Τρεχάτε… ποδαράκια μου

Ο Στράτος Διακουμόπουλος γράφει στο ΦΩΣ για τις - πλην κορονοϊού- ευθύνες των παραγόντων στις ομάδες Β’ Εθνικής και Φούτμπολ Λιγκ.

Τρεχάτε… ποδαράκια μου

Το έμαθαν το μάθημά τους οι επιτελείς της Β’ Εθνικής και της Φούτμπολ Λιγκ. Εννιά και πλέον μήνες απραξίας είναι αυτοί και ένα μεγάλο μέρος από αυτό το διάστημα δεν έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά με καθυστερήσεις που οφείλονταν σε λανθασμένους χειρισμούς από τους υπεύθυνους των συλλόγων που χρονοτριβούσαν, αντί να μπουν στη δράση όταν είχαν τη δυνατότητα.

Στις δικές τους παλινωδίες ήρθε να προστεθεί το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, με συνέπεια να τιναχθεί στον αέρα το οικοδόμημα των δύο επαγγελματικών κατηγοριών κάτω από τη Σούπερ Λίγκα.
Έχοντας αυτά που έπαθαν κατά νου, λογικό είναι τώρα που βλέπουν το «παράθυρο» να ανοίγει ξανά να σπεύδουν δίχως χρονοτριβή για να… μπουν μέσα.

Ειδικά στη Β’ Εθνική, που ήδη κάνουν προπονήσεις, το σχέδιο δράσης από τη Λίγκα αλλά και τους ιδιοκτήτες των συλλόγων προβλέπει έναρξη, αν είναι δυνατόν, στις 3 Ιανουαρίου. Ακόμα και το σενάριο της 10ης Ιανουαρίου, που προωθείται ως πιο συντηρητική προσέγγιση, βρίσκει άκρως αντίθετους τους διοικούντες των 12 ΠΑΕ, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα πως καθυστέρηση έστω και μίας εβδομάδας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην έναρξη και ολοκλήρωση της σεζόν ή στην παράταση του δράματος.

Το ενδεχόμενο έλευσης τρίτου κύματος της πανδημίας μέσα στον Ιανουάριο ή έστω και μια υποτροπή σε σχέση με τα τρέχοντα βελτιωμένα δεδομένα δύνανται να κλείσουν ξανά τη δίοδο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Στη Β’ Εθνική ξέρουν πως από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Σούπερ Λίγκας δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αν, όμως, δεν καταφέρουν να πάρουν εκκίνηση και μείνουν ξανά στον προθάλαμο αναμονής, θα ελλοχεύει πλέον κίνδυνος να χαθεί όλη η σεζόν.

Για τον λόγο αυτόν στη σημερινή σύσκεψη των ιδιοκτητών, υπό τον πρόεδρο της Λίγκας Λεωνίδα Λεουτσάκο, θα παρθεί απόφαση για ημερομηνία έναρξης, η οποία και θα προωθηθεί αμέσως στις υπερκείμενες αθλητικές και πολιτειακές αρχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι παράγοντες της Φούτμπολ Λιγκ, οι οποίοι ακολουθούν ένα βήμα πιο πίσω τις εξελίξεις σε σχέση με τη Β’ Εθνική. Στην τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία στοχεύουν σε επανεκκίνηση των ομαδικών προπονήσεων στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αν μάλιστα διασφαλιστεί πως θα αρχίσει το πρωτάθλημα της παραπάνω κατηγορίας, στο ίδιο χρονικό διάστημα, θεωρούν δεδομένο πως θα μπορέσουν και αυτοί να πατήσουν χορτάρι έστω σε επίπεδο προετοιμασίας.

Από εκεί και πέρα, με το μίνιμουμ τριών εβδομάδων προετοιμασίας θεωρούν πως θα είναι σε θέση να αγωνιστούν και αυτοί για το πρωτάθλημα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Χρονικά, άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης μίας σεζόν μόνο 18 αγωνιστικών για καθέναν από τους δύο ομίλους της Φούτμπολ Λιγκ.

Το παν και εκεί είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες εμπλοκής στην αγωνιστική δράση. Οι πιέσεις που ασκούνται ήδη είναι συντονισμένες με αυτές της Β’ Εθνικής, άπαντες στέλνουν το μήνυμα πως δεν υπάρχει ούτε ημέρα διαθέσιμη για χάσιμο.

Από τη στιγμή που δεν αλλάξουν άρδην προς το χειρότερο τα επιδημιολογικά δεδομένα μέσα στις γιορτές, ελπίζεται πως θα τελειώσει και για αυτές τις είκοσι ομάδες ο εφιάλτης της αναμονής, που ακόμα και στο ευκταίο σενάριο για τη Φούτμπολ Λιγκ θα ξεπεράσει τους δέκα μήνες.