Η νέα πρωτιά του Γκουαρντιόλα και η δύσκολη συνέχεια

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία 10ετία με τους περισσότερους πόντους ανα ματς, αλλά το 2020 δεν θα είναι εύκολο για τον Καταλανό και τη μάχη για την επίτευξη των στόχων του σε όλα τα «μέτωπα»

Η νέα πρωτιά του Γκουαρντιόλα και η δύσκολη συνέχεια

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν σταματά να εντυπωσιάζει με την πορεία του στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι και να γράφει με χρυσά γράμμα το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας του αγγλικού πρωταθλήματος. Ως γνωστόν, με την χθεσινή νίκη (2-0) των «πολιτών» επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο «Ετιχάντ» για την 20η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ ο Καταλανός όχι μόνο μπήκε σε ένα κλειστό γκρουπ προπονητών που έφτασε τις 100 νίκες στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα έφτασε σε αυτήν την επιτυχία και με τον μικρότερο δυνατό αριθμό αγώνων (134) ξεπερνώντας τον Ζοσέ Μουρίνιο (142 στην Τσέλσι).

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, όσον αφορά τον 48χρονο, είναι και το γεγονός ότι κατέχει πλέον και την πρωτιά στην λίστα των προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία 10ετία με τους περισσότερους πόντους ανα παιχνίδι (50+ματς). Συγκεκριμένα, υπό τις οδηγίες του η Σίτι έχει κερδίσει 2,37 βαθμούς ανά παιχνίδι, με τον θρυλικό Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 2,27 πόντους ανα ματς και τρίτο τον Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ με 2,15 βαθμούς.

Η ουσία βέβαια είναι πως παρά τα ρεκόρ, η εφετινή αγωνιστική περίοδος για τον Γκουαρντιόλα δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε ή θα περίμενε ο 48χρονος στα μεγάλα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος. Ήδη η ομάδα του σε 20 αναμετρήσεις έχει υποπέσει σε δύο ισοπαλίες και έχει υποστεί πέντε ήττες, ενώ την περσινή σεζόν σε σύνολο 38 αναμετρήσεων είχε μετρήσει δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο… Γολγοθάς του 2020 για τον Καταλανό

Το 2020, που πολύ σύντομα αναμένεται να «ανατείλει», θα είναι κομβικό για τον ίδιο και την προσπάθεια που θα καταβάλει για να οδηγήσει τον σύλλογο του Μάντσεστερ στις επιτυχίες. Κι όχι μόνο γιατί έχει έναν… Γολγοθά μπροστά του για να «ψαλιδίσει» την διαφορά των 14ων πόντων από την πρωτοπόρο της Πρέμιερ Λιγκ, Λίβερπουλ, αλλά και γιατί θα επιδιώξει να κάνει αυτήν την φορά πραγματικότητα και το όνειρο των ιδιοκτητών της Σίτι για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Champions League , οι «γαλάζιοι» έχουν πλέον μπροστά τους την Ρεάλ Μαδρίτης στην φάση των «16», ενώ παράλληλα θα έχουν να σκεφτούν και την πορεία τους στο Κύπελλο Αγγλίας, όπως επίσης και αυτήν στο Λιγκ Καπ με το ντέρμπι κόντρα στην συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά.

Την περασμένη σεζόν η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να αντέξει την πίεση και να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου, αλλά και του Λιγκ Καπ. Εφέτος όμως τα ερωτήματα παραμένουν για το αν θα μπορέσει η ομάδα του Γκουαρντιόλα να φέρει εις πέρας τις αποστολές της σε όλα τα «μέτωπα», πολύ περισσότερο, δε, αν αναλογιστεί κανείς και τις απουσίες που κατά καιρούς καλείται να αντιμετωπίσει ο Καταλανός προπονητής λόγω τραυματισμών βασικών του ποδοσφαιριστών.