Ελλάς Ποντίων - Προοδευτική: Φίλοι στην αλάνα, αντίπαλοι στον «ναό»

Οι  φίλοι και μεγαλωμένοι στην ίδια γειτονιά Σάββας Ηλιάδης και Βασίλης Πατσατζόγλου θα τεθούν αντιμέτωποι στον σημερινό (13/4, 16.30) τελικό της ΕΠΣ Πειραιά (Ελλάς Ποντίων - Προοδευτική).  Οι δύο ποδοσφαιριστές μιλούν στο «ΦΩΣ» για το ματς, την πορεία τους και τη μεταξύ τους μάχη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». 

Ελλάς Ποντίων - Προοδευτική: Φίλοι στην αλάνα, αντίπαλοι στον «ναό»

Το ποδόσφαιρο παίζει περίεργα παιχνίδια και είναι αλήθεια πως οι παράξενες ιστορίες ξετυλίγονται γύρω από μία μπάλα. Μία τέτοια είναι και αυτή που φιλοξενεί η στήλη σήμερα, αφού δύο παιδιά που μεγάλωσαν μαζί και «έσπαγαν» τα πόδια τους στις αλάνες της Αγίας Βαρβάρας θα τεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στην καριέρα τους και μάλιστα με φόντο το Κύπελλο της ΕΠΣ Πειραιά.

Οι Σάββας Ηλιάδης και Βασίλης Πατσατζόγλου έχουν χαράξει εκπληκτική πορεία στον χώρο του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η μοίρα θα τους φέρει απέναντι στο «Γ. Καραϊσκάκης» στη σπουδαία σημερινή συνάντηση της Ελλάδος Ποντίων με την Προοδευτική. Από πιτσιρίκια ξεχώριζαν.

Στη γειτονιά, στις ακαδημίες, όλοι στα δυτικά μιλούσαν για δύο ταλαντούχα παιδιά που έχουν όραμα να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο. Ο καθένας πέρασε τα δικά του εμπόδια, μάζεψε εμπειρίες και ακολούθησε ξεχωριστό δρόμο. Ο ένας σπουδαίος φορ με τελειώματα χωρίς υπερβολή Α’ Εθνικής και ο άλλος σέντερ μπακ με πυγμή, παρουσία σε μεγάλα κλαμπ της χώρας αλλά και φιλοδοξίες.

Ο υπογράφων είχε την ιδέα να τους κάνει κοινή συνέντευξη και η αλήθεια είναι πως αμφότεροι δέχθηκαν αμέσως. Οι διαφορετικές ώρες προπονήσεων όμως και τα επαγγελματικά τους δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να βρεθούμε από κοντά, ωστόσο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά. Τι λένε όμως για τη μεταξύ τους μάχη, το γήπεδο-στολίδι της Ελλάδος αλλά και το μεγάλο ματς που κρίνει τίτλο;

«Όνειρο το Καραϊσκάκη»

Η συζήτηση δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Πρώτη λέξη ήταν το «Καραϊσκάκη». Ο τόπος όπου θα φιλοξενηθεί ο τελικός της ΕΠΣ Πειραιά κάνει κάθε ποδοσφαιριστή χαρούμενο αλλά και ανυπόμονο.

Βασίλη και Σάββα, θα παίξετε στο Καραϊσκάκη για έναν τίτλο, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις;
Β.Π.: Αρχικά το γήπεδο Καραϊσκάκη για μένα είναι ένας τόπος πολλών αναμνήσεων. Είχα την τύχη λόγω του Χρήστου Πατσατζόγλου να βρίσκομαι πολύ συχνά εκεί. Το ότι θα βρεθώ για να παίξω στο συγκεκριμένο γήπεδο σε αυτό το ματς με γεμίζει ενέργεια και ανυπομονώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.
Σ.Η.: Είναι ένα όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή να έρθει η στιγμή να παίξει σε ένα τέτοιο γήπεδο. Το ότι είναι τελικός είναι ακόμα καλύτερα και θα το ευχαριστηθούμε στο έπακρον.


Ομάδες από διαφορετική κατηγορία, τι πρέπει να κάνει η ομάδα σου, Βασίλη, για να στεφθεί κυπελλούχος;
Στην Προοδευτική από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προετοιμασία μας σεβόμαστε κάθε αντίπαλο, είτε είναι χαμηλότερης κατηγορίας είτε υψηλότερης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα πρέπει να προσέξουμε, διότι είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και θεωρώ ότι ο καθένας ξεχωριστά θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να επιτευχθεί ο στόχος.

Το ίδιο ισχύει και για εσάς, Σάββα;
Σίγουρα η Προοδευτική είναι μια πολύ καλή ομάδα και το λέει και η θέση που βρίσκεται. Πήρε το πρωτάθλημα και διεκδικεί άνοδο στη Σούπερ Λιγκ 2. Εννοείται ότι έχουν πείρα, αλλά είναι ένας αγώνας και όλα είναι πιθανά. Εμείς το πιστεύουμε και θα πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί.

«Θα τα πούμε στο γήπεδο…»

Όπως γράψαμε και στον πρόλογο, οι δυο τους γνωρίζονται καλά. Μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά, έπαιξαν μπάλα μαζί ως πιτσιρικάδες στην αλάνα και πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσά τους. Για πρώτη φορά όμως θα τεθούν αντιμέτωποι με τις ομάδες τους. Μάλιστα, ο Βασίλης που είναι κεντρικός αμυντικός θα μαρκάρει τον στράικερ της Ελλάδος, Σάββα.

Βασίλη, είναι κάπως παράξενο που θα αντιμετωπίσεις τον Σάββα σε έναν τελικό;
Σέβομαι κάθε αντίπαλο, είτε εάν προερχόμαστε από την ίδια γειτονιά είτε όχι. Έχω παίξει άπειρες φορές αντίπαλος ακόμα και με πολύ στενούς φίλους. Είναι μέρος του ποδοσφαίρου αυτό. Ξεχωρίζω τη φιλία από τη στιγμή του αγώνα. Εκεί βλέπω μόνο το καλύτερο για την ομάδα μου. Μετά είμαστε πάλι όλοι καλοί φίλοι. Πάντως να δώσω συγχαρητήρια στον Σάββα που η ομάδα του έφτασε ως εδώ αλλά και σε εκείνον για την τρομερή σεζόν που διανύει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο γήπεδο (σ.σ. γελάει).

Σε προκαλεί, Σάββα…
Μου αρέσουν οι προκλήσεις (σ.σ. και αυτός γελάει). Πέρα από την πλάκα, είναι αλήθεια ότι με τον Μπίλι παίζαμε από μικρά παιδιά μαζί. Αυτό το κάνει ακόμα καλύτερο να παίξουμε αντίπαλοι στον τελικό και μάλιστα σε τέτοιο γήπεδο. Θα είναι τρομερός αγώνας και θα μιλάμε για αυτό όταν μεγαλώσουμε.

Βασίλη, είχες πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς, πλέον όμως είσαι καλά. Πιστεύεις ότι μπορείς να επανέλθεις στο κορυφαίο επίπεδο;
Πάνω σε αυτήν την ερώτηση έχω να απαντήσω πάρα πολλά. Βλέπεις, είναι κάτι που με έχει στιγματίσει. Για μένα το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα είναι τρόπος ζωής. Από μικρό παιδί επένδυσα τα πάντα. Δύο χρόνια έμεινα εκτός και αναγκάστηκα να απέχω όχι τόσο λόγω των τραυματισμών αλλά λόγω ιατρικών λαθών που δεν επέτρεψαν την άμεση αποκατάστασή μου. Παρ’ όλα αυτά, για μένα η μπάλα θέλει πάνω απ’ όλα ψυχή και μετά ακολουθεί και το σώμα. Εάν έχεις ψυχή και δεν εγκαταλείψεις όταν όλα φαντάζουν τόσο δύσκολα…

Αποφασισμένος δηλαδή
Και βέβαια. Όσο μου το επιτρέπουν ο Θεός και η σωματική μου κατάσταση θα αγωνίζομαι για την καλύτερη απόδοσή μου. Έχω επανέλθει πλήρως, πρώτα γιατί δεν το έβαλα κάτω και έπειτα γιατί είχα μια ομάδα ανθρώπων που ανέλαβε την αποθεραπεία μου. Σε όλο αυτό που πέρασα και στάθηκα εντέλει όρθιος υπήρξε και η γυναίκα μου που δεν σταμάτησε να με πιστεύει και με τη στήριξή της πήρα τέτοια δύναμη, που είμαι πανέτοιμος. Έχω επιστρέψει.

Σάββα, κάνεις μια εξαιρετική σεζόν, ακόμα μία, για να τα λέμε όλα. Το περίμενες;
Μου έχει βγει φέτος πολύ η χρονιά. Η αλήθεια είναι αυτή, γιατί εκτός από δουλειά χρειάζεσαι και τύχη. Έχουμε δέσει ως ομάδα πάρα πολύ καλά. Ειδικά οι τρεις μπροστά νομίζω έχουμε απίστευτη χημεία. Ναι, μπορώ να πω ότι είναι μία από τις καλύτερες χρονιές μου και χαίρομαι που βοηθάω την ομάδα μου να πετύχει.

«Έχουμε πολλές πιθανότητες»

Τόσο ο Ηλιάδης όσο και ο Πατσατζόγλου κρατούν μικρό… καλάθι ενόψει του τελικού. Αμφότεροι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλον, ενώ κλήθηκαν να σχολιάσουν τα δυνατά σημεία των ομάδων τους.

Παιδιά, σε ένα τέτοιο παιχνίδι ποια είναι τα κλειδιά για τη νίκη;
Β.Π.: Θεωρώ ότι σε αυτά τα ματς το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει μια ομάδα είναι το πάθος, η πίστη και γνωρίζουμε όλοι ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών και όποιος κάνει τα λιγότερα συνήθως βγαίνει νικητής. Η ομάδα μου είναι φτιαγμένη για τέτοια παιχνίδια και έτοιμη να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Εξάλλου, το έχουμε αποδείξει πως είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Σ.Η.: Είμαστε μια ομάδα που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και παίζει με την μπάλα κάτω. Αυτό κάνουμε από την αρχή της χρονιάς και δεν θα αλλάξουμε σε ένα παιχνίδι. Παρότι ο αντίπαλός μας είναι πολύ καλός. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ατού, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες για να το σηκώσουμε. Όπως είπα και πριν, θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί.

Σάββα, θέλεις να πεις κάτι στον κόσμο που φέτος σάς έχει στηρίξει πολύ;
Τους ευχαριστούμε για όλα. Είναι μεγάλο πράγμα να παίζεις για τον κόσμο και εκείνος να σε στηρίζει. Τον περιμένουμε δίπλα μας, όχι μόνο στον τελικό αλλά και στα μπαράζ ανόδου που ακολουθούν. Θα δώσουμε ό,τι έχουμε για να τους κάνουμε περήφανους.

Ξεχωρίζεις κάποια στιγμή φέτος;
Δεν θα το έλεγα. Όλες είναι μοναδικές, αλλά η αλήθεια είναι πως η πρόκριση στον τελικό είναι ένα κλικ παραπάνω από τις άλλες.

Εσύ, Βασίλη; Έχεις ξεχωρίσει ένα γκολ, μια εμφάνιση φέτος;
Αναμφίβολα το γκολ με τον Εθνικό είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα. Ήταν ένα γκολ δικαίωσης. Και ευχαριστώ τον Θεό που το γιόρτασα παρέα με την ομάδα μου αλλά και τον τόσο κόσμο της. Ξετρελάθηκα γιατί είδα και την ικανοποίηση της κερκίδας αλλά και όλων των συντελεστών. Δεν παίζουμε μπάλα μόνο για εμάς αλλά και για τους φιλάθλους.

Θα θέλατε να πείτε κάτι ο ένας στον άλλον πριν από το ματς;
Σ.Η.: Δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά, ξέρει ο ένας τον άλλον και είναι μεγάλη μου χαρά που θα παίξουμε σε έναν τελικό αντίπαλοι. Του εύχομαι τα καλύτερα και να παίξουν στη Σούπερ Λιγκ 2 γιατί το αξίζουν.
Β.Π.: Να είναι υγιής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, τα άλλα έρχονται και φεύγουν. Συγχαρητήρια για το πρωτάθλημα και ελπίζω να έχουμε έναν καλό αγώνα για να τον ευχαριστηθεί και ο κόσμος.

Από τα στενά της «Σάντα» στον… ναό!
Και οι δύο έχουν πλούσιο βιογραφικό και έχουν μετρήσει… χιλιόμετρα στα γήπεδα της Αθήνας, του Πειραιά και όχι μόνο. Από μικρά παιδιά (ίδια γενιά), που έπαιζαν στα πάρκα και στις αλάνες της Αγίας Βαρβάρας, αντιμέτωποι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Βασίλης Πατσατζόγλου, εκτός από τη φανέλα της Προοδευτικής, έχει παίξει σε Ξάνθη, Ηρακλή Ψαχνών, Πανιώνιο, Ιωνικό και Τρίκαλα. Τα δύο του γκολ φέτος, αυτό με τον Αστέρα Βάρης στο 90’ που φάνηκε πολύτιμο στην οικονομία του πρωταθλήματος και εκείνο με τον Εθνικό που αποδείχθηκε χρυσάφι, αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι για την Προοδευτική.

Ο Ηλιάδης αριθμεί τρεις σερί σεζόν πρώτος σκόρερ στην Αθήνα, έχοντας φορέσει τις φανέλες των ΑΟ Περιστερίου (Δ’ Εθνική), Καλλιθέας, Φωστήρα, Άρη Πετρούπολης. Φέτος έχει σκοράρει 38 φορές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ είναι δεύτερος σε ασίστ στην ομάδα του. Όλα δείχνουν πως η μονομαχία ή, αν θέλετε, η αδερφική μονομαχία θα μας δώσει πολλά αύριο το απόγευμα (16.30) στο φαληρικό γήπεδο.