Ο φόβος του Πανένκα πριν από το περίφημο πέναλτι! (vid)

Ο  Αντονίν Πανένκα μίλησε σε ισπανικό Mέσο για την περίφημη εκτέλεση πέναλτι που δημιούργησε... σχολή.

 Ο φόβος του Πανένκα πριν από το περίφημο πέναλτι! (vid)

Πέναλτι=Πανένκα. Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην περίφημη εκτέλεση πέναλτι, μίλησε σε ισπανικό Μέσο για την επίδραση που είχε αυτό στη ζωή του.

Αν είχα χάσει εκείνο το πέναλτι, θα δούλευα 40 χρόνια σε εργοστάσιο» είπε.

Ο τελικός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 1976 ανάμεσα στην Τσεχοσλοβακία και τη Δυτική Γερμανία έμελλε να γραφτεί στην ιστορία για το τελευταίο πέναλτι που έκρινε τον τροπαιούχο.

Όχι τόσο για το ότι ο Αντονίν Πανένκα ευστόχησε και έδωσε τον ευρωπαϊκό τίτλο στην Τσεχοσλοβακία, όσο για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε «την εσχάτη των ποινών».

Ο τότε 28χρονος παίκτης άφησε τον τερματοφύλακα των Δυτικογερμανών Ζεπ Μάγερ να πέσει στην αριστερή γωνία και έσκαψε την μπάλα στο κέντρο της εστίας.

Από τότε, εκατοντάδες ποδοσφαιριστές εκτελούν τα πέναλτι «α λα Πανένκα».

Ο 71χρονος σήμερα Τσέχος μίλησε στην ισπανική «As» για την επίδραση που είχε εκείνο το πέναλτι στη ζωή του.

«Μου αρέσει να με συνδέουν με το πέναλτι. Με έκανε διάσημο και αισθάνομαι πολύ ευγνώμων, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να μιλάω για αυτό δέκα εκατομμύρια φορές. Ωστόσο με κάποιο τρόπο, όντως, έμεινα δέσμιος του πέναλτι και μερικές φορές με στεναχωρεί λίγο να μιλάνε μόνο για το πέναλτι. Έπαιξα ποδόσφαιρο, δεν εκτέλεσα μόνο ένα πέναλτι στην καριέρα μου».

Όσο για το τι διαφορετικό θα είχε συμβεί στη ζωή του, αν είχε χάσει εκείνο το πέναλτι, δήλωσε τα εξής:

«Αστειεύομαι πάντα με αυτό: θα εργαζόμουν 30 ή 40 χρόνια σε ένα εργοστάσιο ως μαθητευόμενος. Εκείνο το πέναλτι ήταν ένα πολιτικό ζήτημα. Αν δεν το είχα βάλει, αυτό θα έβλαπτε τον κομμουνισμό. Ακόμα και αν είχα χάσει αυτό και είχα βάλει αργότερα κάποια άλλα».

Τέλος, σχετικά με το αν έχει δει και ξαναδεί από τότε την εκτέλεσή του, είπε:

«Δεν είμαι μαθηματικός για να ξέρω πόσες φορές το έχω δει, ούτε οικονομολόγος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το πέναλτί μου έχει ταξιδέψει στο χρόνο και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Δείτε το περίφημο πέναλτι...