Όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού διαλέγουν παιχνίδια…

Ο Κώστας Μαστοράκης γράφει για την εικόνα του «Γ.Καραϊσκάκης» με την Ξάνθη και τον αγώνα της 14ης Φεβρουαρίου με την Ντιναμό Κιέβου.

Όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού διαλέγουν παιχνίδια…

Οι εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» με δεκάδες φίλους του Ολυμπιακού, να περιμένουν, υπομονετικά - παρά την, έντονη κι επίμονη, βροχόπτωση (αλλά και παρά τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν μέσω Ίντερνετ…) την σειρά τους για να πάρουν στα χέρια τους ένα από τα «μαγικά χαρτάκια» του αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου της 14ης Φεβρουαρίου, τα οποία τέθηκαν προς διάθεση για πρώτη μέρα χθες, πιστοποίησε ότι την ημέρα των…ερωτευμένων μάλλον θα υπάρξουν αρκετά… συζυγικά καβγαδάκια κι αιτία θα είναι πως ιεραρχείται η αγάπη για την ομάδα και για το «έτερον ήμισυ» από τους κατόχους των εισιτηρίων!

Όμως, πέραν των προβλημάτων που θα ενσκήψουν στα σπίτια των παντρεμένων (ή έστω δεσμευμένων…) φίλων των «ερυθρολεύκων», ελέω του αγώνα με τους Ουκρανούς, η χθεσινή εικόνα στα πέριξ του Νεοφαληριώτικου σταδίου προεξοφλεί, με βεβαιότητα σχεδόν, κατάμεστες κερκίδες στον πρώτο αγώνα για την φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Εικόνα, δηλαδή, που πόρρω απέχει από την χθεσινή, που παρουσίαζε το στάδιο, το οποίο φέρει το όνομα του μεγάλου οπλαρχηγού της εθνικής παλιγγενεσίας, κόντρα στην Ξάνθη. Παρότι το διακύβευμα ήταν μια πρόκριση στην «8αδα». Παρότι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα (0-0) μόνο σιγουριά δεν προκαλούσε ότι στην επόμενη φάση θα βρίσκονται οι Πειραιώτες. Παρότι πάνε τρία άκαρπα χρόνια στο δεύτερο τη τάξει θεσμό που ο πολυνίκης του (27 τρόπαια, με τον δεύτερο να είναι στα 18) δεν έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου.

Παρότι η Ξάνθη είχε δώσει τα διαπιστευτήρια της στους δύο φετινούς αγώνες υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό σε ισοπαλία και στο πρωτάθλημα (1-1) συμβάλλοντας στο -8 από τον ΠΑΟΚ που δυσχεραίνει την προοπτική επιστροφής των πρωτείων του Ελληνικού ποδοσφαίρου στον φυσικό τους κάτοχο. Παρότι ήταν το παρθενικό, εντός έδρας, την νέα χρονιά, με το προηγούμενο να είναι στις 16 Δεκέμβρη… Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβαλε στο πυκνώσει η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη». Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Η μέρα (καθημερινή γαρ…) και η ώρα (πολλά καταστήματα ανοικτά), αλλά και το κόστος του να πάει κανείς στο γήπεδο, στην Ελλάδα της κρίσης.

Ωστόσο είναι απορίας άξιον πόσοι από εκείνους που το πρωί βρήκαν τον χρόνο και τα χρήματα να σπεύσουν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους κόντρα στην ομάδα από την χώρα της Ανατολικής Ευρώπης προμηθεύτηκαν εισιτήρια και για το ματς με την Ξάνθη… Ανεξαρτήτως αυτού - κι επιστρέφοντας στα της ιεράρχησης προτεραιοτήτων - το να διαλέγουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού παιχνίδια για να βρεθούν στο πλάι της ομάδας τους δεν αποτελεί ίδιον τους. Ούτε κομμάτι του οπαδικού τους DNA… Για όσους θυμούνται το Ο.Α.Κ.Α κατάμεστο (με 75.000 κόσμου) σε παιχνίδια με Παναχαϊκή και Λάρισα (κι όχι μόνο…) η χθεσινή εικόνα είναι μελαγχολική.

Και ναι μεν έχει περάσει μια γενιά έκτοτε, αλλά την φετινή σεζόν έχει εκλείψει το «άλλοθι» ότι η ομάδα δεν παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο. Αντίθετα, είναι πανθομολογούμενο ότι παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα και δικαιούται να έχει την συμπαράσταση που της αρμόζει.

Όχι μόνο στα λεγόμενα «εμπορικά» ματς και στην Ευρώπη, αλλά και κόντρα στους «μικρομεσαίους» του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Γιατί, αν διαλέγουν παιχνίδια οι φίλαθλοι, είναι σαν να δίνουν, τρόπον τινά, το «μήνυμα» και στους παίκτες για το ποια παιχνίδια πρέπει «να τα δώσουν όλα»…