«Εωράκαμεν τους ληστάς…»

Μέχρι και από το… εξωτικό Μαυροβούνιο είχαν ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές της Ελλάδας για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει λόγω του ταξιδιού των Κροατών χούλιγκανς με πρόφαση τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Διότι ματς δεν επρόκειτο να δουν, μια και είχε απαγορευτεί η μετακίνησή τους και δεν θα μπορούσαν να μπουν στο γήπεδο.

«Εωράκαμεν τους ληστάς…»

Τι σημειώματα, τι αναφορές, τι εμπιστευτικές πληροφορίες, τι στοιχεία, διευθύνσεις ονόματα, αριθμούς αυτοκινήτων. Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της ελληνικής αστυνομίας είχαν στα χέρια τους… θησαυρό πληροφοριών για να ελέγξουν, να παρακολουθήσουν, να αποτρέψουν τους εγκληματίες να πλησιάσουν στην Ελλάδα.

Κι όμως, εκείνοι έκαναν τον… γύρο της Ελλάδας λες και ήταν τουρίστες. Προσέξτε και φρίξτε: μπήκαν στη χώρα από την Κακαβιά, πέρασαν από τα Γιάννινα, το Αγρίνιο, την Πάτρα, διέσχισαν όλη την Αθηνών - Πατρών, έφτασαν στην Αττική, πήγαν στα καταλύματά τους, κινήθηκαν με αυτοκινητοπομπή σε όλη αυτήν τη διαδρομή και ουδείς τούς ενόχλησε… Πού να μην υπήρχαν και οι εμπιστευτικές αναφορές δηλαδή…

Η ανατριχιαστική πληροφορία, δε, είναι πως μετά τα διόδια στο Ρίο ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας τούς ακολούθησε, αλλά μετά από λίγο σταμάτησε την επιχείρηση. Γιατί, πώς, τι έγινε, κανείς δεν ξέρει και δεν έχει το σθένος να απαντήσει. Να απαντήσει στη μητέρα του άτυχου 29χρονου, η οποία νοσηλεύεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου μόλις άκουσε το τραγικό μαντάτο για τον θάνατο του γιου της.

Στη θέση του Μιχάλη, όπως και πριν από λίγους μήνες του Άλκη, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Αυτή είναι η ανατριχιαστική παραδοχή: πως ουδείς είναι ασφαλής πλέον να περπατήσει στον δρόμο ή να πάει στο γήπεδο και να καθίσει να πιει μια μπίρα με τους φίλους του έξω από αυτό.

Θα απομακρυνθούν, λέει, όλοι οι υπεύθυνοι των υποδιευθύνσεων, οι οποίες ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Α! Και θα γίνει και ΕΔΕ. Μα είμαστε σοβαροί; Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Αν θα χάσουν τις θέσεις τους πέντε έξι γαλονάδες;

«Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης, παρά λίμνης της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε πού…, γ… το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλα.. μας τα αρχ…” απέδρασαν»! Πού να το φανταστεί ο γλαφυρός ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Πετράκης, επικεφαλής καταδιωκτικού αποσπάσματος ληστών της υπαίθρου, αρχές της δεκαετίας του 1920, ότι η υπηρεσιακή του αναφορά θα έμενε στα αστυνομικά χρονικά να μνημονεύεται διαχρονικά, αλλά να μη διαφοροποιείται από τη σύγχρονη νοοτροπία.

Περίπου 120 άτομα, σεσημασμένοι χούλιγκανς στη συντριπτική τους πλειονότητα, μπήκαν στη χώρα, διέσχισαν σχεδόν όλη τη δυτική πλευρά της και κανείς δεν επενέβη, ενώ όλοι γνώριζαν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι οργανωμένο κράτος, είναι κάτι άλλο, στο οποίο ακόμα κι εκεί υπάρχουν κανονισμοί που τηρούνται. Τα λόγια πλέον δεν ακουμπούν κανέναν. Τα έχουν βαρεθεί όλοι αυτά τα σπαρακτικά ευχολόγια, που δεν έχουν πλέον καμία απολύτως αξία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αναλάβουν δράση αυτοί που έχουν την ευθύνη και να κάνουν πράξεις. Από λόγια νισάφι πια…

Το ακόμα πιο… ωραίο είναι πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως αυτές προκύπτουν από τα φόρα των χούλιγκανς στο «σκοτεινό διαδίκτυο», επίκειται η έλευση περίπου χιλίων οπαδών της Μαρσέιγ και της Λιβόρνο, που έχουν καλές σχέσεις με εκείνους της ΑΕΚ, για να πάρουν… ρεβάνς από τους Κροάτες και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ενόψει του αποψινού αγώνα.

Ε, να υπάρχουν περιπολικά στον δρόμο έχοντας επικεφαλής τον Ιωάννη Πετράκη με νερά και τρόφιμα για να τα δίνουν στα παιδιά, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Είναι και καλοκαίρι και ο τουρισμός με αυτοκίνητο έχει κακουχίες…