Κάρλο Αντσελότι: Carletto’s way!


O Kάρλο Αντσελότι ξεκίνησε την θητεία του στην Έβερτον, νικηφόρα, απολαμβάνοντας αποθεωτικών εκδηλώσεων, που του έλειψαν, εσχάτως, στη Νάπολι

Κάρλο Αντσελότι: Carletto’s way!

«Ήταν πραγματικά μια υπέροχη υποδοχή. Τέλεια μέρα...» Μ’ αυτά τα λόγια ο Κάρλο Αντσελότι ευχαρίστησε τους φίλους της Έβερτον για το ζεστό χειροκρότημα που του επεφύλαξαν, κατά την παρθενική φορά που κάθισε στον πάγκο των «ζαχαρωτών», οδηγώντας τα στη νίκη (1-0 την Μπέρνλι, στο «Γκούντισον Παρκ»).

Την πρώτη, από τις 7 Δεκέμβρη, που υπό τις οδηγίες του Ντάνκαν Φέργκιουσον (ο οποίος μόλις είχε αντικαταστήσει τον Μάρκο Σίλβα) είχαν επιβληθεί της Τσέλσι (3-1). Μια κι ο λόγος για τους «μπλε», πρόκειται για την πρώτη, Αγγλική, ομάδα που προπόνησε (τη διετία 2009-11) ο «Καρλέτο».

Στα 8,5 χρόνια που ακολούθησαν ο 60χρονος τεχνικός προπόνησε Παρί Σεν Ζερμέν (2011-13), Ρεάλ Μαδρίτης (2013-15), Μπάγερν Μονάχου (2015-17) και Νάπολι μέχρι πρότινος.

Μόνο από τους «παρτενοπέι» έφυγε δίχως να έχει κατακτήσει τίτλο και με την «στάμπα» του αποτυχημένου, αλλά το γεγονός δεν πτόησε τους ιθύνοντες της ομάδας του Λίβερπουλ που, μάλλον, θεώρησαν ότι μεγαλύτερη ευθύνη για την αποχώρηση του έχει ο, «sui generis» (επιεικώς...) πρώην εργοδότης του, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.

Στα «χνάρια» του Σάρι...


Ο γνωστός κινηματογραφικός παραγωγός αφού έκανε τον βίο... αβίωτο του Μαουρίτσιο Σάρι «στέλνοντας» τον, ουσιαστικά, στην Τσέλσι «χάρισε» και δεύτερο μεγάλο όνομα της Ιταλικής προπονητικής σχολής, στο αγγλικό ποδόσφαιρο!

Στον «Καρλέτο» χρεώθηκε, από τον Ντε Λαουρέντις, όχι μόνο ότι η ομάδα δεν κέρδιζε από τις 23 Οκτώβρη (κι 9 αγώνες, όλων τις διοργανώσεων), μέχρι το τελευταίο ματς που κάθισε στον πάγκο της, με την Γκενκ ,για το Champions League (4-0, 10/12).

Αλλά κι ότι είχε χαθεί η πειθαρχία στα αποδυτήρια, με αποκορύφωμα την εξέγερση του... λεωφορείου!
Τότε που μετά την εντός έδρας ισοπαλία (1-1, 5/11) με την Σάλτσμπουργκ οι παίκτες αρνήθηκαν να μπουν στο πούλμαν για να πάνε στο προπονητήριο, για να ...κλειδαμπαρωθούν, όπως είχε γίνει και πριν την ήττα από την Ρόμα, στην αμέσως προηγούμενη αναμέτρηση.

Κι ενώ όλοι περίμεναν «προγραφές» ποδοσφαιριστών ο Ντε Λαουρέντις ακολούθησε την πεπατημένη της εύκολης λύσης της προπονητικής αποπομπής.

Παρά τις τραγελαφικές καταστάσεις που βίωσε στην πρωτεύουσα της Καμπάνια οι «μετοχές» του δεν παρουσιάσαν πτώση.

Το, προπονητικό, «κλαμπ δια ολίγους»

Θα ταν και δύσκολο με ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό, όπου ξεχωρίζει το γεγονός ότι ανήκει σ’ ένα «κλαμπ» δια ολίγους.

Εκείνο των τριών τεχνικών με 3 κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μόνο οι Μπομπ Πέισλι και Ζινεντίν Ζιντάν έχουν να επιδείξουν παρόμοιο επίτευγμα.

Μόνο που ο Άγγλος κι ο Γάλλος το έκαναν με μια ομάδα (Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα) ενώ ο Ιταλός με δύο. Μίλαν (2003, 2007) και Ρεάλ Μαδρίτης (2014)

Πλέον ο προπονητής των 20 τίτλων σε 5 διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένου ενός αγγλικού νταμπλ προ 10ετίας) ενσαρκώνει τις ελπίδες του γαλάζιου κομματιού του Λίβερπουλ για παρθενική συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, για επιστροφή στα τρόπαια μετά το 1995, αλλά και βελτίωση της ομάδας. την ίδια στιγμή που η μισητή συμπολίτισσα στοχεύει στο να ανακτήσει την ποδοσφαιρική πρωτοκαθεδρία στη «γηραιά αλβιώνα» μετά από 3 δεκαετίες!

Βάσει των πεπραγμένων και του προπονητικού του παρελθόντος δυσκολεύεται να σκεφθεί κανείς, τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον, καλύτερα χέρια να εμπιστευθεί το μέλλον της ομάδας, η διοίκηση της Έβερτον.

Η οποία λειτούργησε με βάση το μότο που αναγράφεται στο έμβλημα της «Τίποτα πλην του καλύτερου δεν είναι αρκετό»!

Κι αυτό το κατάλαβαν οι φίλοι της ομάδας (στις τάξεις των οποίων επέστρεψε η αισιοδοξία) επιφυλάσσοντας του standing ovation.

Κάτι ανεπανάληπτο, το τελευταίο διάστημα, για τον ευρισκόμενο σε διαρκή αμφισβήτηση Ιταλό.

Ο οποίος θ’ αμείβεται με 11,5 εκ. λίρες (συν μπόνους αποφυγής υποβιβασμού), αλλά έχει και συμβόλαιο 4,5 ετών δείγμα της εμπιστοσύνης προς εκείνον και της πρόθεσης της να του εμπιστευθεί το μακροπρόθεσμο χτίσιμο της ομάδας.

Ο Αντσελότι το έχει ξανακάνει, πάντως, αφού το Γαλλικό πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Παρί ήταν το πρώτο των «πρωτευουσιάνων» μετά από 19 χρόνια, ενώ όταν ανέλαβε την Μίλαν δεν είχε δει σκουντέτο επί μια 6ετία.

Όσο για την Ρεάλ Μαδρίτης, την επανέφερε στις κατακτήσεις των Champions League μετά από 12 χρόνια.

Εξ ου και το «Carletto’s way» κατά τα πρότυπα του κινηματογραφικού «Carlito’s way»…