«Μαύρη Θύελλα» φυσάει ξανά στην Καλαμάτα (pics)

Το αφιέρωμα που έκανε το ΦΩΣ στην ομάδα της Καλαμάτας με αφορμή την ξέφρενη πορεία της στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

«Μαύρη Θύελλα» φυσάει ξανά στην Καλαμάτα (pics)

Η λέξη ξέφρενη δεν είναι… υπερβολή για να χαρακτηρίσει κανείς την ως τώρα πορεία της Καλαμάτας στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Η «Μαύρη Θύελλα» έπειτα από την ολοκλήρωση έντεκα αγωνιστικών στον 8ο όμιλο στον οποίο και μετέχει, έχει ήδη αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα και παρά το γεγονός ότι έχασε 1-2 στην έδρα της από την Ερμιονίδα και απομένει ακόμα μία αγωνιστική για το πέσιμο της «καρό» σημαίας στον πρώτο γύρο, αφού η «ψαλίδα» από τους διώκτες της έχει ανοίξει στους επτά βαθμούς.

Οι Μεσσήνιοι εκτός του ότι διαθέτουν μία από τις καλύτερες επιθέσεις, έχουν αδιαμφισβήτητα και την καλύτερη άμυνα γενικότερα στο πρωτάθλημα, καθώς έχουν δεχθεί μόλις 2 γκολ την περασμένη αγωνιστική. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η Καλαμάτα να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και της πρώτης θέσης που δίνουν την απευθείας άνοδο. Το «τρένο» από την Καλαμάτα τρέχει με… σπασμένα τα φρένα και μένει πλέον να αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον προπονητή της ομάδας Γιάννη Χριστόπουλο και τον πορτιέρε Δημήτρη Κασωτάκη οι οποίοι έδωσαν το στίγμα τους για την εντυπωσιακή αν μη τι άλλο πορεία της Καλαμάτας.

Χριστόπουλος: Πέρα για πέρα δίκαιο ότι έχουμε πετύχει

Ο «αρχιτέκτονας» της φετινής Καλαμάτας ακούει στο όνομα του Γιάννη Χριστόπουλος. Ο έμπειρος τεχνικός που κατά το παρελθόν έχει εργαστεί σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Λεβαδειακός και ο Πλατανιάς αλλά και με εμπειρίες από το εξωτερικό έχοντας κάτσει στον πάγκο της Ταβρίγια από την Ουκρανία, ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι το δύσκολο έργο να επαναφέρει την Καλαμάτα και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών.

Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει περίφημα και φαίνεται πως στο πρόσωπο του 46χρονου προπονητή η «Μαύρη Θύελλα» βρήκε τον «εκλεκτό» που θα την οδηγήσει και πάλι σε μεγάλες στιγμές. Ο κόουτς Χριστόπουλος ωστόσο μιλώντας στο «ΦΩΣ» κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα, ενώ παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο των ποδοσφαιριστών του.

-Κόουτς η Καλαμάτα μέχρι στιγμής… τρελαίνει κόσμο. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο για την ως τώρα πορεία σας;

Ήρθα στην Καλαμάτα έχοντας ως σκοπό και στόχο μαζί με τους ανθρώπους της διοίκησης να φτιάξουμε μία ελκυστική και ανταγωνιστική ομάδα και να «ξυπνήσουμε» τον «γίγαντα κόσμο» της ομάδας. Αν κάποιος στην αρχή της σεζόν μας έλεγε ότι αυτή την στιγμή θα ήμασταν πρώτοι και χωρίς ήττα και εγώ θα το θεωρούσα υπεραισιόδοξο. Αυτό που έχουν πετύχει τα παιδιά είναι πέρα για πέρα δίκαιο και κάνουν τους ίδιους αλλά και εμάς περήφανους. Όλα τα παιδιά είναι καταπληκτικά και με εξαιρετικό χαρακτήρα.

-Το γεγονός ότι είστε πρωταθλητές χειμώνα χωρίς καν να έχει τελειώσει ο πρώτος γύρος, τι αντίκτυπο έχει για εσάς;

Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την στιγμή, θα ήταν να σκεφτούμε ότι έχουμε πάρει το πρωτάθλημα. Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα εμένα δεν μου λέει τίποτα. Ίσα – ίσα που από δω και στο εξής θα πρέπει να παλεύουμε με μεγαλύτερη «μανία» ώστε να διατηρήσουμε την απόσταση και την βαθμολογική διαφορά που έχουμε «χτίσει» από τις άλλες ομάδες και παράλληλα να την αυξήσουμε.

-Η Καλαμάτα αποδίδει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Θεωρείς ότι από άποψης απόδοσης η ομάδα έχει πιάσει «ταβάνι»;

Καταρχάς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές μπήκαν στην ομάδα στις αρχές Νοεμβρίου και είχαμε την κακοτυχία με διάφορους παράξενους τραυματισμούς. Κάθε Κυριακή δεχόμαστε αρκετές κάρτες, με αποτέλεσμα αυτό να παίζει ρόλο στην συνοχή της ομάδας. Θεωρώ ότι η ομάδα έχει να δείξει ακόμα καλύτερα πράγματα τα οποία θα φανούν από τον Ιανουάριο και μετά.

-Ο 8ος όμιλος αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους και πιο απαιτητικούς στο φετινό πρωτάθλημα. Τι πιστεύετε εσείς;

Το καλοκαίρι η ΕΠΟ δημιούργησε έναν όμιλο με «επίλεκτες» ομάδες. Αυτός ήταν ο δικός μας, ένας πολύ δύσκολος όμιλος που έχει αρκετές ποιοτικές ομάδες. Αυτό εμένα με ευχαριστεί γιατί και εμείς βελτιωνόμαστε και όλοι οι διώκτες μας έχουν αρκετά δύσκολα παιχνίδια.

-Για κλείσιμο, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;

Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο μας. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα. Το καλοκαίρι κατά την παρουσίασή μου υποσχέθηκα ότι θα φτιάξουμε μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική και θα παλεύει σε κάθε παιχνίδι μέχρι το τέλος για τη νίκη. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι τα παιδιά δίνουν και την ψυχή τους και εγώ μπορώ να υποσχεθώ ότι όσο βρίσκομαι στην ομάδα αυτό θα συνεχιστεί.

Τα 473 λεπτά χωρίς γκολ του Κασωτάκη!

Όπως προαναφέραμε η Καλαμάτα δεν είχε δεχθεί γκολ ως την περασμένη αγωνιστική και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και ο γκολκίπερ της ομάδας Δημήτρης Κασωτάκης. Ο 22χρονος πορτιέρε που μετακόμισε φέτος στην Καλαμάτα από τον Πλατανιά με τον οποίο έχει μετρήσει δύο συμμετοχές σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ (κόντρα σε Ατρόμητο και Πανιώνιο) αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» των Μεσσήνιων. Ο ίδιος που μαζί με τους Ηλία Βούρα και Νίκο Κόκκαλη αποτελούν… εγγύηση κάτω από τα γκολπόστ, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα την 6η αγωνιστική.

Ήταν το ματς με τον ΑΟ Κατασταρίου, όταν ο Κασωτάκης πέρασε ως αλλαγή αντί του Βούρα ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Από τότε σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια έχει πάρει γάντια βασικού, έχοντας κρατήσει ανέπαφη την εστία του για 488 αγωνιστικά λεπτά και με τις εμφανίσεις του δικαιώνει την επιλογή του προπονητή του, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι εισηγήθηκε την απόκτησή του, όπως και πολλών άλλων παικτών. Ο ίδιος μίλησε στο «ΦΩΣ» για την πορεία της ομάδας, την μεταγραφή του και πολλά άλλα!

-Πως προέκυψε η μεταγραφή σου στην Καλαμάτα;

To καλοκαίρι και καθώς το συμβόλαιο μου είχε ολοκληρωθεί δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Παγανιά που με έφερε σε επικοινωνία με τον κ. Χριστόπουλο. Ο κ. Χριστόπουλος μου εξήγησε τους στόχους που είχε η ομάδα και ότι άλλο χρειαζόταν να ξέρω για τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζα στην πόλη και στην ομάδα. Ξέροντας την δουλειά που γίνετε και από τους δύο προπονητές και ιδιαίτερα του κ. Παγανιά και λέω ιδιαίτερα, γιατί ένας τερματοφύλακας δουλεύει 90% κάθε προπόνησης με τον προπονητή του, δεν είχα κανένα ενδοιασμό στο να απαντήσω θετικά στην πρόταση συνεργασίας.

-Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Α’ και Γ’ Κατηγορία;

Σίγουρα υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε Σούπερ Λιγκ και Γ’ Εθνική.
Η κυριότερη είναι βέβαια η ποιότητα τον παιχτών καθώς όταν είσαι μια μεγάλη ομάδα και αγωνίζεσαι στην Α’ Εθνική μπορείς να προσελκύσεις παίχτες με τεράστια προσόντα. Η αμέσως επόμενη είναι στο θέμα τον εγκαταστάσεων καθώς λίγες είναι οι ομάδες που διαθέτουν ένα ποιοτικό γήπεδο που μπορεί να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο.

-Είστε πρωταθλητές χειμώνα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό στην φετινή σας πορεία;

Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα νομίζω είναι καθαρά θέμα γοήτρου και τίποτα παραπάνω καθώς όπως ξέρουμε στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να μη το σκεφτόμαστε καθόλου. Η πορεία που κάνει φέτος η ομάδα οφείλετε στο καταπληκτικό κλίμα που υπάρχει μέσα στα αποδυτήρια και στην καθημερινή σκληρή δουλειά από όλους τους παίχτες και προπονητές της ομάδας. Επίσης πιστεύω ότι η Καλαμάτα έχει φέρει πολύ ποιοτικούς και έμπειρους παίχτες που έχουν τεράστια προσωπικότητα και μπορούν και κρατάνε τις ισορροπίες στα αποδυτήρια και να κάνουν την διαφορά στο γήπεδο.

-Ο ομαδικός στόχος είναι η άνοδος. Ο προσωπικός;

Με αυτή την πορεία που κάνει η ομάδα αλλά και την δυναμική που έχει δεν γίνεται να μην μιλάμε για πρωτάθλημα. Προσωπικός μου στόχος είναι να καταφέρω όσο μπορώ να κρατήσω το μηδέν πίσω και παιχνίδι με το παιχνίδι να γίνομαι όλο και καλύτερος για να μπορώ να στέκομαι επάξια κάτω από τα δοκάρια.

-Η Καλαμάτα είναι μία ιστορική ομάδα και το βάρος της φανέλας είναι μεγάλο. Πως λειτουργεί αυτό για εσάς τους ποδοσφαιριστές και κυρίως τους πιο νέους;

Η Καλαμάτα είναι τεράστια ομάδα και αυτό φρόντισαν να μας το δείξουν και οι φίλαθλοι μας. Στην πρώτη προπόνηση της χρονιάς είχε έρθει παρά πολύ κόσμος να μας εμψυχώσει για την αρχή του πρωταθλήματος. Εκεί καταλάβαμε οι νεότεροι
σε ηλικία ότι αυτή η ομάδα έχει απαιτήσεις από εμάς, από τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό μας έχει κάνει καλό γιατί σε κάθε παιχνίδι πρέπει να βγάζουμε το 101% για να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο στις απαιτήσεις του προπονητή και του κόσμου αλλά κυρίως στην ιστορία και στο βάρος της φανέλας. Μεγάλες ομάδες όπως η Καλαμάτα βοηθάνε τον ποδοσφαιριστή να χτίσει χαρακτήρα και προσωπικότητα που θα τον βοηθήσουν και στην συνέχεια της καριέρας του.

-Μίλησες για κόσμο. Θα ήθελες να του πεις κάτι;

Τι να πω για αυτόν τον κόσμο! Εκτός από τα εντός, σε κάθε παιχνίδι εκτός έδρας έχουμε την συμπαράσταση τους. Είναι ο 12ος παίχτης μας και πραγματικά θέλω να τους πω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Στο περασμένο μάλιστα παιχνίδι με τον Ασπρόπυργο δημιούργησαν μια ονειρική ατμόσφαιρα για ποδόσφαιρο. Από την αρχή μας έδειξαν την στήριξη τους σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύω έχουμε καταφέρει να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους. Μαζί μέχρι το τέλος είναι πιστεύω ένα ταιριαστό μήνυμα.

Ορθοπόδησε και τώρα πιάστε την!

Η Καλαμάτα την τελευταία δεκαετία πλανάται κυρίως στην Γ’ Εθνική. Τη σεζόν 2010-11 αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική, ενώ ακολούθησαν πέντε σερί χρονιές που η ομάδα πάλευε για κάτι καλό στα «σαλόνια» της τρίτης της τάξει κατηγορίας.

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα και πιο συγκεκριμένα αγωνίστηκε στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Μεσσηνίας, που αποτέλεσε την χειρότερη στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Το πέρασμα της «Μαύρης Θύελλας» από το τοπικό ήταν σύντομο καθώς την επόμενη ακριβώς χρονιά η ομάδα κέρδισε την επάνοδό της στην Γ’ Εθνική στην οποία πέρυσι τερμάτισε στην 5η θέση. Ωστόσο τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά. Η Καλαμάτα έχει ορθοποδήσει και ετοιμάζεται για το βήμα παραπάνω μετά από αρκετά χρόνια.

Ο κόσμος δίπλα στην ομάδα

Την φετινή προσπάθεια που γίνεται για κάτι καλό, έχει «αγκαλιάσει» και ο κόσμος της ομάδας και γενικότερα της πόλης. Οι φίλαθλοι της Καλαμάτας έδειξαν στην στήριξή τους στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο από την πρώτη κιόλας προπόνηση, καθώς στην καθιερωμένη πρώτη ο φίλαθλος κόσμος του συλλόγου έδωσε βροντερό «παρών».
Εντυπωσιακή είναι και η απήχηση του κόσμου τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Ενδεικτικά είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Ασπρόπυργο, στο οποίο ο κόσμος της Καλαμάτας που βρέθηκε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού ξεπέρασε τις 2.000!

Δείτε βίντεο από τον τ αγώνα της Καλαμάτας με τον Ασπρόπυργο...