«Ουράνιο τόξο» στην Ιαπωνία!

Η πρώτη μεγάλη χώρα που επαναρχίζει μέσα στον Απρίλιο τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, βάζοντας τέλος στην εποχή του κορονοϊού, είναι η Ιαπωνία.

«Ουράνιο τόξο» στην Ιαπωνία!

Την Ιαπωνία τη γνωρίζουμε ως τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Τώρα λειτουργεί και ως η χώρα όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται το «ουράνιο τόξο» έπειτα από τη θύελλα του κορονοϊού. Σε μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδο για όλο τον κόσμο, όπου σε αθλητικό επίπεδο η μία μετά την άλλη οι ποδοσφαιρικές λίγκες έβαλαν λουκέτο και έχουν παραμείνει ελάχιστα εν ενεργεία πρωταθλήματα, έρχεται η Ιαπωνία για να αναδείξει πως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έπειτα και από σχετικές συσκέψεις με την κυβέρνηση γνωστοποίησε προ ημερών την πρόθεσή της να επανέλθει η κανονικότητα και η δράση στα γήπεδα της νησιωτικής χώρας ακόμα και μέσα στον Απρίλιο! Τώρα και με νεότερη απόφαση οριστικοποιήθηκε πως στις 25 Απριλίου για την ακρίβεια θα αρχίσει η τρίτη κατηγορία, στις 2 Μαΐου η δεύτερη και στις 9 Μαΐου η πρώτη.

Ποιος ο λόγος για τη σταδιακή επανέναρξη των πρωταθλημάτων; Περισσότερο για να τεσταριστούν τα μέτρα στα γήπεδα όπου υπάρχει η μικρότερη προσέλευση κόσμου -όπως συμβαίνει στην τρίτη κατηγορία- και από τη στιγμή που όλα πάνε καλά θα προχωρήσει βάσει του προγράμματος που ήδη αναφέραμε η ολική επαναφορά και στην J2 και στην J1 Λίγκα.

Οι αρχικοί περιορισμοί προβλέπουν την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την πλευρά των φιλοξενούμενων, αλλά και την έκδοση λιγότερων εισιτηρίων σε σχέση με τη χωρητικότητα των γηπέδων, πιθανότατα των μισών, ώστε να υπάρχει μίνιμουμ απόσταση ενός καθίσματος ανάμεσα στους θεατές. Τα μέτρα συζητούνται καθημερινά και αναλόγως αναδιαμορφώνονται τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η επιθυμία των αρχών της Ιαπωνίας να προχωρήσουν στο εγχείρημα της επιστροφής στην αγωνιστική δράση. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι στο Τόκιο και στις μεγάλες πόλεις της χώρας ο κορονοϊός βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο σε ό,τι αφορά τα σχολεία που είναι κλειστά, αλλά από εκεί και πέρα η υπόλοιπη κοινωνική δραστηριότητα και η κυκλοφορία του κόσμου γίνονται πλέον απρόσκοπτα.

Οι αιτιάσεις αυτές άλλωστε είχαν παρουσιαστεί από την ιαπωνική κυβέρνηση και στις διαβουλεύσεις που λάμβαναν χώρα σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Οι Ιάπωνες επέμεναν μέχρι τέλους πως θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και φέτος έστω με καθυστέρηση μηνών, αλλά η ΔΟΕ έπειτα από την πίεση σχεδόν όλων των υπόλοιπων χωρών τούς μετέθεσε για το 2021.

Ίσως να εντάσσεται και σε αυτό το πλαίσιο η «ζέση» της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας της χώρας να αρχίσουν ξανά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου αλλά και του δημοφιλέστατου εκεί μπέιζμπολ. Ως επιβεβαίωση ετοιμότητας από μέρους τους και πως πράγματι δεν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας, ιδιαίτερα αν μπορούν να διεξαχθούν διοργανώσεις παρουσία κόσμου ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

Φυσικά, άλλο η ελεγχόμενη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ σε μια χώρα όπου ο ιός τελεί σε ύφεση και άλλο να μετακινούνταν εκεί αθλητές από εκατοντάδες κράτη του κόσμου, όπου καθημερινά χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και η κορύφωση της εξάπλωσης του κορονοϊού διαφέρει από χώρα σε χώρα, από ήπειρο σε ήπειρο.

Αυτό που εμείς κρατάμε είναι το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα, η πρώτη επάνοδος στην αθλητική κανονικότητα. Κρατάμε την αίσθηση πως υπάρχει πράγματι φως στην άκρη του τούνελ και ελπίδα όλων είναι να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό και οι υπόλοιποι στον δρόμο προς το ουράνιο τόξο που ήδη σχηματίστηκε στην Ιαπωνία.