ΕΠΣΑ: Αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης στην Αθήνα

Ζητήσαμε τη γνώμη αρκετών προπονητών της Α’ κατηγορίας, οι οποίοι μίλησαν για τη μορφή του νέου πρωταθλήματος της ΕΠΣΑ (τέσσερις όμιλοι με 42 ομάδες) και παραθέτουμε αναλυτικά τις απόψεις τους.

ΕΠΣΑ: Αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης στην Αθήνα

O κορονοϊός που μας ταλαιπωρεί τα δύο τελευταία χρόνια στάθηκε αφορμή να μην ολοκληρωθούν τα περσινά πρωταθλήματα, ενώ τα φετινά διακόπηκαν μόλις την 7η αγωνιστική. Κι ενώ πέρσι ο μαραθώνιος της Α’ κατηγορίας έγινε σε τρεις ομίλους (από 14 ομάδες ο καθένας), φέτος αποφασίστηκε να διεξαχθεί σε τέσσερα γκρουπ με τις ίδιες ομάδες. Οπωσδήποτε πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για το αθηναϊκό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά η Α’ κατηγορία θα περιλαμβάνει τέσσερις ομίλους (2Χ10 και 2Χ11). Φυσικά αυτό έγινε υπό τον φόβο νέας πανδημίας και έχει τη λογική του, από την άλλη πλευρά όμως το πρωτάθλημα δεν θα είναι όπως το ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε τη γνώμη αρκετών προπονητών της Α’ κατηγορίας, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για τον τρόπο που θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα και παραθέτουμε τις δηλώσεις τους:

«Ένα… κοντό πρωτάθλημα»

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Άγιος Δημήτριος): «Οπωσδήποτε θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την κατηγορία και θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Θα είναι ένα… κοντό πρωτάθλημα και ο πιο σοβαρός και με τα λιγότερα λάθη, που δεν μπορούν να διορθωθούν λόγω της μικρής διάρκειας, θα επιβιώσει. Έτσι κι αλλιώς ο πρωταθλητής δεν ανεβαίνει απευθείας κατηγορία, αφού θα χρειαστούν διπλά μπαράζ. Θα είναι σαν να παίρνεις τρία πρωταθλήματα. Εμείς έχουμε στόχο να βλέπουμε πάντα ψηλά, να κάνουμε μια πειθαρχημένη ομάδα και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό».

«Δεν διορθώνονται τυχόν λάθη»

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΑΒΡΑΣ (Τράχωνες): «Θα είναι ένα πρωτάθλημα ιδιόμορφο, αρκετά δύσκολο λόγω της μικρής διάρκειας και δεν θα μπορείς να διορθώσεις τυχόν λάθη, κάτι που είδαμε φέτος στη Γ’ Εθνική, όπου έγινε μόνο ένας γύρος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Όσον αφορά την ομάδα μας, ασφαλώς στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει και να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, όπως έκανε και πέρσι μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος την έβδομη αγωνιστική. Είμαστε πολύ καλοί και με νέα παιδιά και πιστεύω ότι και φέτος θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο».

«Στόχος η γρήγορη παραμονή»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Διάνα Ηλιούπολης): «Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και σε πρώτη προσέγγιση για το νέο πρωτάθλημα, θα πρέπει όλες οι ομάδες να ξεκινήσουν με στόχο τη γρήγορη παραμονή, γιατί θα είναι δύσκολο να καλυφθεί οποιαδήποτε βαθμολογική απώλεια. Σίγουρα πάντως θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Η ομάδα μας έχει ως στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική όπως τα τρία τελευταία χρόνια, γιατί το πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο. Το καλό είναι ότι κρατήσαμε τον βασικό κορμό και με βάση τις μεταγραφικές κινήσεις που έκαναν οι ομάδες σίγουρα θα είναι πιο δυνατές. Με τα διπλά μπαράζ που θα γίνουν θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος και τη διαμόρφωση των τεσσάρων ομίλων στην Α’ κατηγορία της Αθήνας».

«Αρκετά λίγες οι ομάδες»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ (Ήφαιστος Περιστερίου): «Θεωρώ ότι οι ομάδες είναι πολύ λίγες. Όσα ματς δίναμε παλαιότερα και ως ποδοσφαιριστές σε έναν γύρο θα τα δώσουμε τώρα σε όλο το πρωτάθλημα. Είναι λάθος όπως θα γίνει, γιατί εκ πρώτης όψεως τα παιχνίδια είναι υπερβολικά λίγα. Αν γίνονταν πλέι οφ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πάντως το πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο για όλους ανεξάρτητα από τους στόχους τους, ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη μεγάλη διακοπή λόγω του κορονοϊού. Η ομάδα μου θα δουλέψει σκληρά για να κάνει μία καλή πορεία σε μία ιδιόμορφη κατάσταση από κάθε πλευρά».

«Οι απώλειες δύσκολα καλύπτονται»

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΕΝΗΣ (ΑΟ Περιστερίου): «Πρώτη φορά στην Αθήνα θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία σε τέσσερις ομίλους, δύο των έντεκα ομάδων και δύο των δέκα σωματείων. Σίγουρα θα έχει μία ιδιαιτερότητα και οι απώλειες δύσκολα θα καλύπτονται. Πιστεύω ότι ένα μικρό αβαντάζ θα έχουν οι ομάδες που κράτησαν τον περσινό βασικό κορμό τους και τον ίδιο προπονητή, ενώ πάντα θα υπάρχουν και εκπλήξεις. Μην ξεχνάμε και τη μεγάλη διακοπή λόγω της καραντίνας. Περισσότερα πράγματα θα είμαστε σε θέση να πούμε μετά την κλήρωση. Για τον “Όμιλο” στόχος είναι σε κάθε παιχνίδι η νίκη και να απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο. Παράλληλα να ανεβάσουμε στην πρώτη ομάδα και παιδιά από τις ακαδημίες μας. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να τελειώσει το πρωτάθλημα χωρίς απρόοπτα».

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο»

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΥΝΤΑΝΑΡΗΣ (Πανερυθραϊκός): «Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να γίνεται το πρωτάθλημα σε τέσσερις ομίλους των δέκα και των έντεκα ομάδων. Θα είναι λίγα τα παιχνίδια, αλλά επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος που αντιμετωπίσαμε τα δύο τελευταία χρόνια, ίσως αυτό να ήταν η αιτία για να διεξαχθεί με αυτό τον τρόπο το νέο πρωτάθλημα. Θα είναι κάτι παράξενο και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Πρέπει οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ότι εμείς ζούμε από το ποδόσφαιρο. Για τον Πανερυθραϊκό στόχος είναι να συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε πέρσι στη μέση, την έβδομη αγωνιστική που διακόπηκε το πρωτάθλημα. Να θυμίσω ότι η ομάδα μου ήταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έχουμε πολύ καλό ρόστερ και ηλικιακά νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές».

«Να λήξει κανονικά ο μίνι μαραθώνιος»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΝΤΖΕΚΑΡΟΣ (Ολυμπιακός Νέων Λιοσίων): «Οπωσδήποτε το νέο πρωτάθλημα θα έχει μία ιδιαιτερότητα. Επειδή θα είναι λίγες οι ομάδες, όποια λάθη γίνονται θα πληρώνονται και οι απώλειες θα είναι δύσκολο να καλυφθούν. Αυτό που προέχει πάντως είναι να μην έχουμε τα προβλήματα των δύο τελευταίων χρόνων και να λήξει κανονικά ο μίνι μαραθώνιος. Ο Ολυμπιακός Νέων Λιοσίων θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Όλοι τον Αύγουστο λέμε ότι πάμε για πρωτάθλημα, αλλά μετά τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Στόχος μας είναι να σταθούμε επάξια, όπως αρμόζει στην ιστορία του συλλόγου».

«Η αποχή το μεγάλο στοίχημα»

ΣΗΦΗΣ ΒΕΝΑΚΗΣ (Αγία Παρασκευή): «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς μετά από τόσο μεγάλη αποχή είναι μεγάλο στοίχημα για όλους πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες στο πρωτάθλημα. Η διαχείριση σε τέτοιες καταστάσεις παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για να μπορέσεις να προστατέψεις τους ποδοσφαιριστές και παράλληλα να ετοιμάσεις τους παίκτες για τις επίσημες υποχρεώσεις. Ως Αγία Παρασκευή εμείς, γνωρίζοντας και το ειδικό βάρος που έχει η ομάδα καθώς και το DNA του συλλόγου, ξεκινήσαμε την προετοιμασία της ομάδας με αισιοδοξία, με ένα ρόστερ το οποίο σχεδιάσαμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια και στοχευμένες κινήσεις, καθώς πιστεύουμε ότι ειδικά φέτος, με το πρωτάθλημα να είναι τόσο μικρό σε διάρκεια, για να μπορέσεις να έχεις μια καλή πορεία θα πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό. Η ομάδα μας είναι μαθημένη σε αυτό, οπότε για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα να μπορέσουμε να εντάξουμε τους ποδοσφαιριστές μας σε αυτό το σκεπτικό. Αναμένεται κατά την άποψή μου ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καθώς ακόμα και οι ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή όσο και αυτές που θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο θα πρέπει να κάνουν πρωταθλητισμό για να μαζέψουν τους βαθμούς που χρειάζονται για να πετύχουν τον στόχο τους».

«Χάνει την αίγλη του»

ΛΟΥΚΑΣ ΡΟΠΑΣ (ΑΕ Ηρακλείου): «Εγώ νομίζω ότι με τον τρόπο που θα γίνει το πρωτάθλημα θα χάσει την αίγλη του. Θα είναι σαν να είναι ένα μίνι πρωτάθλημα. Πέρσι, που ήταν τρεις όμιλοι, φάνηκαν οι αδυναμίες αρκετών ομάδων. Πόσω μάλλον φέτος που θα είναι τέσσερα τα γκρουπ. Λίγες ομάδες, λίγες αγωνιστικές, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο μίνι μαραθώνιος. Πάντως το σίγουρο είναι ότι όποιο λάθος γίνει δεν θα μπορεί να διορθωθεί λόγω της μικρής διάρκειας του πρωταθλήματος. Για την ΑΕ Ηρακλείου δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω τίποτα, αν δεν τη δω σε κάποια φιλικά παιχνίδια, τον όμιλο και φυσικά τους αντιπάλους μας. Και αυτό γιατί έχουμε μια πολύ νεανική ομάδα».

«Σωστό ως μέτρο»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΛΩΡΟΣ (Χαϊδάρι): «Αναμφισβήτητα θα είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού για πρώτη φορά γίνεται πρωτάθλημα με τέσσερις ομίλους. Νομίζω ότι ως μέτρο ήταν σωστό και γίνεται προληπτικά ύστερα από αυτό που περάσαμε τα δύο τελευταία χρόνια. Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά. Από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από πέρσι και να δείξουμε μέσα στο γήπεδο την αξία μας».

«Απαγορεύονται οι γκέλες»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ (Άτταλος Νέας Φιλαδέλφειας): «Θα είναι ένα νέο και πρωτόγνωρο πρωτάθλημα με λίγες αγωνιστικές, όμως θα είναι άκρως ανταγωνιστικό. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, όμως ύστερα από αποχή σχεδόν δύο χρόνων είναι άγνωστο σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ποδοσφαιριστές. Και επειδή είναι λίγες οι ομάδες, δεν επιτρέπονται τα λάθη και ενδεχόμενες γκέλες. Εμείς θα προσπαθούμε σε κάθε ματς για τη νίκη, ενώ οποιοδήποτε αντίπαλος δύσκολα θα μας κερδίζει. Παράλληλα στόχος μας είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να το ευχαριστιόμαστε τόσο εμείς όσο και οι φίλαθλοί μας».