Επιτέλους, η μπάλα στα δίχτυα…

Πέρασαν 65 μέρες από το λουκέτο στη Bundesliga και επιτέλους είδαμε δράση, έστω και χωρίς θεατές στις εξέδρες, με τις γερμανικές ομάδες να δίνουν το σύνθημα για την επιστροφή στην ομαλότητα υπό προϋποθέσεις.

Επιτέλους, η μπάλα στα δίχτυα…

Ξεκίνησε λοιπόν το ποδόσφαιρο, μετά τις αφόρητες πιέσεις της UEFA και των στοιχηματικών εταιρειών, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και το Champions League τέλος Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη. Τα λεφτά που χάθηκαν ήταν πολλά και θα είναι πολύ περισσότερα αν δεν ξεκινήσουν τα μεγάλα πρωταθλήματα της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, το Champions League και το Εuropa League.

Στις εξέδρες δεν είχε θεατές, αλλά τα γκολ έπεσαν βροχή στη Bundesliga με τους σκόρερ να θυμίζουν… αποπαίδια, αφού δεν τους πλησίαζαν οι συμπαίκτες τους για να τους συγχαρούν. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και πάνω στου… μακελειού την άψη ξεχάστηκαν οι οδηγίες, είδαμε αγκαλιές και θερμές εκδηλώσεις.

Έτσι κι αλλιώς η φύση του ποδοσφαίρου δεν επιτρέπει comme il faut ενέργειες, γι’ αυτό στις εκτελέσεις των κόρνερ είχαμε αγκαλιές, σπρωξιές, μαρκαρίσματα, με τον κορονοϊό περασμένο στη λήθη και όχι στη μνήμη. Ο πανηγυρισμός της εποχής είναι οι επαφές με τον αγκώνα, κι αν κάποιος δεν ήξερε τι συμβαίνει, θα έμενε με ανοιχτό στόμα και με την απορία γιατί άλλαξαν οι καταστάσεις. Υπάρχει όμως σήμερα άνθρωπος στον πλανήτη που να μη γνωρίζει τη σημερινή πραγματικότητα; Πολύ δύσκολο.

Όταν έβαλε λουκέτο στα γήπεδά της η Γερμανία στις 13 Μαρτίου, μετρούσε 3.675 κρούσματα και 8 νεκρούς από την πανδημία. Σήμερα, 65 μέρες αργότερα, τα κρούσματα στη χώρα της Μέρκελ ξεπερνούν τα 175.000, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 7.928.

Η οικονομία πίεζε ασφυκτικά, αφού έλειπαν τα χρήματα των τηλεοπτικών συμβολαίων. Η τηλεθέαση είναι τεράστια, με αυξημένα τα διαφημιστικά έσοδα. Το συνδρομητικό Sky TV αποφάσισε μάλιστα να μεταδώσει τα ματς των δύο πρώτων αγωνιστικών σε ελεύθερες συχνότητες, για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πληθών μπροστά σε οθόνες.

Κάτι ανάλογο έκανε αν θυμόσαστε και η Cosmote, που μετέδωσε μέσω YouTube τον αγώνα του Europa League, Ολυμπιακός - Γουλβς 1-1, για να μην υπάρχει πολυκοσμία στις καφετέριες. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η καραντίνα.

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τη Bundesliga, αφού θα αποτελέσει τον οδηγό για τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, που θα αντιγράψουν το πρωτόκολλό της αν πετύχει. Οι σύλλογοί της βρέθηκαν 10 μέρες σε απομόνωση σε ξενοδοχεία ή σε προπονητικές εγκαταστάσεις, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και κάνοντας διαρκώς τεστ για τον ιό.

Μόνον ο 48χρονος προπονητής της Άουσγκμπουργκ, Χάικο Χέρλιχ, έσπασε την καραντίνα της ομάδας την Πέμπτη για να αγοράσει οδοντόκρεμα από κοντινό σουπερμάρκετ και φυσικά δεν έπεισε τους καχύποπτους, αφού τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν τα πάντα, ακόμη και τώρα που αποσύρθηκαν τα αντικείμενα για να μη μεταδοθεί ο κορονοϊός.

Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια η Κολωνία έπαιξε χωρίς την παρουσία της μασκότ της, του τράγου Χένες ΙΧ, αφού το αυστηρό πρωτόκολλο δεν κάνει εξαιρέσεις και οι Γερμανοί το τηρούν ως ευαγγέλιο.