Γαλλία - ποδόσφαιρο: Το ντόμινο που προκαλεί η διακοπή

Οι οικονομικές συνέπειες από τη διακοπή του ποδοσφαίρου στη Γαλλία και η ζημιά για τους ίδιους τους Γάλλους

Γαλλία - ποδόσφαιρο: Το ντόμινο που προκαλεί η διακοπή

Η απόφαση για την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων στην Γαλλία, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία που περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο, καθώς πληθώρα εταιρειών παροχής υπηρεσιών, πλήττονται σφόδρα.
Κατασκευαστές εξοπλισμού, υπηρεσίες ασφαλείας και εκδότες λογισμικού ανάλυσης αγώνων, είναι μερικές από τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της οριστικής διακοπής.

Πολλές θέσεις εργασίας απειλούνται κι ένα ολόκληρο οικοσύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Ο τομέας των επιχειρήσεων μας υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για την γαλλική οικονομία. Είναι τόσοι πολλοί οι πάροχοι που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, γιατί δεν θα χρειασθούμε την συνεργασία τους», επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρεν, Νικολά Χολβέκ, αναφερόμενος στους περίπου 140 παρόχους υπηρεσιών με τους οποίους συνεργάζεται.

Οι προμηθευτές

Το οριστικό τέλος της σεζόν του επαγγελματικού πρωταθλήματος, κρύβει το μέλλον αυτών των προμηθευτών, των οποίων η επιβίωση συνδέεται συχνά με εκείνη των συλλόγων, που αποτελούν κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Professional Football League (LFP), 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας επηρεάζονται από τον «τομέα του ποδοσφαίρου» στην Γαλλία.

«Η δραστηριότητά μου μειώνεται στο μηδέν», λέει ο Ερίκ Ζιλιό, Διευθύνων Σύμβουλος της Agora Protection et Sécurité, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια σε πολλούς αγώνες των Ρέιμς, Λανς, Λιλ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι εργαζόμενοι

«Συνεργάζομαι με 600 έκτακτους εργαζομένους για τους οποίους οι αγώνες αυτοί, είναι τακτικά συμπληρώματα μισθού. Για μερικούς, είναι ένα μεγάλο έλλειμμα», συνεχίζει ο Ζιλιό, υπολογίζοντας σε 700 ή 800 ευρώ το μήνα την μέση απώλεια εισοδήματος για αυτούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, για αυτόν τον τομέα της ασφάλειας, το μέλλον είναι αβέβαιο, δεδομένου ότι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεσμένων των θυρών.

Κατασκευαστές αθλητικού εξοπλισμού

Εντονος προβληματισμός, επικρατεί και στον κλάδο των κατασκευαστών αθλητικού εξοπλισμού. «Έπρεπε να εξοπλίσουμε 17 στάδια στο Μαρόκο και δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει όλο αυτό», δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Μπερ, προϊστάμενος της Metaluplast, προμηθευτή -μεταξύ άλλων- του Μουντιάλ, τονίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών, έχει μειιωθεί κατά 95% από την έναρξη των περιοροστικών μέτρων. «Βρίσκομαι εντελώς στο σκοτάδι. Ένας επαγγελματικός σύλλογος σχεδιάζει συνεχώς να ανακαινίσει χώρους προπόνησης και να κατασκευάσει νέους. Και σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να καλύψουμε την δημοσιονομική τρύπα. Θα υπάρχουν, είτε περικοπές, είτε αναβολές».

Για αυτούς τους μεγάλους κατασκευαστές, ακόμη ένας άγνωστος παράγοντας είναι τι θα γίνει με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις χιλιάδες εγκαταστάσεις του που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

«Όλα είναι κλειστά. Δεν μπορούμε καν να δουλέψουμε κατά τόπους, τοποθετώντας τον εξοπλισμό. Θα ξαναρχίσει η δραστηριότητα; Κανείς δεν ξέρει», αναρωτιέται ο Λοράν Μαρτίνες, διευθύνων σύμβουλος της Marty Sports, μιας εταιρείας που εξοπλίζει ειδικά το «Stade de France».

Σε όλη την Ευρώπη, τα στάδια δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει με το θρυλικό «Camp Nou», το οποίο διαθέτει υβριδικό χλοοτάπητα, με την συντήρηση του γκαζόν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Οι Άγγλοι

Αυτό όμως δεν ισχύει παντού. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η εφημερίδα «The Guardian», αποκάλυψε ότι χιλιάδες υπάλληλοι μερικής απασχόλησης του Delaware North, που παρέχει υπηρεσίες στα μεγαλύτερα στάδια της χώρας, είδαν τους μισθούς τους να εξαφανίζονται μετά την αναστολή της Premier League.

Στην Γερμανία

Και στην Γερμανία, η Löwen-Sicherheit, μια εταιρεία που ασχολείται ιδιαίτερα με την ασφάλεια των αγώνων τη Λειψίας, εξήγησε μέσω σχετικής ανακοίνωσης στην εφημερίδα «Neues Deutschland» ότι έπρεπε να απολύσει 250 άτομα.

«Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τον κλάδο, με επιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες και μέχρι τους προμηθευτές των προμηθευτών», εκτιμά ο Βιρζίλ Καγέ, πρόεδρος της Union Sport and Cycle και προσθέτει: «Πίσω από την οικονομική κρίση, υπάρχει μια κοινωνική κρίση».

Άλλοι σχετικοί τομείς

Σοβαρές συνέπειες, υπάρχουν και σε άλλους τομείς που σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο. Ο Μίκαελ Ρουσόν, συνιδρυτής της Signality, μιας νέας νεοσύστατης εταιρείας που συνεργάστηκε με την σουηδική Football League, για μια υπηρεσία ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε βίντεο αγώνων, ανησυχεί για την ανάπτυξη του έργου του.

«Στόχος μας ήταν να πάμε σε άλλες αγορές, σε άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Εκεί όμως, επηρεάζονται επειδή σταματούν τα άλλα πρωταθλήματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τώρα θα είναι πολύ πιό δύσκολο να προκαλέσουμε την προσοχή τους. Είναι πιθανό ότι σε 12 έως 18 μήνες δεν θα έχουμε δείξει αρκετά καλά πράγματα σε εμπορικό επίπεδο για να τους πείσουμε».

Οικονομική ανισότητα

Το σαμπιονά είναι το μοναδικό από τα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που διεκόπη οριστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Γεγονός που δημιουργεί ένα δίλημμα στους Γάλλους παράγοντες, καθώς εάν σε Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία συνεχισθούν τα πρωταθλήματα, τότε θα προκύψει οικονομική ανισότητα.

Το «νόμισμα» όμως έχει και... άλλη πλευρά, αφού σε περίπτωση που σταματήσουν αυτές οι διοργανώσεις, σε ποιά αγορά θα «μοσχοπουλήσει» η Γαλλία τα ποδοσφαιρικά προϊόντα της;

Ενώ οι γερμανικοί σύλλογοι έλαβαν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την επανέναρξη της μπουντεσλίγκα, άρα θα εισπράξουν και τηλεοπτικά δικαιώματα, η γαλλική λίγκα διέκοψε οριστικά την οικονομική περίοδο 2019-20.

Δεδομένο, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παράγοντες των γαλλικών συλλόγων, για το πως θα επιβιώσουν για τους επόμενους 4-5 μήνες.
«Οι Γερμανοί θα ανακτήσουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, όπως θα γίνει στην Ισπανία, στην Ιταλία και στους άλλους, ενώ εμείς θα βασιστούμε περισσότερο σε βραχυπρόθεσμη εργασία. Δεν περιμένουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολά.

Ανταγωνιστές

Η Ligue 1 μειονεκτεί ήδη, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της στο «top 5». Σύμφωνα με μια έκθεση της UEFA που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, οι γαλλικοί σύλλογοι δημιούργησαν έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, λιγότερα από την Ιταλία (2,3 δισεκατομμύρια), την Ισπανία (3,1 δισεκατομμύρια), την Γερμανία (3,2 δισεκατομμύρια) και την Αγγλία (5,4 δισεκατομμύρια). Και προφανώς αυτές οι διαφορές, αναμένεται να αυξηθούν.

Από τα λόγια του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με τον οποίο «η σεζόν δεν θα μπορέσει να ξαναρχίσει» εξ΄ αιτίας του κορονοϊού, ορισμένοι ποδοσφαιριστές φορτίσθηκαν συναισθηματικά από τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Οι παράγοντες των γαλλικών συλλόγων προβληματίζονται έντονα γι΄ αυτήν την κατάσταση, δεδομένου ότι με την απόφαση για διακοπή του σαμπιονά, η ποδοσφαιρική οικονομία της χώρας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα. Το υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας, έσπευσε να τους καθησυχάσει, ενημερώνοντας πως έχει δημιουργήσει έναν «κύκλο ανταλλαγών» με τους Ευρωπαίους ομολόγους. Και πως η διατήρηση της ενίσχυσης στον τομέα του ποδοσφαίρου (σ.σ. μερική δραστηριότητα, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις) θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το ζήτημα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ο φόβος

Ένας από τους κύριους φόβους των συλλόγων, είναι ημείωση της αξίας των ποδοσφαιριστών στην γαλλική αγορά, που είναι μακράν, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος... εξαγωγέας παικτών στο εξωτερικό για το 2019, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου του Center International d'Etude du Sport (CIES), που εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας.

«Θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του οικονομικού κινδύνου, επειδή οι Γάλλοι παίκτες δεν θα εμφανίζονται εν δράσει και σε σύγκριση με παίκτες από ξένες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Paris FC, Πιέρ Φερατσί., ενώ ο Μπερνάρ Καϊαθό της Σεντ Ετιέν, πρόσθεσε: «Όταν είστε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στην Ευρώπη, δεν μπορείτε να ελπίζετε ότι οι πελάτες σας στο εξωτερικό είναι σταθεροί! Η πραγματική καταστροφή θα ήταν, εάν δεν ολοκληρωθούν τα μεγάλα πρωταθλήματα. Η αγγλική αγορά είναι ένα εξαιρετικά δυνατό ζήτημα. Για να μπορέσει η οικονομία του ποδοσφαίρου μας να αντέξει, χρειάζεται ισχυρά πρωταθλήματα γύρω από αυτήν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110