Ο «μάγος» Χουάν Φεράντο από τη Μπαρτσελόνα στο Βόλο!

Η πορεία του Ισπανού κόουτς, από τις ακαδημίες της Εσπανιόλ και της Μπαρτσελόνα, στο τιμόνι του «υπερηχητικού» Βόλου.

Ο «μάγος» Χουάν Φεράντο από τη Μπαρτσελόνα στο Βόλο!

Όταν στην αρχή της περιόδου, στην καθιερωμένη παρουσίαση των ομάδων της Β’ Εθνικής, τοποθετήσαμε τον Βόλο στο κλαμπ των φαβορί της ανόδου, είχαμε ενδοιασμούς για το αν αξιολογήσαμε σωστά τις δυνατότητες και τις προοπτικές των νεοφώτιστων. Έπειτα από δέκα αγωνιστικές, ήτοι το ένα τρίτο της σεζόν, οι Θεσσαλοί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ όχι μόνο τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των ίδιων των στελεχών τους. Πρώτοι και με διαφορά οκτώ πόντων από τον δεύτερο, οι κυανέρυθροι είναι πλέον «επίσημα» το πρώτο φαβορί για την άνοδο, καθώς δείχνουν πως διαθέτουν όλα όσα απαιτούνται για την υπέρβαση. Και πάνω από όλα τον προπονητή, που όπως και πέρσι στην πρώτη χρονιά της ιστορίας τους, τους ανέβασε τρένο από την Γ’ Εθνική, έτσι και φέτος πάει να κάνει το ίδιο. Ποιος είναι όμως ο Χουάν Φεράντο που με το μαγικό ραβδάκι του καθοδηγεί την «νεόκοπη» ομάδα της Μαγνησίας στα μεγάλα σαλόνια ;

Προπονητής από τα… 18

Γεννημένος στην Βαρκελώνη πριν από 38 χρόνια και με λατρεία για τη μπάλα, ξεκίνησε να παίζει πιτσιρικάς στην Εσπανιόλ, όμως δύο σοβαροί τραυματισμοί του έκοψαν τον δρόμο για την ανέλιξη που θα μπορούσε να έχει εντός του αγωνιστικού χώρου. Αμέσως άλλαξε ρότα και στα 18 του αποφάσισε να γίνει προπονητής, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πήρε όλα τα απαραίτητα διπλώματα, προχώρησε σε μεταπτυχιακούς τίτλους και εξειδίκευση σε διάφορους τομείς της προετοιμασίας και τεχνικής καθοδήγησης ποδοσφαιρικών ομάδων και ξεκίνησε τα προπονητικά του βήματα. Πρώτα στην Εσπανιόλ και ακολούθως στην Μπαρτσελόνα, τόσο στις ακαδημίες ως τεχνικός σύμβουλος όσο και στο προπονητικό επιτελείο της δεύτερης ομάδας της. Το ξεκίνημά του ως πρώτος προπονητής έγινε στα 28 του χρόνια όταν ανέλαβε την Καταλανική Πρεμιά στο πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας, την επόμενη σεζόν ανέβηκε επίπεδο στον πάγκο της Τεράσα και την μεθεπόμενη στην Οσπιταλέτ, αμφότεροι σύλλογοι στην τρίτη κατηγορία. Το καλοκαίρι του 2012 προσλήφθηκε στην Μάλαγα, ως υπεύθυνος της δεύτερης ομάδας.

Νύχτα από το Ηράκλειο

Η πρώτη έξοδος από την Ιβηρική έγινε το 2013 όταν ανέλαβε τα ηνία της Σερίφ Τίρασπολ στην Μολδαβία, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου και μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2014-15 δούλεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία θητεία που ελάχιστοι θυμούνται. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν κάθισε μόνο για δύο ματς στον πάγκο του Εργοτέλη και έφυγε… νύχτα από το Ηράκλειο, καθώς κρίθηκε ανεπαρκής, έπειτα από ισάριθμες ήττες. Επέστρεψε στην Ισπανία πρώτα για την Κουλτουράλ Λεονέσα και στη συνέχεια στην Λινάρες Ντεπορτίβο, πριν τον καλέσουν στον Βόλο οι συνεργάτες του Αχιλλέα Μπέου για να αναλάβει το καλοκαίρι του 2017 τα ηνία της νεοσύστατης τότε ομάδας. Ο Φεράντο υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1+1 χρόνο. Τον πρώτο ανέβασε τρένο τον ΝΠΣ στην δεύτερη κατηγορία. Τον δεύτερο πάει να κάνει το ίδιο στο δρόμο για τη Σούπερ Λίγκα. Εκεί όπου προφανώς θα παραμείνει και τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του, αφού και ο ίδιος απολαμβάνει τη συνεργασία σε μια ομάδα όπου όλα λειτουργούν ρολόι και τη ζωή στην όμορφη πόλη της Μαγνησίας, ενώ και οι επιτελείς του συλλόγου τον περιβάλλουν με απόλυτη εμπιστοσύνη.