Τους… πρόλαβαν οι Κορεάτες!

Στην κούρσα για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, στην μετά κορονοϊό εποχή, η Νότια Κορέα πρόλαβε στο νήμα την Γερμανία

Τους… πρόλαβαν οι Κορεάτες!

Στη φάση της εξόδου από την κρίση του κορονοϊού βρίσκονται πλέον αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κοινή γραμμή όλων, η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή στην κανονικότητα, όπως μπορεί να οριστεί πλέον αυτή, δεδομένου πως ακόμα δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο που θα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και σε βάθος χρόνου την ασθένεια.

Σε ότι έχει να κάνει με την επάνοδο στην αθλητική δράση φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη κούρσα για το ποια από τις θεωρούμενες «μεγάλες» χώρες θα καταφέρει να πραγματοποιήσει πρώτη την πολυπόθητη επανεκκίνηση. Τα σπορ και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο αποτελούν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στο πλαίσιο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο επικοινωνιακό πεδίο, το ποιος τελικά θα ανοίξει πρώτος την αυλαία.

Μέχρι πρότινος η Ιαπωνία φαινόταν να διατηρεί σαφές προβάδισμα έχοντας δώσει προοπτική επανόδου στην πρώτη κατηγορία και του ποδοσφαίρου και του μπέιζμπολ μέσα στον Μάιο, με πιθανότερη ημερομηνία την 16η του μήνα. Το ήθελαν πολύ οι Γιαπωνέζοι να είναι αυτοί οι πρώτοι, επιδιώκοντας να δείξουν πως ακόμα και οι Ολυμπιακοί που αναβλήθηκαν για ένα έτος, θα μπορούσαν να διεξαχθούν -σύμφωνα με τους ίδιους- αργότερα φέτος το καλοκαίρι.

Το προηγούμενο 15νθήμερο ωστόσο μπήκαν μπρος οι… στιβαρές Γερμανικές μηχανές. Για την κορυφαία δύναμη στην Ευρώπη αποτελεί ζήτημα τιμής να σηκώσει αυτή τη σημαία της επανεκκίνησης και έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά, τοποθετώντας ως ημερομηνία δράσης την 9η Μαΐου. Υπάρχουν αντιρρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, οι πιο ψύχραιμοι κάνουν λόγω για ανάγκη να πάρει μία ή δύο εβδομάδες παράταση το εν λόγω σχέδιο, ωστόσο ισχυρά οικονομικά και πολιτικά λόμπι επιμένουν και δεν κάνουν πίσω.

Αρχικά με πιέσεις στις ομάδες, ακολούθως στις τοπικές κυβερνήσεις και τέλος στο υψηλότερο επίπεδο, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να καλείται να ανάψει αυτή πλέον άμεσα το πράσινο φως για να πάρουν ξανά μπροστά οι μηχανές και να δείξουν οι Γερμανοί τον δρόμο για την έξοδο από το τούνελ. Και θα το έκαναν, αν δεν ερχόταν με φόρα να της πάρει τη μπουκιά από το στόμα η Νότια Κορέα !

Το μήνυμα είχε σταλεί από την προηγούμενη Δευτέρα, όταν δόθηκε άδεια προπονήσεων και φιλικών αναμετρήσεων στο μπέιζμπολ, που αποτελεί και το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα. Σπορ δίχως σωματική επαφή, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αυτό που απασχολούσε τους Κορεάτες. Το πείραμα των πρώτων ημερών με φιλικά τεστ λειτούργησε και την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας πως ανοίγουν τα γήπεδα και για το ποδόσφαιρο.

Το ενδιαφέρον είναι πως η πρεμιέρα αποφασίστηκε να γίνει με το πλέον εμπορικό ματς της σεζόν. Η πρωταθλήτρια της χώρας και δύο φορές πρωταθλήτρια Ασίας την τελευταία πενταετία, η Γεονμπούκ Χιουντάι, θα υποδεχθεί την Σουγόν Μπλούγουινγς. Και μάλιστα στις 8 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, όταν πάντα στην εν λόγω χώρα τα ματς διεξάγονται Σαββατοκύριακο και σπάνια μεσοβδόμαδα, Τετάρτη. Για πρώτη φορά θα γίνει στη χώρα ματς Παρασκευή και ο λόγος είναι πως οι Κορεάτες ήθελαν να προλάβουν έστω για μία ημέρα τους Γερμανούς !

Δημόσια, βέβαια, από τους αρμόδιους υπουργούς, δεν έγινε λόγος για αυτήν την πρωτιά, αλλά για «…μια γιορτή που θα στείλει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα πως γυρίζουμε στις ζωές μας, αφήνοντας πίσω την ζοφερή περίοδο της ασθένειας». Τα τηλεοπτικά δικαιώματα μόνο για αυτό το ματς ξεπούλησαν ήδη στις Ασιατικές αγορές, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και η χώρα που βρίσκεται στις δέκα ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου είναι βέβαιο πως θα αξιοποιήσει στο έπακρο το αθλητικό «προϊόν» και εμπορικά και επικοινωνιακά το αμέσως προσεχές διάστημα.