Ποιος κορονοϊός; Ο χορηγός!

Στη Λευκορωσία υπέγραψαν συμφωνία με στοιχηματική εταιρεία στις 16 Μαρτίου και το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε παρουσία κόσμου το νέο πρωτάθλημα, το μοναδικό σε αγωνιστική δράση στην Ευρώπη.

Ποιος κορονοϊός; Ο χορηγός!

Όταν στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε η συμφωνία της Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας με τη μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία της χώρας, προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό χορηγό της σεζόν, δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς θα μπορούσε να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία σε έναν ποδοσφαιρικό χώρο που καταρρέει παγκοσμίως και όταν ειδικότερα στην Ευρώπη την ημέρα της σχετικής ανακοίνωσης ήταν σε ισχύ μόνο δύο πρωταθλήματα: Το τουρκικό και στην Αγγλία στις κατηγορίες κάτω από την πέμπτη.

Θεωρείται ευνόητο πως για να υπογραφεί ένα χρυσό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπήρχε ειλημμένη απόφαση ότι το πρωτάθλημα στη Λευκορωσία θα διεξαγόταν κανονικά βάσει του αρχικού προγραμματισμού που ήθελε την πρεμιέρα του το περασμένο Σάββατο 20 Μαρτίου. Τι και αν η δράση σταμάτησε στο μεταξύ και σε Τουρκία, Αγγλία και δεν είχε μείνει σε λειτουργία καμία χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Τι και αν όλες οι χώρες που συνορεύει η Λευκορωσία, άλλη νωρίτερα και άλλη αργότερα, επίσης είχαν αναστείλει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα;

Οι επιτελείς της Βεχσίνα Λίγκα έκαναν πράξη τα λεγόμενά τους και η πρεμιέρα έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα. Το πιο εντυπωσιακό; Παρουσία θεατών, αφού δεν κρίθηκε σκόπιμο από τις δημόσιες αρχές να τηρηθούν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας όπως η διεξαγωγή των ματς κεκλεισμένων των θυρών.

Λες και δεν είχαν ακούσει καν για τον κορονοϊό, αν και δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέβη στην εξής δήλωση, ανεξάρτητα από τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ασθένειας: «Κάντε μία σάουνα, πιείτε βότκα, εργαστείτε σκληρά και ο οργανισμός σας θα σκοτώσει τον ιό». Από τη μια αυτή η τοποθέτηση, από την άλλη η προφανής επιθυμία της στοιχηματικής εταιρείας να διεξαχθεί πάση δυνάμει το πρωτάθλημα άνοιξαν τον δρόμο για να γίνουν τα ματς της πρώτης αγωνιστικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο και με δεδομένο πως η Λευκορωσία ήταν το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε εξέλιξη, όλος ο κόσμος έπεσε πάνω του στοιχηματικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο διαδικτυακός τζίρος εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, συγκριτικά με τα ποσά που παίζονταν σε προηγούμενες περιόδους στο ίδιο πρωτάθλημα.

Όσο για την ποιότητα των αποτελεσμάτων; Η πρωταθλήτρια και πανίσχυρη Μπάτε Μπορίσοφ ηττήθηκε δεχόμενη τρία γκολ από τη νεοφώτιστη Μπεγκού Μινσκ. Το δεύτερο φαβορί, Ντιναμό Μινσκ, ηττήθηκε εντός έδρας από τη μικρομεσαία Ρουχ Μπρεστ και το τρίτο φαβορί, η Ντιναμό Μπρεστ, παραχώρησε ισοπαλία στην άλλη νεοφώτιστη Σμολέβιτσι. Τα τρία φαβορί, με αποδόσεις από 1,20 μέχρι 1,40, πήγαν περίπατο και κουβάδιασαν όλο τον στοιχηματικό κόσμο που πόνταρε από το σπίτι στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Ιδανικό ξεκίνημα και για την εταιρεία-χορηγό του πρωταθλήματος που έκανε την πρώτη μεγάλη μπάζα της σεζόν. Και η… ποδοσφαιρική ζωή συνεχίζεται στη χώρα-φαινόμενο, που αποτελεί την εξαίρεση μιας ολόκληρης ηπείρου παίζοντας ακόμα μπάλα.