Δημήτρης Ελευθερόπουλος: «Συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: «Συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν τον Ιανουάριο θα γίνει 44 χρονών και αγωνίζεται ακόμα, είναι στην Πάρμα! Ντεμπούτο έκανε στην Ιταλία με την Πάρμα το 1995. Θυμάμαι μια συνέντευξη που είχα κάνει στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο όταν άρχιζε στον Ολυμπιακό και στην ερώτηση «ποιος είναι ο αγαπημένος σου τερματοφύλακας;» μου είχε απαντήσει «ο Μπουφόν»! Ο Ελευθερόπουλος σταμάτησε την καριέρα του ως τερματοφύλακας εδώ και πολλά χρόνια και όμως ο Μπουφόν συνεχίζει ακόμα!

Ήθελα να κάνω ένα θέμα για τον Μπουφόν, γιατί σε λίγες ημέρες κλείνουν 26 χρόνια από το ντεμπούτο του. Σκόπευα να μιλήσουν ο «Ελέ» και άλλοι δύο τερματοφύλακες. Όμως όταν πήρα τον Ελευθερόπουλο και είδα ότι είχε όρεξη να μιλήσει γενικώς -ενώ τα τελευταία χρόνια μού αρνιόταν-, άλλαξα το σχέδιο επιτόπου και χωρίς ερωτηματολόγιο τον ρώτησα κι άλλα πράγματα. Μου έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Διαβάστε λοιπόν τη συνέντευξη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/11/2021

Ήσουν από τους πρώτους στην Ελλάδα που είχαν διακρίνει το φαινόμενο Μπουφόν.

Έβλεπα πολύ ιταλικό ποδόσφαιρο, έπαιρνα και βίντεο από ιταλικούς αγώνες, έβλεπα και ισπανικό πρωτάθλημα από τότε. Αργότερα κόλλησα με το αγγλικό πρωτάθλημα και με τη Λίβερπουλ.

Τι ξεχώριζε τον Μπουφόν;

Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του! Για τον σωματότυπό του ήταν ο πρώτος που έκανε επίθεση στην μπάλα, έκοβε τις φάσεις πριν από τη γένεσή τους. Ήταν πολύ ψηλό παιδί, πιο ψηλός από εμένα που είμαι 1,90. Για νέο παιδί και για ψηλός τερματοφύλακας ήταν εντυπωσιακή η εκρηκτικότητά του.

Τον Γενάρη θα γίνει 44 χρονών και συνεχίζει ακόμα. Αυτό το βλέπεις θετικά ή αρνητικά;

Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να φεύγεις στα πάνω σου. Όμως υπάρχουν χαρακτήρες σαν τον Μπουφόν, σαν τον Καραγκούνη, που μπορούν να έχουν μόνιμα πάθος για το ποδόσφαιρο και να το βγάζουν αυτό στο γήπεδο. Αν μπορείς να το υποστηρίζεις και σωματικά, γιατί όχι;

Ποιος ήταν για εσένα ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχεις δει;

Μικρός είχα δει λίγα στιγμιότυπα του Γιασίν και με επηρέασε αυτό να παρακολουθώ τον Ντασάεφ. Μετά ήταν ο Μπουφόν και μετά ο Νόιερ. Αυτό το στιλ τερματοφύλακα μου αρέσει. Να έχει το ύψος. Το θεωρώ πολύ σημαντικό ο τερματοφύλακας να είναι ψηλός.

Σε διακόπτω. Πόσο ψηλός;

Τουλάχιστον 1,90. Από 1,90 και πάνω. Και να είναι εκρηκτικός. Καθώς και να μη φοβάται.

Δηλαδή;

Στα λάθη που θα κάνει, διότι δεν υπάρχει τερματοφύλακας που να μην κάνει λάθος, να μην προσπαθεί να τα μαζέψει.

Τι να μαζέψει;

Να μη φοβηθεί και κάθεται κάτω από τα δοκάρια του. Να ξαναβγεί. Και επίσης δεν μου αρέσουν τερματοφύλακες που κάνουν τα εύκολα δύσκολα.

Συγκαταλέγεται και ο Πασχαλάκης σε αυτό;

Ναι, ναι, στο μυαλό μου είσαι! Είναι περίπτωση ο Αλέξανδρος που επιτίθεται πολύ στην μπάλα, κόβει φάσεις, βγαίνει, ρισκάρει.

Μήπως το παρακάνει;

Ρισκάρει για το καλό της ομάδας αλλά εις βάρος της υστεροφημίας του. Είναι τερματοφύλακας που θα σου δώσει βαθμούς, αλλά θα σου κάνει και λάθη. Κράτησε πάντως για ένα χρονικό διάστημα τον ΠΑΟΚ. Δεν έχασε βαθμούς ο ΠΑΟΚ χάρη στον Αλέξανδρο.

Δεν έχω ετοιμάσει ερωτήσεις, ό,τι μου έρχεται σε ρωτάω. Ποιος τερματοφύλακας σου αρέσει πιο πολύ φέτος στο πρωτάθλημα;

Ο Σωκράτης (σ.σ. Διούδης) έχασε τη θέση του, παρ’ ότι έκανε καλή χρονιά πέρσι. O Μπρινιόλι είναι αξιοπρεπής, αλλά δεν έχω δει ακόμα αυτά που θα ήθελα. Ο Βατσλίκ είναι σοβαρός τερματοφύλακας, αλλά δεν είναι ως τώρα ούτε Ρομπέρτο στα καλά του ούτε Σα στα καλά του. Ο Στάνκοβιτς είναι σοβαρός τερματοφύλακας, αλλά δεν έχει την εκρηκτικότητα που θα ήθελα. Τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη θα διάλεγα.

Για σένα μου έχουν πει μεγάλοι τερματοφύλακες ότι ήσουν το κορυφαίο ταλέντο στα 19-20, ότι τέτοιο ταλέντο Έλληνα τερματοφύλακα σε αυτή την ηλικία δεν έχει ξαναπεράσει. Ποιο ήταν το λάθος σου και δεν έκανες ακόμα μεγαλύτερη καριέρα; Ο Γεωργάτος έχει πει στον Τσιμίκα ποια ήταν τα λάθη του και τον συμβούλευε να μην τα κάνει κι εκείνος. Εσύ τι θα έλεγες σε νέα παιδιά;

(Γελάει) Έπρεπε να ήμουν πιο διπλωμάτης! Το μεγάλο μου μειονέκτημα νομίζω και ως τερματοφύλακας και ως προπονητής είναι αυτό. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, επειδή όλοι λένε για το ταλέντο μου, μόνο άσχετος πρέπει να είναι κανείς για να νομίζει ότι έπαιξα στον Ολυμπιακό, πήραμε τίτλους, έπαιξα στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήγα στην Ιταλία σε τέτοιες ομάδες, μόνο με το ταλέντο. Το ταλέντο μου ήταν μικρότερο από τη δουλειά που έριχνα! Όποιος ερχόταν στον Ρέντη και με έβλεπε πώς δούλευα δεν μπορούσε να το πιστέψει. Όμως θεωρώ ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου -τουλάχιστον στην Ελλάδα- θέλει λιγότερο έντονες προσωπικότητες από τη δική μου.

Θυμάμαι ότι από τότε που έπαιζες ποδόσφαιρο το είχες στο μυαλό σου να γίνεις προπονητής και μια φορά μού είχες πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι φαντάζεσαι τον εαυτό σου αργότερα να μοιάζεις με τον Άγγελο Αναστασιάδη! Δεν σε έχει πάει η τύχη όμως μέχρι τώρα. Θα επιμείνεις στην προπονητική;

Δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα τού τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις -και ειδικά στη Σούπερ Λιγκ 2! Δεν το εγκαταλείπω, αλλά αυτά που δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τα γνωρίζουν όλοι...

Πώς εξηγείς ότι πέφτουμε συνεχώς στο ράνκινγκ ως Εθνική και ως σύλλογοι; Πέσαμε κάτω και από την Κύπρο.

Είναι τόσα τα εγκλήματα που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο επί χρόνια που φτάσαμε σε αυτό το σημείο! Θυμάμαι όταν έπαιζα τερματοφύλακας ποιες ομάδες νικούσαμε στην Ευρώπη και ποιες απέκλειαν οι ελληνικοί σύλλογοι, ενώ τώρα δείτε από τι ομάδες αποκλειόμαστε και από ποιες χώρες... Και το κακό είναι ότι δεν τρέχει τίποτα! Το αντιμετωπίζουμε πια ως κάτι φυσιολογικό!

Είσαι υπέρ του να μπει αριθμός υποχρεωτικής συμμετοχής Ελλήνων στις ενδεκάδες με σύμφωνη γνώμη όλων των ομάδων; Πώς σου φαίνεται το πρότζεκτ που εφαρμόζουν στην Τουρκία;

Επειδή σε όλη την Ευρώπη το ποδόσφαιρο κάνει βήματα μπροστά, αλλά εμείς κάνουμε βήματα πίσω, για ποιο πρότζεκτ μιλάμε όταν στη Σούπερ Λιγκ 2 μπαίνει Νοέμβρης και αναβλήθηκαν για πολλοστή φορά οι αγώνες! Για ποιο πρότζεκτ να μιλήσουμε, για την αναδιάρθρωση όπου οι 12 ομάδες έγιναν 34; Συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα! Και τα αντιμετωπίζουμε ως φυσιολογικά! Είναι τόσα τα κακώς κείμενα στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν ξέρεις από πού να τα πιάσεις. Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι αντιμετωπίζουμε σαν φυσιολογικά αυτά που δεν είναι φυσιολογικά!

Τι πρέπει να γίνει;

Θέμη, φτάνει. Για τον Μπουφόν μού είπες ότι θα μιλήσουμε και το έκανες συνέντευξη.

Ε, αφού άλλες φορές δεν ήθελες να μιλήσεις καθόλου, ενώ τώρα σε είδα πρόθυμο.

Αρκετά είπαμε.

Κάτι τελευταίο. Ποιος ήταν για εσένα ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος που είχες αντιμετωπίσει; Αυτός που τον υπολόγιζες πιο πολύ.

Ο Βαζέχα και ο Ντέμης (σ.σ. Νικολαΐδης).