Ποτουρίδης: Στόχος μας η άνοδος - θλιβερά όσα βλέπουμε στη Super League

Ο ΟΦΗ και η Super League στο «μικροσκόπιο» του Γιάννη Ποτουρίδη

Ποτουρίδης: Στόχος μας η άνοδος - θλιβερά όσα βλέπουμε στη Super League

Ο έμπειρος αμυντικός της κρητικής ομάδας μιλάει στο fosonline για την εκπληκτική πορεία του ΟΦΗ και τα όσα απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Γιάννης Ποτουρίδης μίλησε στο ΦΩΣ και μας αποκάλυψε τα μυστικά που έβγαλαν τον ΟΦΗ από την αφάνεια και τον έφεραν στον… αφρό, μετατρέποντάς τον από μια ομάδα με σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, σε ένα σύνολο που κάνει πρωταθλητισμό.

Διαβάστε τι μας είπε για το στόχο της ανόδου, τη νέα πνοή που έφερε η διοικητική αλλαγή στην κλαμπ του Ηρακλείου αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο «δεν παίζεται στις τέσσερις γραμμές».

Γιάννη καλησπέρα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα όμως ο ΟΦΗ πλέον κάνει πρωταθλητισμό…

Σίγουρα ο ΟΦΗ είναι μια ιστορική ομάδα, απλώς είχαν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στην αρχή. Από τα Χριστούγεννα και έπειτα μπήκαν κάποιοι άνθρωποι για να βάλουν τα προλήματα σε μια σειρά. Υπάρχει φως στο τούνελ πλέον, οκ δεν είναι και όλα μέλι – γάλα αλλά βλέπουμε ότι κυριαρχεί μια θετική αύρα στην ομάδα και ελπίζουμε ότι θα πάμε προς το καλύτερο γιατί πιστεύω ότι έχουμε μέλλον, κόσμο που μπορεί να μας στηρίξει ώστε να μην έχουμε άλλα προβλήματα οικονομικά.

Η είσοδος των επτά πως σας άλλαξε την ψυχολογία;

Οι άνθρωποι αυτά που είπαν, ήταν σωστά. Δεν είπαν δηλαδή ότι θα κάνουν κάτι και δεν το έκαναν. Μας υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα και προσπαθούν καθημερινά αλλά να ξέρεις ότι και αυτοί δεν είναι επιχειρηματίες που θα αντέξουν να κουβαλήσουν οικονομικά την ομάδα. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που θα συνεισφέρουν οικονομικά στον ΟΦΗ.

Εσείς σαν ποδοσφαιριστές σκέφτεστε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος που θα δώσει τη φερεγγυότητα που μέχρι τα Χριστούγεννα έλειπε στο σύλλογο;

Σαν ποδοσφαιριστές βάλαμε πλάτη στα προβλήματα, μείναμε στην ομάδα όπως και ο προπονητής που αν είχε φύγει θεωρώ ότι δεν θα έμεναν και πολλοί παίκτες. Αυτοί που μείναμε με αυτούς που ήρθαν προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα όταν μπαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά όσο να ΄ναι όταν τελειώνει ένα παιχνίδι και ξεκινάει το επόμενο, στις προπονήσεις υπάρχει η απορία του τι γίνεται διοικητικά. Όμως το καλό είναι ότι το κλίμα είναι οικογενειακό και μεταξύ μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε βάλει στόχο η ομάδα να είναι ενωμένη προκειμένου να ανέβουμε στη Super League.

Μένουν λίγες αγωνιστικές πλέον. Εσείς ως ομάδα έχετε πρώτο στόχο την άνοδο ή το πρωτάθλημα;

Εγώ πιστεύω ότι ο στόχος μας είναι η άνοδος και όχι το πρωτάθλημα. Στην ουσία δύο ομάδες ανεβαίνουν. Ή θα τερματίσεις πρώτος ή δεύτερος. Εμείς είμαστε μέσα στο στόχο και κοιτάζουμε πλέον ξεχωριστά το κάθε παιχνίδι, γιατί όπως έχω ξαναπεί φέτος τα κομβικά παιχνίδια μας είναι τα εκτός έδρας. Αν καταφέρουμε να τα πάρουμε αυτά δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Ναι, όμως πλέον είστε πρώτοι στην ισοβαθμία με τον Άρη.

Σωστά. Θα μπορούσα να πω ότι πλέον κρατάμε την τύχη στα… πόδια μας! Καταφέραμε να φτάσουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει και τώρα ο στόχος μας είναι να διατηρηθούμε στην κορυφή.

Υπάρχουν ματς κλειδιά για να συμβεί αυτό; Έχετε «στοχεύσει» κάποιους αγώνες;

Στα επόμενα τρία παιχνίδια νομίζω ότι θα κριθεί οριστικά η υπόθεση πρόκριση (σ.σ. ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει διαδοχικά τον Εργοτέλη εντός, την Παναχαϊκή εκτός και τον Άρη εντός).

Μίλησέ μου λίγο για το αγαπημένο σας σκορ από το Γενάρη και μετά. Συνεχώς πετυχαίνετε τριάρες. Αυτό πώς συνέβη; Είναι και δουλειά του προπονητή;

Σίγουρα είναι και δουλειά του προπονητή, αλλά γενικά όλη η προσπάθεια που γίνεται από τους ποδοσφαιριστές έχει συμβάλει σε αυτό. Όλη η ομάδα βάζει γκολ και όλη η ομάδα τα τρώει. Αυτό σημαίνει σύνολο. Σίγουρα τα παιδιά που αγωνίζονται στις θέσεις από το κέντρο και μπροστά βρίσκουν συνέχεια δίχτυα και μακάρι να συνεχίσουν έτσι μέχρι το τέλος γιατί είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε γκολ από μισή φάση. Αλλά όπως βλέπουμε και αμυντικά είμαστε καλά και δεν δεχόμαστε εύκολα γκολ.

Η δική σου η μεταμόρφωση που θεωρείς ότι οφείλεται; Κάθε Κυριακή διαβάζουμε ότι παίζεις πολύ καλά και είσαι «βράχος» στα μετόπισθεν. Το αποδίδεις λίγο και στη λαχτάρα σου να βρεθείς στη Σούπερ Λίγκα;

Εντάξει, ποιος ποδοσφαιριστής δε θέλει να αγωνίζεται στην Α’ Εθνική; Όπως είχα πει στην αρχή που ήρθα στον ΟΦΗ σκοπός μου ήταν να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει στη Super League. Είναι κρίμα ο ΟΦΗ να παίζει στη Β’ Εθνική και εμείς να αγωνιζόμαστε σε αυτή την κατηγορία. Όλοι οι πδοσφαιριστές έχουμε στόχο να βρεθούμε στη Super League. Προσωπικά θέλω να πετύχω αυτό και να βοηθάω παιχνίδι με παιχνίδι την ομάδα να φτάσει στους στόχους της.

Το μήνυμά σου στον κόσμο του ΟΦΗ;

Να πω ότι τους θέλουμε κοντά μας σε κάθε παιχνίδι. Να γεμίζει το γήπεδο και να μας καμαρώνει και εύχομαι στο τέλος όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε την άνοδο!


Super League παρακολουθείς καθόλου;

Όλα τα πρωταθλήματα τα παρακολουθώ και φυσικά και τη Super League, αλλά όσα βλέπουμε φέτος δεν είναι ωραία πράγματα.

Ήθελα το σχόλιό σου πάνω σε αυτό

Εντάξει, είναι στενάχωρο όλο αυτό που συμβαίνει. Να βλέπεις να διακόπτεται το πρωτάθλημα, να έχουμε κάθε εβδομάδα κι από ένα άσχημο περιστατικό. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουμε να παίζουμε μπάλα στις τέσσερις γραμμές, να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και η κάθε ομάδα που βάζει τους στόχους της να τους πραγματοποιεί μέσα στις τέσσερις γραμμές. Τα όσα εξωαγωνιστικά συμβαίνουν δεν αρέσει σε κανέναν ποδοσφαιριστή και είναι κρίμα γιατί γινόμαστε ρεζίλι στις υπόλοιπες χώρες. Είναι μεγάλο πράγμα να βγαίνουν σε Ισπανία, Ιταλία και να λένε άσχημα πράγματα για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ποια ομάδα σου άρεσε φέτος από τη Super League;

Ο Ατρόμητος γιατί κάνει πολύ καλή χρονιά και παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Δε φοβήθηκε κανέναν αντίπαλο και τους έχει παίξει όλους στα ίσια. Βρίσκεται δίκαια σε αυτή τη θέση. Είχε βάλει στόχο την Ευρώπη και φαίνεται συνεπής και μάλιστα με το παραπάνω. Ξέρεις κάτι; Έχει πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και αυτό είναι σημαντικό. Έχρονται κοντά οι Έλληνες και μετά οι ξένοι μπορούν και προσαρμόζονται πιο άνετα επειδή βλέπουν το παρεΐστικο κλίμα.

Το έχεις ζήσει αυτό εσύ σε κάποια ομάδα; Π.χ. στον Ολυμπιακό που αγωνιζόσουν παλιότερα;

Στον Ολυμπιακό όταν ήμουν είχαμε πολλούς ξένους αλλά είχαμε αυτό το πράγμα. Εμείς οι Έλληνες τους είχαμε όλους κοντά και ήμασταν σαν οικογένεια και για αυτό υπήρχε καλό κλίμα στην ομάδα και δεν είχαμε προβλήματα.

Θες να μου σχολιάσεις λίγο το φετινό Ολυμπιακό;

Είδαμε ότι φέτος είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Είχε και τον αποκλεισμό στην Ευρώπη γιατί όλα τα χρόνια έπαιζε πιο πολύ στο Champions League. Στην αρχή δεν ήταν αυτός που έπρεπε να ήταν, έχασε πολλά παιχνίδια που εγώ δεν περίμενα να τα χάσει κι έχασε και ντέρμπι που παλιότερα όταν περιμέναμε τέτοια παιχνίδια λέγαμε «άντε να έρθει η μέρα να μπω μέσα να κερδίσω και να δώσω χαρά στον κόσμο».

Αυτό λες οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι; Δεν έχουν καταλάβει που παίζουν και τι σημαίνει ένα ντέρμπι;

Νομίζω ότι υπάρχουν ξένοι που έχουν καταλάβει τι σημαίνει ένα ντέρμπι, απλώς οι νέοι ίσως δεν έχουν μπει ακόμα στο κλίμα. Να δώσω ένα παράδειγμα: Ο Ρομαό φαίνεται ότι έχει καταλάβει επακριβώς που παίζει και τι σημαίνει ένα ντέρμπι. Ξέρει τι σημαίνει Ολυμπιακός και ντέρμπι. Κάποιοι ακόμα δεν έχουμε μπει στο κλίμα και νομίζω ότι εκεί κάπου το έχασε φέτος ο Ολυμπιακός.

Το πρότυπό σου όταν ήσουν πιτσιρικάς ποιο ήταν;

Θα απαντήσω τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ο άνθρωπος αυτός με μεγάλωσε ουσιαστικά. Με είχε από κοντά εμένα και τον Φέτφα που είχαμε μείνει στην ομάδα και ήταν κάτι το μοναδικό για μένα να παίζω μαζί του.