Μουρίνιο: Ο... μπαμπούλας των ευρωπαϊκών πάγκων!

Ο Πορτογάλος... τηλεσχολιαστής είναι το πρώτο όνομα που ακούγεται για κάθε πάγκο μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας σε κρίση, παρότι το κάζο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μένει αξέχαστο.

Μουρίνιο: Ο... μπαμπούλας των ευρωπαϊκών πάγκων!

Μέρες που είναι (λόγω του... Ελληνοπρεπούς Halloween) είναι της μόδας οι τρομακτικές μουτσούνες κι οι μπαμπούλες, αλλά στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο κι ειδικά τον προπονητικόμ των μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων, εκείνος που προκαλεί περισσότερο τρόμο είναι... Ζοσέ Μουρίνιο!

Ο Πορτογάλος, όμως. δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές. Απείλει, εξίσου, την τρέχουσα περίοδο, όσο και τους προηγούμενους μήνες. να στείλει συναδέλφους του στο ταμείο ανεργίας...

Παρότι όλο το καλοκαίρι καμιά μεγάλη ομάδα δεν ασχολήθηκε μαζί του, για να τον προσλάβει, με το που άρχισε η σεζόν και το... γαϊτανάκι των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων επανήλθε σαν ...φάντης – μπαστούνης, στο προσκήνιο, ως υποψήφια λύση σε κάθε πρόβλημα!

Μαθήματα γερμανικών...

Τι ήταν να πει ο 56χρονος, που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως μεταφραστής, του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στην Μπαρτσελόνα (1997), ότι, παρά το γεγονός πως μιλά 5 γλώσσες ξεκίνησε μαθήματα Γερμανικών;

Ανακλαστικά συνδέθηκε με την Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί είχαν χάσει το Σούπερ Καπ από την Ντόρτμουντ, μετρούσαν 2 ισοπαλίες στις 4 πρώτες αγωνιστικές και ο Νίκο Κόβατς δεν είναι ο δημοφιλέστερες τεχνικός στις τάξεις των οπαδών και των παικτών τους.

Ωστόσο 4 σερί επιτυχίες απομάκρυναν το ...φάντασμα του «Μου» από το Μόναχο μετατοπίζοντας το στη Βεστφαλία.

Η ήττα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, από την Ίντερ κι οι τρεις ισοπαλίες, στην Bundesliga, σε 4 ματς, έφεραν τον Λουσιέν Φαβρ σε δύσκολη θέση. Άλλωστε φωτογραφικά ντοκουμέντα με τον Ίβηρα να συνομιλεί με τον Χανς Γιόακιμ Βάτσκε (διευθύνοντα σύμβουλο των «κιτρινόμαυρων») έχουν δει συχνά το φως της δημοσιότητας.

Και μπορεί ο τεχνικός διευθυντής, Μίκαελ Τζορκ, να επιμένει ότι «στην Ντόρτμουντ ο προπονητής δεν κινδυνεύει», ωστόσο η «Βild» επιμένει ότι η άμμος της... υπομονής για τον Ελβετό τελειώνει στα υψηλά κλιμάκια της Ντόρτμουντ.

Και το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι δύσκολο. Ο «σκόπελος» του Κυπέλλου απεφεύχθη με την πρόκριση επί της Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ, αλλά σήμερα υπάρχει στο πρόγραμμα η Βόλφσμπουργκ κι ακολουθούν Ίντερ και Μπάγερν. Στο Μόναχο.

Κι ο Μουρίνιο ελλοχεύει.

Όλους τους πάγκους που ...τρίζουν.

Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι...

Όπως εκείνον της Τότεναμ, όπου ακούστηκε ειδικά μετά την 7αρα από την Μπάγερν Μονάχου, ή εκείνον της Άρσεναλ, εσχάτως, μετά την ήττα στο Σέφιλντ και περισσότερο μετά την εντός έδρας ισοπαλία, με την Κρίσταλ Πάλας και τον αποκλεισμό από το Λιγκ Καπ (από τη Λίβερπουλ).

Ωστόσο τα δημοσιεύματα δεν περιορίζονται στο να τον στέλνουν στη Γερμανία και την Αγγλία (όπου και διατηρεί σπίτι στην πρωτεύουσα της).

Ακούστηκε και για την Παρί Σεν Ζερμέν, μετά την ήττα από την Ρεμς (2-0) για αντικαταστάτης του Τούχελ κι ερωτηθείς σχετικά είχε απαντήσει: «Είναι αδύνατο, η Παρί έχει προπονητή».

«Επιστροφές, καταστροφές...»

Την ίδια, στερεότυπη, απάντηση είχε δώσει και για τα σενάρια που τον ξαναέστελναν στην Μαδρίτη παρότι τον περασμένο Mάρτιο προτιμήθηκε ο Ζιντάν από τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος συνυπολόγισε τις μετασεισμικές δονήσεις που θα υπήρχαν στα αποδυτήρια, όπου ο, συγκρουσιακός, Μουρίνιο έχει αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς με «μεγάλα κεφάλια» (π.χ Σέρχιο Ράμος).

Έτσι προτίμησε το άφθαρτο κύρος του «Ζιζού» με τις πιο πρόσφατες επιτυχίες, από τον Μουρίνιο που η τελευταία του πραγματική ήταν το πρωτάθλημα της Τσέλσι, το 2015. Ακολούθως, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, «επιστροφές, καταστροφές...».

Αλλά κι αναχρονιστικό ποδόσφαιρο, που επισκιάζει τη λάμψη των τροπαίων του League Cup, του Community Shield και του Europa League, που ναι μεν έβαλε στην τροπαιοθήκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν κατάφεραν να τον γλιτώσουν από μια ακόμη ατιμωτική απόλυση.

«Special One»? Παλιά...

Την τέταρτη της καριέρας του, μετά τις δύο στην Τσέλσι και εκείνη από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι οποίες αποδόμησαν το, επιμελώς χτισμένο προφίλ, του «Special One».

Ένας υπερφίαλος επιθετικός προσδιορισμός, στο πλαίσιο του χαρακτήρα που είχε δομήσει, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, στις μέρες των «παχειών αγελάδων», (τότε που ήταν, πραγματικά, περιζήτητος και διάλεγε δουλειές), ο οποίος έχει καταντήσει... ανέκδοτο.

Προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας ο «Μου» τρώει τα έτοιμα των αποζημιώσεων του Αμπράμοβιτς και των «κόκκινων διαβόλων» μένοντας στην επικαιρότητα ως... τηλεσχολιαστής του bEINSPORTS, αλλά και χάρη στη βοήθεια του σούπερ ατζέντη του Ζόρζε Μέντες (που, αφού τακτοποίησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. θέλει να κάνει το ίδιο με το δεύτερο διασημότερο πελάτη του...) συνεχίζοντας να τον πλασάρει ως λύση «δια πάσαν (ποδοσφαιρική) νόσον...»