστατικό που έχεις ζήσει στο ποδόσφαιρο;

Ήταν το πιο δραματικό σκηνικό βίας που έχω ζήσει. Ο θάνατος του οπαδού του Εθνικού στον Ηρόδοτο, του Κατσούλη, όταν ήμουν προπονητής στον Εθνικό. Σκοτώσανε τον φίλαθλό μας τότε.

Τον ήξερες;

Ναι, τον ήξερα. Ήταν τρομακτική εμπειρία. Όλα έγιναν πάνω από τον πάγκο μου. Οι οπαδοί του Εθνικού ήταν 20 άτομα, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, και η γυναίκα μου!

Πες μου τι έγινε.

Ο διαιτητής ακύρωσε στα τελευταία λεπτά ένα γκολ δικό μας που ήταν κανονικό. Υπήρξαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Η εξέδρα των φανατικών του Ηρόδοτου ήταν απέναντι και ξαφνικά άδειασε! 300 άτομα εξαφανίστηκαν, είχαν ανοίξει τις πόρτες και ήρθαν από την απέναντι πλευρά και επιτέθηκαν στους 20 Εθνικούς. Χτυπάγανε αδιακρίτως. Ο Κατσούλης επειδή ήταν ψηλός μπήκε ανάμεσα να προστατεύσει τα γυναικόπαιδα. Τον χτύπησαν με σιδερογροθιές. Εγώ έψαχνα να βρω πού είναι η γυναίκα μου! Έπεσε ο κακομοίρης ο Κατσούλης κάτω από τα χτυπήματα. Δεν είχαμε καταλάβει ότι τον έχουν τελειώσει. Τον επανέφερε στη ζωή ο φυσικοθεραπευτής ο Τζώρτζης, αλλά στη μεταφορά του προς το νοσοκομείο έπεσε σε κώμα. Μετά από λίγες μέρες πέθανε. Και τι σημασία έχει που μπήκαν στη φυλακή οι δράστες για πολλά χρόνια. Το παλικάρι έφυγε από τη ζωή.