Έπαιξε στη Σάντος και τον λένε Τζιοβάνι!

Η περίπτωση του πιτσιρικά Τζιοβάνι Μάνσον Ριμπέιρο, που αποκτήθηκε από τον Άγιαξ και έχει εκτινάξει στα ύψη τις προσδοκίες, καθώς πήρε το όνομά του από τον θρυλικό Βραζιλιάνο του Ολυμπιακού και γεννήθηκε στην πόλη της πρώτης ομάδας του Πελέ, τη Μπαούρου!

Έπαιξε στη Σάντος και τον λένε Τζιοβάνι!

Λατρεύτηκε και αποθεώθηκε όσο ελάχιστοι στο λιμάνι, έχοντας «φτιάξει» πρώτα το όνομά του στην πατρίδα του, τη Βραζιλία, και φυσικά στην Μπαρτσελόνα, όπου επίσης τον θυμούνται με αγάπη και θαυμασμό για τις μοναδικές του ποδοσφαιρικές ικανότητες. Περί του Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα ο λόγος, του Βραζιλιάνου «μάγου» που έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του Ολυμπιακού κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους τόσο για τα πάμπολλα γκολ και κόλπα του με την μπάλα όσο και για τη δική του μεγάλη καρδιά.

Η φήμη του Τζιοβάνι, όμως, δεν περιορίζεται στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και της Μπάρτσα, αλλά επεκτείνεται εύλογα και στη Βραζιλία. Πολλοί συμπατριώτες του τον θαύμασαν στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και στη μετέπειτα πορεία του στην Ευρώπη και στη «σελεσάο». Πιο τρανό παράδειγμα εξ αυτών ο πατέρας του Τζιοβάνι Μάνσον Ριμπέιρο, του νεαρού νυν άσου του Άγιαξ, ο οποίος ονόμασε έτσι τον γιο του από την αγάπη του για τον παλιό θρύλο των «ερυθρόλευκων»!

Η περίπτωση του πιτσιρικά μεσοεπιθετικού του «Αίαντα», ο οποίος έκλεισε τα 18 μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, παρουσιάζει… διαβολικές συμπτώσεις, δεδομένου ότι πέρα από το όνομά του γεννήθηκε στο Μπαούρου όπου πρωτοέπαιξε μπάλα ο Πελέ και ακολούθως στη Σάντος, ομάδα όπου ο Βραζιλιάνος γίγαντας του ποδοσφαίρου έγινε παγκοσμίως γνωστός, αλλά και όπου πρωτοέλαμψε το αστέρι του «δικού μας» Τζιοβάνι. Το «ΦΩΣ» ρίχνει μια βαθύτερη ματιά στη μέχρι τώρα πορεία του νεαρού ποδοσφαιριστή του Άγιαξ, ο οποίος έχει εύλογα εκτινάξει στα ύψη τις προσδοκίες και δηλώνει έτοιμος να φανεί αντάξιός τους!

Η σχέση με τις ομάδες του Πελέ

Ο Τζιοβάνι Μάνσον Ριμπέιρο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2002 στην επαρχία Μπαούρου του Σάο Πάουλο, όπου μέχρι το 1962 είχε έδρα η Μπαούρου Ατλέτικο Κλουμπ, η ομάδα στην οποία σε ηλικία 13 ετών και μέχρι τα 16 του έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο μεγάλος Πελέ.

Τα αντίστοιχα πρώτα βήματα του μικρού Τζιοβάνι έγιναν στην ομάδα όπου ο Πελέ έγινε γνωστός ανά την υφήλιο, τη θρυλική Σάντος, μέσω της οποίας τον εντόπισαν οι σκάουτερ του Άγιαξ και -μετά κόπων και βασάνων- κατάφεραν να τον φέρουν στην Ολλανδία.

Παράλληλα, έχει αγωνιστεί και στις μικρές εθνικές ομάδες της Βραζιλίας και μάλιστα σε ένα νικηφόρο ματς με αντίπαλο την αντίστοιχη των «οράνιε» σκόραρε δις με αντιπάλους ποδοσφαιριστές όπου πλέον θα είναι συμπαίκτες του στον «Αίαντα», όπως οι Σόντγε Χάνσεν, Μπρίαν Μπρόμπεϊ, Ρίαν Γκράβενμπερχ και Κένεθ Τέιλορ.

Η μάχη του «Αίαντα» με τη Σάντος

Μέχρι να ενταχθεί κι επίσημα, όμως, στο δυναμικό του Άγιαξ, ο Τζιοβάνι έπρεπε να περιμένει τη λήξη της διαμάχης ανάμεσα στον «Αίαντα» και στη Σάντος. Βλέπετε, ο νεαρός δεν επιθυμούσε να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τη Σάντος το οποίο έληγε φέτος, ώστε ο Μαρκ Όβερμαρς (νυν διευθυντής ποδοσφαίρου στον Άγιαξ) να είναι σε θέση να φέρει τον πιτσιρικά στο Άμστερνταμ χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει… δεκάρα.

Ο παίκτης από την πλευρά του έδωσε το «ΟΚ», ωστόσο στην αντίπερα όχθη τόσο η Σάντος όσο και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) έφερναν σθεναρή αντίσταση. Η τελευταία αρνήθηκε αρχικά να εκδώσει το απαραίτητο έγγραφο για την πραγματοποίηση διεθνούς μεταγραφής, ενώ και η Σάντος απειλούσε με απαγόρευση μεταγραφής μέσω της FIFA.

«Θα πρέπει να μας πληρώσουν και θα φάνε και μια διετή απαγόρευση μεταγραφών!» είχε πει σχετικά ο πρόεδρος της Σάντος, Ζοσέ Κάρλος Πέρες, αλλά τελικά δεν του… πέρασε.

Διότι στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία απευθύνθηκε και ο Άγιαξ, με τη FIFA εντέλει να δικαιώνει την ολλανδική πλευρά και να δίνει το «πράσινο φως» στον «Αίαντα» για τη μεταγραφή. Παράλληλα, ενημέρωσε τις ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας ότι έχουν κανονικά το δικαίωμα να καταγράψουν τον Τζιοβάνι ως παίκτη του Άγιαξ.

«Να φέρουμε τη… σάμπα στο Άμστερνταμ!»

Εύλογα οι προσδοκίες που υπάρχουν για τον Τζιοβάνι Μάνσον Ριμπέιρο είναι υψηλές, τόσο λόγω του ονόματός του που παραπέμπει στον παλιό θρύλο του Ολυμπιακού όσο και λόγω της καταγωγής του (Μπαούρου) αλλά και των πρώτων ποδοσφαιρικών του βημάτων στη Σάντος. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα δείγματα του νεαρού επί… τάπητος δείχνουν ότι έχει τα φόντα να φανεί αντάξιος των προσδοκιών.

Ο Τζιοβάνι αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια τόσο ως εξτρέμ όσο και ως επιτελικός μέσος, με κυριότερα «όπλα» του την ταχύτητα και την τεχνική, στοιχεία που ευνοεί ο σωματότυπός του (έχει ύψος 1,76 μ. και ζυγίζει μόλις 60 κιλά), ενώ διαθέτει και «φαρμακερό» δεξί σουτ. Ο ίδιος λέει για το στιλ παιχνιδιού του:

«Είμαι επιθετικός μέσος και οι αρετές μου είναι η ντρίμπλα και η καλή πάσα. Αμυντικά, είμαι καλός στο να καλύπτω τους συμπαίκτες του. Ο τρόπος παιχνιδιού του Άγιαξ, με πολλούς συνδυασμούς, μου ταιριάζει απόλυτα. Είμαι πολύ χαρούμενος με τη μεταγραφή μου, γιατί ο Άγιαξ είναι μια μεγάλη δύναμη στο ποδόσφαιρο. Ήταν εξαρχής η νούμερο ένα επιλογή μου. Επισκέφθηκα πολλές φορές τη Johan Cruyff Arena, όπως στο ματς με την Τσέλσι για το Champions League, και είναι πολύ εντυπωσιακό».

Το σίγουρο είναι ότι στον Άγιαξ ο Τζιοβάνι δεν θα νιώσει… μοναξιά, καθώς εκεί βρίσκει τους συμπατριώτες του, Νταβίντ Νέρες, Ντανίλο και Άντονι. Ιδίως με τον Νέρες έχουν γίνει ήδη καλά φιλαράκια, με τον Τζιοβάνι να λέει σχετικά: «Η παρουσία κι άλλων Βραζιλιάνων σίγουρα το κάνει πιο εύκολο για μένα, ενώ έπαιξε και ρόλο στην επιλογή μου να πω "ναι" στον Άγιαξ. Με τον Νταβίντ γίναμε φίλοι πολύ γρήγορα, ενώ ξέρω και τον Ντανίλο. Ελπίζω ότι οι τέσσερίς μας θα μπορέσουμε να φέρουμε μπόλικη… σάμπα στο Άμστερνταμ»!

«Έχω δει τον Τζιοβάνι στο ίντερνετ,
παράδειγμα προς μίμηση ο Ροναλντίνιο»!

Ο μικρός Τζιοβάνι είναι από τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζουμε κάποιον «γεννημένο ποδοσφαιριστή», δεδομένου ότι η σχέση του με το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη ξεκίνησε από τον ερχομό του στον κόσμο: γεννήθηκε στο μέρος όπου πρωτοέπαιξε μπάλα ο Πελέ, πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα του Ολυμπιακού - αδυναμία του πατέρα του - και στη συνέχεια έπαιξε στη Σάντος, όπου αγωνίστηκαν με μεγάλη επιτυχία και οι δύο προαναφερθέντες Βραζιλιάνοι θρύλοι.

Ο πιτσιρικάς φυσικά γνωρίζει για την προέλευση του ονόματός του, με τον ίδιο να δηλώνει ότι έχει δει εν δράσει τον «ερυθρόλευκο» Τζιοβάνι, έστω και μέσω του ίντερνετ: «Τον Τζιοβάνι τον έχω παρακολουθήσει σε διάφορα βιντεάκια στο YouTube, γιατί ήθελα να ξέρω τον λόγο για τον οποίο μου έδωσε αυτό το όνομα ο πατέρας μου. Ο μπαμπάς είναι μεγάλος θαυμαστής του Τζιοβάνι, λάτρευε τον τρόπο που αγωνιζόταν. Αλλά ο Ροναλντίνιο είναι το μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση για μένα, ο τρόπος που ντρίμπλαρε και σκόραρε ήταν πραγματικά ξεχωριστός».

Όσο για τις προσδοκίες που υπάρχουν από τον ίδιο; Ο 18χρονος νυν άσος του Άγιαξ, ο οποίος θα ξεκινήσει την προσπάθειά του από την ομάδα νέων του «Αίαντα», δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση: «Θέλω να γίνω ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, να κατακτήσω το Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο! Θα αναρωτηθεί κάποιος αν αυτό είναι ρεαλιστικό… Πιστεύω ότι τα όνειρά μου είναι πραγματοποιήσιμα, εφόσον παραμείνω ταπεινός και δουλέψω σκληρά. Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση!».