Ο Στόιτσκοφ, ο Μέσι και το Μουντιάλ

Η επιθυμία του θρύλου της Βουλγαρίας, Χρίστο Στόιτσκοφ, να δει τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει το Παγκόσμιο Κύπελλο και η μακρά λίστα των αστέρων του ποδοσφαίρου που δεν κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο Στόιτσκοφ, ο Μέσι και το Μουντιάλ

Διατεθειμένος ακόμα και να δώσει την «Χρυσή Μπάλα» που κατέκτησε το 1994 εμφανίστηκε ο θρύλος της Βουλγαρίας, Χρίστο Στόιτσκοφ, προκειμένου να δει τον Λιονέλ Μέσι να κατακτά με την Αργεντινή το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Για να δω έναν φίλο, όπως ο Λίο, χαρούμενο, και να σταματήσει να υποφέρει τόσο πολύ που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα άλλαζα τη Χρυσή Μπάλα, που πήρα το 1994, για να τον δω παγκόσμιο πρωταθλητή. Πάντα όταν χάνει την ομάδα της Αργεντινής, ο Μέσι φταίει για όλα και ποτέ δεν μιλούν για εκείνους που είναι δίπλα του και αποτυγχάνουν και αυτοί», είπε ο παλαίμαχος άσος της Μπαρτσελόνα.

Η κουβέντα με τον Λιονέλ Μέσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο κρατάει χρόνια και θα συνεχίσει έως ότου ο Αργεντινός «μάγος» πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Το ερώτημα όμως είναι… και τι έγινε αν τελικά ο Μέσι δεν κατακτήσει το Μουντιάλ; Θα διαγράψει τις επιτυχίες του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια ή θα του στερήσει την θέση στους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος;

Η λίστα με ονόματα «μεγαθηρίων» του ποδοσφαίρου που δεν ευτύχησαν στην καριέρα τους να σηκώσουν στα χέρια τους το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μακρά. Ακόμα κι έτσι όμως, έχουν κερδίσει μία θέση στους θρύλους του «βασιλιά των σπορ» και τα κατορθώματά τους στο χορτάρι μνημονεύονται μέχρι σήμερα.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ, που έφτασε μία «ανάσα» από την κατάκτηση του τίτλου το 1974, αλλά του το στέρησε η Δυτική Γερμανία στον τελικό; Τον Μισέλ Πλατινί; Τον Μάρκο Φαν Μπάστεν; Τον Ζίκο; Τον Σόκρατες; Τον Εουσέμπιο; Τον Φέρεντς Πούσκας; Τον Πάολο Μαλντίνι; Ή μήπως τον Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε με τους δύο χαμένους τελικούς, το 1982 από την Ιταλία και το 1986 από την Αργεντινή; Η λίστα είναι «ατελείωτη». Αυτό όμως δεν μικραίνει ούτε στο ελάχιστο τις επιτυχίες τους στα γήπεδα.

Μήπως να θυμίσουμε και ορισμένους παίκτες που δεν κατάφεραν καν να παίξουν σε τελική φάση ενός Μουντιάλ; Τον θρύλο της Λίβερπουλ, Ίαν Ρας, τους αντίστοιχους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζορτζ Μπεστ και Ερίκ Καντονά, τον Μπερντ Σούστερ, αλλά και πιο παλιά τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο των πέντε Κυπέλλων πρωταθλητριών με την Ρεάλ Μαδρίτης;

Ο Λιονέλ Μέσι είχε μία μεγάλη ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή πριν από έξι χρόνια, το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά η εθνική του ηττήθηκε από την Γερμανία στον τελικό του «Μαρακανά». Με δεδομένο ότι διανύει πλέον το 32ο έτος της ηλικίας του, λογικά θα έχει μία τελευταία ευκαιρία σε δύο χρόνια στο Κατάρ το 2022. Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρει ούτε εκεί, η αποτυχία του αυτή σε καμία περίπτωση δεν μικραίνει τα «κατορθώματά» του στο χορτάρι όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του στο άθλημα.