Ολυμπιακός Κ19: Οι Νέοι... πρωταθλητές

Το «ΦΩΣ» ακτινογραφεί τη φετινή πορεία της Κ19 του Ολυμπιακού, η οποία βρίσκεται «αγκαλιά» με τον τίτλο δύο «στροφές» πριν από το τέλος.

Ολυμπιακός Κ19: Οι Νέοι... πρωταθλητές

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League είναι αρκετά αμφίρροπο, με τα play off να παίρνουν φωτιά. Αγωνιστική με την αγωνιστική η αγωνία κορυφώνεται για το ποια ομάδα θα μπορέσει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στο τέλος. Αμφίρροπο ωστόσο είναι και το Πρωτάθλημα Νέων, εκεί όπου ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διεκδικούν τον τίτλο.

Οι δύο σύλλογοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τελευταίων ετών στα τμήματα υποδομής και αυτό γιατί έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα γύρω από την ανάδειξη νέων ταλέντων. Από το ξεκίνημα της χρονιάς τόσο οι «ερυθρόλευκοι» όσο και οι «ασπρόμαυροι» έδειχναν πιο έτοιμοι από τις υπόλοιπες ομάδες και συγκεκριμένα από τον Παναθηναϊκό, που την περασμένη σεζόν είχε αναδειχθεί πρωταθλητής.

Ο πρώτος γύρος βρήκε την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, όντας οκτώ πόντους μπροστά από την ομάδα του Πειραιά. Η έναρξη του 2023 βρήκε τους «ερυθρόλευκους» πιο έτοιμους και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και στην πράξη. Οι παίκτες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου μπόρεσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να χτίσουν ένα σημαντικό νικηφόρο σερί.

Από την άλλη οι Νέοι του ΠΑΟΚ υπέστησαν δύο σοβαρές εντός έδρας απώλειες. Μία με τον ΟΦΗ και μία με τον Λεβαδειακό. Στη συνέχεια οι παίκτες του Στέλιου Μαλεζά έμειναν στο 1-1 με τον Αστέρα στην Τρίπολη, ενώ γνώρισαν την ήττα από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα με 1-0. Με ένα σερί επτά νικών οι Νέοι του Ολυμπιακού πάτησαν το πόδι στο γκάζι και κατόρθωσαν να μπουν ξανά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Η καλή πορεία των Πειραιωτών δεν ήταν απλώς ένα «πυροτέχνημα», αφού οι νίκες διαδέχονταν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σήμερα.

Συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι» έπειτα από τη διεξαγωγή 24 αγωνιστικών βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης με 58 βαθμούς. Πίσω τους ακολουθεί ο ΠΑΟΚ που διαθέτει 55 πόντους. Στα μεταξύ τους παιχνίδια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει στον Ρέντη με 2-0 και οι «ασπρόμαυροι» είχαν πάρει την άτυπη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη με το ίδιο σκορ. Πλέον απομένουν δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, το οποίο τελειώνει με την κανονική του διάρκεια και όχι με πλέι οφ.

Στην εξ αναβολής 16η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αγωνιστεί στην έδρα του Ιωνικού, τον οποίο είχε νικήσει στον πρώτο γύρο με 4-0. Η ομάδα της Νίκαιας κατέχει τη 12η θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει εντός έδρας τον Άρη, με τους «κίτρινους» να βρίσκονται στη 10η θέση με 30 βαθμούς. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι οι Πειραιώτες θα νικήσουν τον Ιωνικό. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός ηττηθεί και ο ΠΑΟΚ νικήσει, τότε όλα θα κριθούν στην εξ αναβολής 17η αγωνιστική. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται στην έδρα του 13ου Βόλου και οι «ασπρόμαυροι» σε εκείνη της 11ης Λαμίας.

Εκτός από το προβάδισμα των τριών βαθμών, οι παίκτες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου έχουν το πάνω χέρι και στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Πειραιά έχει οκτώ περισσότερα γκολ σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς, με αποτέλεσμα να ευνοούνται σε περίπτωση ισοβαθμίας. Η φετινή Κ19 του Ολυμπιακού έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού και στην επίτευξη πολλών τερμάτων.

Αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, αφού διαθέτει την καλύτερη επίθεση (53 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (16 γκολ) στη φετινή κατηγορία. Το έργο του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου και των συνεργατών του αποτυπώνεται στο γήπεδο, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκονται μία ανάσα από την επιστροφή τους στην κορυφή για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016-17. Τότε ο Ολυμπιακός είχε πάρει το πρωτάθλημα με 14 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Η επιστροφή του Ολυμπιακού από το -8 και η πρωτοπορία στο +3 δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες.

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν και παραμένουν πιστοί στο πλάνο τους χάρη στις βάσεις που χτίστηκαν από το καλοκαίρι. Υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου οι Νέοι του Ολυμπιακού έκαναν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους στο Καρπενήσι και παρουσιάστηκαν έτοιμοι για την επιστροφή τους στην κορυφή. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο παίκτη της ομάδας, όλοι έχουν βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρει γκολ από 16 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές.

Τα περισσότερα μέχρι στιγμής μετρά ο Κωστούλας, που έχει φτάσει ήδη τα 9, ενώ ένα λιγότερο έχει πετύχει ο Μουζακίτης. Μάλιστα, οι δύο παίκτες αγωνίζονται ως βασικοί από την έναρξη της φετινής περιόδου, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Συγκεκριμένα ο Κωστούλας είναι γεννημένος το 2007 και η ηλικία του συμπίπτει με εκείνη της Κ16, ενώ ο Μουζακίτης είναι γεννημένος έναν χρόνο πριν και κανονικά αγωνίζεται στην Κ17. Τα δύο ανερχόμενα ταλέντα του πειραϊκού συλλόγου έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στον Ρέντη με το καλημέρα και μάλιστα είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος και στην ομάδα του Ολυμπιακού Β’ που συμμετέχει στη Σούπερ Λιγκ 2. Πρόσφατα ο Κωστούλας έκανε το ντεμπούτο του με τη δεύτερη ομάδα, σε αντίθεση με τον Μουζακίτη, που μετρά ήδη δύο συμμετοχές.

Πολύ καλή χρονιά διανύει και ο Χαραλαμπόγλου που μετρά 7 γκολ, όπως επίσης και ο Παπακανέλλος που έχει σκοράρει 6 φορές, ενώ έχει μοιράσει και πέντε ασίστ, όσες και ο Μουζακίτης. Η φετινή «ερυθρόλευκη» Κ19 σφύζει από ταλέντο και απέχει πλέον μόνο μία νίκη για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Εκτός από τους Νέους στον Ολυμπιακό χαμογελούν και για τα άλλα τμήματα υποδομών.

Στο πρωτάθλημα της Κ17 οι Έφηβοι έχουν «κλειδώσει» και μαθηματικά την πρόκρισή τους στο φάιναλ φορ, όπως επίσης και οι Παίδες στο φάιναλ φορ της Κ15. Επιπλέον τη Μεγάλη Τετάρτη η Κ16 του Ολυμπιακού πήρε αήττητη τον τίτλο στο Elite Neon Cup. Στη φάση των ομίλων νίκησε τη Μακάμπι Χάιφα (3-0), τη Μοντεβιδέο (4-0) και τον Ποντιακό Αλεξανδρούπολης (4-0).

Στα προημιτελικά επικράτησε της Αμπερντίν με 4-0, ενώ στα ημιτελικά επιβλήθηκε του Πανιώνιου με 3-1. Στον τελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟΚ με 2-1. Υπό της οδηγίες του Δημήτρη Μπενετάτου, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την καλύτερη επίθεση (20 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (2 γκολ).