Δεν φτάνει η επάνοδος Αρτέτα στην Άρσεναλ…

Όποιος νόμιζε ότι η αντικατάσταση του Ουνάι Έμερι και η έλευση του Μίκελ Αρτέτα ως αντικαταστάτη θα ήταν αρκετές για να αλλάξουν την εικόνα της Άρσεναλ, επλανάτο πλάνην οικτράν.

Δεν φτάνει η επάνοδος Αρτέτα στην Άρσεναλ…

Είχε φανεί, από την ανάληψη του Φρέντι Λιούνγκμπεργκ ως υπηρεσιακού, μετά την αποπομπή του πρώην τεχνικού των Σεβίλης και Παρί Σεν Ζερμέν, ότι το πρόβλημα στην Άρσεναλ δεν είναι ότι, ενδεχομένως, οι παίκτες δεν ήθελαν ή δεν είχαν πειστεί από τις ιδέες του Βάσκου, αλλά βαθύτερο. Δομικό.

Απόδειξη ότι και με τον εμβληματικό (μέλος της ομάδας των «ανίκητων» πρωταθλητών της Premier League το 2004) Σουηδό στην άκρη του πάγκου τίποτα, ουσιαστικά, δεν άλλαξε.

Η νίκη (3-1) της 9ης Δεκεμβρίου επί της Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, υπό τις οδηγίες του, ήταν, απλά, εξαίρεση στον κανόνα και δεν άλλαξε τη δυναμική της αντιπάλου του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, που στο ντεμπούτο του Ίβηρα αναδείχθηκε ισόπαλη, την Boxing Day, 1-1 στο Μπόρνμουθ.

Έτσι, ο Αρτέτα παρέλαβε μια ομάδα που στα τελευταία 14 ματς (όλων των διοργανώσεων) έχει καταγάγει μία μόνο επιτυχία. Το μοναδικό τρίποντό της στα τελευταία 11 ματς πρωταθλήματος...

Με αποτέλεσμα να έχει καταβαραθρωθεί 11η, στο -18 από την 4η θέση, που αποτελεί το μίνιμουμ των φιλοδοξιών των ανθρώπων και των φίλων της, αφού εξασφαλίζει την παρουσία στο Champions League.

Kάτι που την τελευταία 3ετία (σ.σ. δύο χρόνια με τον Βενγκέρ και πέρσι με τον Έμερι) έμεινε όνειρο απατηλό.

Η ώθηση, που είθισται να δίνει, η πρόσληψη νέου τεχνικού δεν λειτούργησε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στην περίπτωση Αρτέτα.

Στο μικρότερο (σε χωρητικότητα…) γήπεδο της Premier League, o 37χρονος Βάσκος - που ανέλαβε με μοναδική προπονητική εμπειρία την τριετία στο πλευρό του Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι ως βοηθός - πρέπει να συνειδητοποίησε ότι έχει μπόλικη δουλειά μπροστά του.

Kι ότι χρειάζεται χρόνος για να επαναφέρει, σε επίπεδο ψυχολογικό αλλά και παιχνιδιού, την κατάσταση στην προτέρα του συμπατριώτη του, Έμερι.

Επιστροφή στις «ρίζες» του Βενγκέρ, το... αγροτικό στη Σίτι και η «Άρτσεναλ»!

Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε, άλλωστε, ο Αρτέτα είναι ότι, βοηθούσης της 5ετούς (2011-16) θητείας του στην ομάδα (όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του αγωνιζόμενος), γνώριζε την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Αρσέν Βενγκέρ.

Και η επάνοδός του σηματοδοτεί επιστροφή στις «ρίζες» για την Άρσεναλ.

Άλλωστε από παρόμοιες ιδέες εμφορείται και η Σίτι του Γκουαρντιόλα, όπου ο γεννημένος στο Σαν Σεμπαστιάν τεχνικός έκανε το... αγροτικό του.

Το πρώτο δείγμα, πάντως, δεν ήταν θετικό. Η Άρσεναλ συνέχισε να υποφέρει αμυντικά.

Παρότι δεν έπαιξε άσχημα, στην πρώτη επίσκεψη των «κερασιών» βρέθηκε πίσω στο σκορ. Επιβεβαιώνοντας την ξεχαρβαλωμένη αμυντική της λειτουργία.

Ναι, έλειπαν 5 παίκτες στην άμυνα (Μπεγερίν, Τσέιμπερς, Χόλντινγκ, Τιέρνι, Κολάσινατς), αλλά δεν αποτελεί επαρκές άλλοθι για το ότι έπινε… θάλασσα οσάκις η Μπόρνμουθ πέρναγε τη σέντρα!

Όσο για το «μπροστινό» κομμάτι, η «Άρτσεναλ» (σ.σ. λογοπαίγνιο του ονόματός του και εκείνου της ομάδας) είχε κατοχή μπάλας, την άλλαζε, αλλά έμεινε στο 1-1, αφού πάλι σκόραρε ο συνήθης ύποπτος (σ.σ. Ομπαμεγιάνγκ). Ο μόνος, αποτελεσματικά, αξιόπιστος επιθετικός. Ούτε η νέα ευκαιρία στον Μεσούτ Οζίλ λειτούργησε, παρότι ο Γερμανός έδειξε διάθεση.

Ο Αρτέτα έδειξε να εμπιστεύεται τους νέους από τα τμήματα υποδομής (Μέιτλαντ – Νάιλς, Σάκα, Γουίλοκ, Νέλσον), αλλά η εικόνα θα αλλάξει με νέα πρόσωπα. Θεωρείται δεδομένη η απόκτηση αμυντικού για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ως τότε, «για να γυρίσει ο ήλιος (για την Άρσεναλ…) θέλει δουλειά πολλή…».