Πρόεδρος της La Liga: Επανέναρξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στις 28 Μάη!

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας δήλωσε ότι ενδέχεται το Ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά και τα υπόλοπια, Ευρωπαϊκά, να επαναρχίσουν μεταξύ 28 Μάη και 6 Ιουνίου! * 1 δις η ζημιά αν δεν ξαναξεκινήσει η Primer Division...

Πρόεδρος της La Liga: Επανέναρξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στις 28 Μάη!

Συνέντευξη Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, στα διεθνή ΜΜΕ, παραχώρησε ο πρόεδρος της Ισπανικής La Liga, Χαβιέρ Τέμπας μιλώντας, επί παντός του επιστητού.

Μεταξύ των όσων δήλωσε ξεχωρίζει η ρήση του ότι πρόωρη διακοπή του Ισπανικού πρωταθλήματος θα κόστιζε 1 δις ευρώ (!) στις ομάδες της Primera Division, αλλά κι ότι ο σχεδιασμός - εφόσον το επιτρέψει η πανδημία που προκαλεί εκατόμβες νεκρών καθημερινά στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου το επιτρέψει - είναι η ποδοσφαιρική δράση να επαναρχίσει στις 29 Μάη ή μια εβδομάδα αργότερα (6 Ιουνίου)!

Ωστόσο όπως σημείωσε αυτή δεν είναι απλά πρόθεση των Ισπανών ιθυνόντων αλλά και των Ευρωπαίων ομολόγων του: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την ιδέα να επιστρέψουμε στα γήπεδα, στην Ισπανία και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στις 28 Μάη ή, διαφορετικά στις 6 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία τις 28 Ιουνίου. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για προπόνησεις σεβόμενοι τα πρωτόκολλα υγείας. Ωστόσο πρώτα πρέπει να δούμε πως θα πάει το υγειονομικό θέμα τον τρέχοντα μήνα...»

Τα τρία σενάρια ανάλογα με το πότε θα ξαναρχίσει η δράση

Για το πως θα παιχθεί ποδόσφαιρο στη Γηραιά ήπειρο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες «στο τραπέζι»

«Το πρώτο σενάριο: αν ξεκινήσουμε στο τέλος του Μάη είναι να παίξουμε τις εγχώριες διοργανώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τις διεθνείς.
Το δεύτερο: Αν ξεκινήσουμε αρχές Ιουνίου να γίνουν παράλληλα ως το τέλος Ιουλίου. Το τρίτο: αν ξεκινήσουμε τέλη Ιουνίου προβλέπει πρωταθλήματα τον Ιούλιο και Ευρωπαϊκά Κύπελλα τον Αύγουστο..».

Όσο για το φινάλε της τρέχουσας περιόδου ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θέλουμε να πάμε πέραν του Αυγούστου γιατί κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στο καλεντάρι της επόμενης σεζόν...»

Εξάλλου απέκλεισε το ενδεχόμενο ν' ακυρωθεί η τρέχουσα σεζόν ή ν' αλλάξει το φορμάτ των διοργανώσεων: «Έχουμε πουλήσει τα δικαιώματα μ' αυτό το φορμάτ. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Την στιγμή που μιλάμε δεν συζητάμε καν για ακύρωση της σεζόν. Θέλουμε να τελειώσουμε την σεζόν κι είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Ίσως με κλειστές πόρτες, αλλά η σεζόν θα τελειώσει. Μέχρι να είναι δυνατό κάτι τέτοιο πρέπει να είναι ο στόχος μας... Οι ομάδες που είναι στις τελευταίες θέσεις των πρωταθλημάτων θέλουν να τελειώσει εδώ η σεζόν... Όποιος το λέει είναι για προσωπικά του οφέλη...»

Όσο για οικονομικές επιπτώσεις στην Ισπανική λίγκα ήταν αναλυτικός: «Σε περίπτωση που δεν τελειώσει η σεζόν η ζημία θα είναι της τάξης του ενός δις ευρώ. Αν τελειώσει με κλειστές πόρτες θα είναι 350 εκ. ευρώ. Αν καταφέρουμε να παίξουμε με κόσμο θα είναι στα 150 εκ. ευρώ. Όσο για τα τηλεοπτικά αν δεν ξαναπαίξουμε θα πρέπει να επιστρέψουμε το 18% όσων έχουμε λάβει συν το 10% που δεν έχουμε ακόμη εκταμιεύσει...»

«Φυσιολογική η περικοπή μισθών των παικτών»

Αναφορικά με τις περικοπές μισθών των παικτών στο Ισπανικό πρωτάθλημα τις οποίες πρότεινε στους αρχηγούς των ομάδων είπε: «Είμαστε σε μια κρίση πρωτοφανή κι απρόβλεπτη και μου φαίνεται φυσιολογικό να περικοπούν κι οι μισθοί των παικτών. Δεν τα βρήκαμε με το συνδικάτο των ποδοσφαιριστών. Αυτή τη στιγμή 8 ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών έχουν προβεί σε μειώσεις βάσει του κυβερνητικού μηχανισμού (ERTE) αλλά τις προσεχείς μέρες θα προχωρήσουν κι οι υπόλοιπες είτε μέσω αυτού του μηχανισμού είτε με ατομικές συμφωνίες με τους παίκτες..»