H Νιουκάστλ περιμένει την δική της «ανάσταση»

Η αλλαγή στην ιδιοκτησία της Νιουκάστλ θα επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό της και θα της επιτρέψει να κάνει όνειρα για το μέλλον.

H Νιουκάστλ περιμένει την δική της «ανάσταση»

Ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της πώλησης της Νιούκαστλ σε Σαουδάραβα κροίσο βρίσκεται ο νυν ιδιοκτήτης της ομάδας, Μάικ Άσλεϊ, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα μνημόνιο συμφωνίας 31 σελίδων που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα. Και αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για τον αγγλικό σύλλογο, που -αν δεν υπάρξει κάποια αρνητικό γεγονός στην πορεία - θα επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό του και θα επιτρέψει και πάλι στους φιλάθλους του να κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2007 που ο Βρετανός επιχειρηματίας ανέλαβε τα «ηνία» του συλλόγου, η πορεία της ομάδας κάθε άλλο παρά ήταν θετική, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και ο… πόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς και τον 55χρονο. Κι αν έχει ο τελευταίος να επιδείξει δύο επιτυχίες (;) στο διάστημα της πορείας του, είναι ότι τόσο το 2010 όσο και το 2017 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Τσάμπιονσιπ και επέστρεψε στην Premier League - μόλις έναν χρόνο (και τις δύο φορές) μετά τον υποβιβασμό της από τα μεγάλα «σαλόνια». Πέραν τούτου όμως, δεν είναι και λίγα τα όσα καταλογίζουν στον Μάικλ Άσλεϊ στην Αγγλία…

Από το γεγονός ότι δεν επένδυσε για μεταγραφές στην ομάδα, ακόμα και την τριετία (2016-2019) που είχε στον πάγκο της τον Ράφα Μπενίτεθ, μέχρι το ότι αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ παράλληλα ανάλογη ήταν η πορεία και στο χρέος του συλλόγου που εκτοξεύτηκε στα ύψη. Κι όσο για το αγωνιστικό κομμάτι;

Στο Λιγκ Καπ Αγγλίας, που οι περισσότερες μεγάλες ομάδες συνηθίζουν να αγωνίζονται με πολλούς αναπληρωματικούς, η Νιουκάστλ από το 2007 ουδέποτε κατάφερε να περάσει πέρα από τα προημιτελικά, ενώ στο Κύπελλο παρότι έχει να επιδείξει έξι κατακτήσεις στην ιστορία της και 13 συνολικά συμμετοχές της σε τελικούς της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, εν τούτοις από το 2007 ποτέ δεν προκρίθηκε πέρα από τους «8». Και το τελευταίο μάλιστα, την είσοδο στην 8άδα, το πέτυχε την εφετινή αγωνιστική περίοδο για πρώτη φορά από το 2006.

Να πάρουμε όμως και την πορεία της στα Κύπελλα Ευρώπης;

Μία δεκαετία πριν ο Άσλεϊ πάρει υπό τον έλεγχό του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Νιουκάστλ, ο σύλλογος είχε φτάσει μεταξύ άλλων στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1997, στους «16» του Champions League το 2002, στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 2004, στα προημιτελικά επίσης του Κυπέλλου UEFA το 2005 και στους «16» της ίδιας διοργάνωσης το 2007. Έκτοτε όμως, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η πορεία της την σεζόν 2012-13, που έφτασε ως τα προημιτελικά του Europa League.

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκε πωλητήριο στην Νιουκάστλ από τον Άσλεϊ. Υπήρχε ήδη από τον Ιούνιο του 2009, όταν ο ισχυρός άντρας του συλλόγου αξίωνε 100 εκατομμύρια βρετανικές λίρες για να αποχωρήσει από το πόστο του. Από τότε μέχρι σήμερα ενδιαφέρθηκαν επενδυτές από την Σιγκαπούρη, την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Οι αξιώσεις όμως του Άσλεϊ που εκτοξεύτηκαν στα… 300 εκατομμύρια στερλίνες έβαλαν «φρένο» στην αλλαγή «σκυτάλης» στην ιδιοκτησία.

Αν αυτή την φορά θα αλλάξει η κατάσταση στον σύλλογο του αγγλικού βορρά θα το δούμε στην συνέχεια κι αν τελικά το 2020 θα αποτελέσει την χρονιά που θα ζήσει την δική του «ανάσταση» και θα διαβεί τον δρόμο των επιτυχιών στο μέλλον.