To «ηφαίστειο» της Νάπολι... εξερράγη!

Η άρνηση των παικτών της Νάπολι να «μαντρωθούν» μετά την ισοπαλία με την Σάλτσμπουργκ προκάλεσε την οργή του προέδρου Ντε Λαουρέντις και των τιφόζι

To «ηφαίστειο» της Νάπολι... εξερράγη!

Αλλιώς φαντάζονταν την σεζόν στη Νάπολι. Με μεταγραφές τύπου Λοσάνο, Μανωλά και Γιορέντε στον Ιταλικό Νότο ήλπιζαν ότι η δευτεραθλήτρια των δύο προηγούμενων χρόνων θα ήταν όχι απλά διεκδικήτρια του σκουντέτο, αλλά θα έκανε την μεγάλη... έκρηξη, ξεπερνώντας της Γιουβέντους, που μετά από 8 σερί πρωταθλήματα (αριθμός ρεκόρ για τα Ιταλικά δεδομένα), έχει ως κύριο στόχο το Champions League που της λείπει 23 χρόνια...

Η έκρηξη, όντως, συνέβη αλλά ήταν... εσωτερικής καύσης, απειλώντας να καταστρέψει ότι καλό δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην μητρόπολη του Ιταλικού Νότου.

Υπό την προεδρία (από το 2004) του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις οι «παρτενοπέι» που μετά το τελευταίο πρωτάθλημα (επί Μαραντόνα, το 1990) η καλύτερη θέση που είχαν καταλάβει ήταν η 4η, όχι μόνο επέστρεψαν (από την 3η Κατηγορία...) στο Καμπιονάτο, αλλά τερμάτισαν 4 φορές στη 2η θέση (2013, 2015, 2018, 2019) αποτελώντας την ομάδα που προσπαθούσε να κάνει τη ζωή της «γηραιάς κυρίας» δύσκολη...

Κι ενώ η επένδυση του καλοκαιριού προμήνυε...μεγαλεία, αντ’ αυτού η ομάδα είναι βυθισμένη στην εσωστρέφεια.

Τρεις ήττες κι ισάριθμες ισοπαλίες την έφεραν 7η και παρότι η 4αδα απέχει ένα τρίποντο, τα αποτελέσματα απέχουν παρασάγγας των προσδοκιών.

Ο, γνωστός κινηματογραφικός παραγωγός, Ντε Λαουρέντις, γνωστότερος για το ταμπεραμέντο και το έλλειμα υπομονής και ψυχραιμίας στοχοποίησε παίκτες και προπονητή.

Τα... μαντρώματα κι η «εξέγερση»!

Τους «μάντρωσε» στο προπονητικό κέντρο, πριν το ματς, του περασμένου Σαββάτου, με την Ρόμα. Ο Κάρλο Αντσελότι διαφώνησε, δημόσια. με την κίνηση αυτή που δεν έφερε αποτέλεσμα (2-1 νίκησαν οι «τζιαλορόσι»)

Επόμενο ματς με την Σάλτσμπουργκ όπου η Νάπολι έκανε 18 τελικές το πρώτο ημίχρονο (καμιά Ιταλική στο Champions League, από την σεζόν 2002-03, δεν είχε τόσες στο πρώτο 45λεπτο!) αλλά οι Αυστριακοί έφυγαν από το «Σαν Πάολο» με το 1-1, που δεν επέτρεψε στους Ναπολιτάνους να εξασφαλίσουν την μαθηματική πρόκριση.

Και παρότι έπεσαν 2οι, πίσω από τη κάτοχο του τίτλου Λίβερπουλ (που όπως και πέρσι την κέρδισαν εντός έδρας), όντες στο +4 από την Σάλτσμπουργκ, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. η απόφαση Ντε Λαουρέντις να «ξαναμαντρώσει», τιμωρητικά, παίκτες και προπονητή προκάλεσε αντίδραση των τελευταίων που δεν μπήκαν στο πούλμαν με προορισμό το Καστέλ Βολτούρνο.

Πέραν του ότι η κίνηση τους συνιστικά σημείο των καιρών και δείγμα της ολοένα αυξανόμενης δύναμης των παικτών στο εσωτερικό κάθε ομάδας, αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων: ο Ντε Λαουρέντις επιφυλάχθηκε κάθε νόμιμου μέσου, απειλεί με πρόστιμα, λύσεις συμβολαίων κι αφαίρεση περιβραχιονίου από τον αρχηγό (και βέρο Ναπολιτάνο, «προϊόν» των τμημάτων υποδομής) Λορέντσο Ινσίνιε, που θεωρείται ...αρχιστασιαστής!


Ωστόσο και μερίδα παικτών θέλει να φύγει, πλέον.

Τόσο ο εμβληματικός Ντρίες Μέρτενς (δεύτερος παίκτης, μετά τον Χάμζικ, που πέρασε τα 115 γκολ του, κάποτε πρώτου σκόρερ του συλλόγου, Μαραντόνα), όσο κι οι Άλαν – Καγιεχόν, ενώ Κουλιμπαλί (εκ των κορυφαίων στόπερ παγκοσμίως) και Φαμπιάν Ρουίθ (τον θέλουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης), δεν αναμένεται να παραμείνουν σ’ ένα τόσο «τοξικό» περιβάλλον.

Τα «λαϊκά δικαστήρια»!

Που έγινε... τοξικότερο με ευθύνη των φιλάθλων. Ήδη μερίδα φανατικών πήγε έξω από το προπονητήριο, με πανό, αποκαλώντας τους παίκτες «μισθοφόρους» και χρειάστηκε αστυνομική παρέμβαση για να αποφευχθούν... ντράβαλα!


Την Παρασκευή, άλλη ομάδα τιφόζι, περιέφερε στα κεντρικά σημεία της Νάπολι ένα πανό που ανέγραφε: «Διαλέξατε έναν άσχημο δρόμο. Σεβαστείτε όποιον αγαπά αυτή τη φανέλα και την πληρώνει».

Την ίδια στιγμή στα ...κουρεία της Νάπολι, συνήθη τόπο ποδοσφαιροκουβέντας, οι φίλοι της ομάδας εμφανίζονται διχασμένοι, αφού πολλοί αποδίδουν ευθύνες και στον Ντε Λαουρέντις, καθότι δεν ξεχνούν πως έκανε το βίο – αβίωτο του (λατρεμένου τους και Ναπολιτάνου) Μαουρίτσιο Σάρι.

Στο «κάδρο» των υπευθύνων για την αγωνιστική κι εξωαγωνιστική κατάσταση (παρότι εκείνος πήγε στο 2ο μάντρωμα...) κι ο Κάρλο Αντσελότι.
Οι οπαδοί του καταλογίζουν ότι είναι πολύ... ήπιων τόνων, σ’ αντίθεση με τον «εκρηκτικό» Σάρι και τον «χαρακτήρα» της ομάδας, που προσομοιάζει με το σύμβολο της πόλης. Τον Βεζούβιο.
Ο Ντε Λαουρέντις θεωρεί, άλλωστε, ότι από τη δημόσια διαφωνία του «Καρλέτο» ξεκίνησε το κακό κι όλα είναι ανοικτά για το μέλλον του.


Πολλά, για πολλούς, κρίνονται στο σημερινό (09/11) ματς κόντρα στην Τζένοα, που αναμένεται να εξελιχθεί σε «λαϊκό δικαστήριο»..
Προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η «λάβα» της οργής των απογοητευμένων φίλων της Νάπολι;