Μια τριετία για να επανέλθει η κανονικότητα

Πέρα από το οικονομικό χάος, εκτός από τη φετινή σεζόν και οι επόμενες δύο δεν θα είναι όπως τις ξέρουμε… Γράφει ο Αντώνης Φουντής.

Μια τριετία για να επανέλθει η κανονικότητα

Είναι ό,τι πιο άχαρο και αμήχανο μπορεί να κάνει ένας αθλητικός συντάκτης αυτή την περίοδο και για πόσο καιρό ακόμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Να γράφει δηλαδή αθλητικές ειδήσεις εν μέσω πανδημίας του φονικού κορονοϊού…

Η ουσία είναι πως αυτήν τη στιγμή έχουμε χάος και στον παγκόσμιο αθλητισμό, χάος που έφερε η επέλαση του ιού. Σχεδόν όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και στο ποδόσφαιρο ματαιώθηκαν ή διακόπηκαν οριστικά, βγάζοντας κάποιες χώρες πρωταθλητές από τον Μάρτιο. Οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως η τελική φάση του Γιούρο 2020, μετατέθηκαν του χρόνου (αν δεν προκύψει κάτι άλλο πολύ σοβαρό πάλι…) όπως και όλες οι τελικές φάσεις όλων των ηλικιών αλλά και των γυναικών. Η ΔΟΕ το σκέφτεται και το ξανασκέφτεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά δεν της βγαίνει να τους αναβάλει γιατί τα λεφτά είναι «διαστημικά» και θα ελαφρύνει πολύ η τσέπη της, πράγμα που δεν βάζει σε διαπραγμάτευση. Τα «λυκόρνια» του Ολυμπιακού Κινήματος θα το ξανασκεφτούν, λένε, παρά το διεθνές κράξιμο που πέφτει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, τα πράγματα γίνονται χαοτικά εκτός από την ΟΥΕΦΑ και για τη ΦΙΦΑ. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και κινδυνεύει άμεσα με συντριβή όπως άλλωστε και όλες οι οικονομίες του κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από το οικονομικό όμως, αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα και μιλάμε για το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι πως για την επόμενη τριετία τουλάχιστον ο προγραμματισμός της ΟΥΕΦΑ θα αποτελεί έναν άλυτο γρίφο!

Κι αυτό γιατί:

Φέτος η σεζόν θα τελειώσει κουτσά στραβά για τις ομοσπονδίες-μέλη της. Είτε με τις ομάδες να παίζουν Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή στις εγχώριες διοργανώσεις και στην Ευρώπη είτε ανακηρύσσοντας πρωταθλητές από τώρα. Μόνο και μόνο για να προλάβουν να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το Γιούρο μετατέθηκε του χρόνου. Οι παίκτες θα προλάβουν να ξεκουραστούν ελάχιστα, ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες που θα παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού για παράδειγμα, που ξεκίνησαν να παίζουν από τα μέσα του περσινού Ιουλίου και συνέχιζαν να παίζουν μέχρι πρόσφατα, θα επιστρέψουν καλώς εχόντων των πραγμάτων στη δράση σε ένα δίμηνο (ίσως χρειαστεί να κάνουν μίνι προετοιμασία όπως και όλες οι ομάδες ενόψει πλέι οφ και πλέι άουτ) να τελειώσουν τη σεζόν. Τέλη Ιουνίου. Και έναν μήνα ή ενάμιση το πολύ (αν η ΟΥΕΦΑ αλλάξει ή μεταθέσει λίγο αργότερα τις ημερομηνίες των προκριματικών γύρων). Δηλαδή ξεκούραση ουσιαστικά μηδέν!

Την επόμενη σεζόν 2020-21, που τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν πιο αργά από τα καθιερωμένα, θα πρέπει να συμπιεστούν πάλι οι ημερομηνίες, γιατί το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει η τελική φάση του Γιούρο και πλέον θα έχουμε και τα προκριματικά των εθνικών ομάδων για το Μουντιάλ 2022. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να γίνουν σούπερμεν!

Και το αποκορύφωμα της τριετίας θα έρθει τη μεθεπόμενη σεζόν με την τελική φάση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, όπου όλες οι ομοσπονδίες θα πρέπει να αλλάξουν το καλαντάρι της σεζόν (μαζί και η ΟΥΕΦΑ με το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ), γιατί το Μουντιάλ θα γίνει χειμώνα (21 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου 2022) προκειμένου να μη λιώσουν οι ποδοσφαιριστές από τις υψηλές θερμοκρασίες της αραβικής χώρας. Άλλο μπάχαλο εκεί. Μια σεζόν που επίσης αναμένεται χαοτική για όλους. Και φυσικά αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν έχουμε μέχρι τότε την έλευση κάποιου νέου φονικού ιού…