Ποιος θα ασχοληθεί με το Εuropa Conference League ;

Η UEFA ανακοίνωσε ότι η 3η ιεραρχικά διοργάνωση της θα ονομάζεται Εuropa Conference League, αλλά το δύσκολο είναι να της δώσει το απαιτούμενο κύρος...

Ποιος θα ασχοληθεί με το Εuropa Conference League ;

Kαι το όνομα αυτής... Εuropa Conference League!
Η πληροφόρηση της Γερμανικής εφημερίδας «Bild» δικαιώθηκε μέχρι... κεραίας και η UEFA, που αποκαλούσε την 3η ιεραρχικά διασυλλογική διοργάνωση, υπό την αιγίδα της, με την κωδική ονομασία (εργασίας) «Εuropa League2», την... βάφτισε «Ευρωπαϊκή Λίγκα της Περιφέρειας» (ή «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Λίγκα», αν θέλετε).

Μια ελάχιστα ελκυστική ονομασία, που, όμως, περιγράφει, επακριβώς, τι θα είναι, από την σεζόν 2021-22, που θα μπει στη ζωή των Ευρωπαίων ποδοσφαιρόφιλων και τη δική μας: μια συμπληρωματική, των δύο ήδη υπαρχουσών.

Όμως, παρότι δίνει, σε μικρότερες ποδοσφαιρικες δυνάμεις των κορυφαίων πρωταθληματών το δικαίωμα της Ευρωπαικής εκπροσώπησης ενώ στις «ανίσχυρες» χώρες ένα ευρωπαϊκό... αποκούμπι, αφού η συμμετοχή στο (ολοένα πιο «κλειστό») Champions League καθίσταται ουτοπική κι η παρουσία στα προκριματικά του... προσχηματική (2 ομάδες απο το «μονοπάτι των πρωταθλημάτων» πέρασαν στους ομίλους και 4 από εκείνο των πρωταθλητών...) το ερώτημα είναι ποιες ομάδες θα ασχοληθούν, σοβαρά, μ’ αυτή τη διοργάνωση, από την στιγμή που ήδη υπάρχουν σύλλογοι που σνομπάρουν το Europa League…

Εδώ σνομπάρουν (-ουμε) το Εuropa League…

Δείτε μόνο πως παρατάχθηκαν στην πρώτη αγωνιστική της φετινής διοργάνωσης! Με ροτέισον και το μυαλό στις... εγχώριες διοργανώσεις!

Ειδικά ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα (Primera Division, Premier League, Serie A, Bundesliga), που έχουν ως στόχο την συμμετοχή στο Champions League, ή που το όσο το δυνατόν καλύτερο τους πλασάρισμα στη λίγκα τους, τους αποφέρει μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη, από μια αξιοπρόσεκτη πορεία στη 2η τη τάξει διοργάνωση...

Αλλά για να μην λέμε για τους άλλους μόνο και στη χώρα μας υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, παρότι δεν έχουμε και για... δάνειο τρόπαια στο θεσμό!

Πάρτε για παράδειγμα τον φετινό ΠΑΟΚ, που θεώρησε ως ...λήξασα την ευρωπαϊκή του χρονιά, μόλις αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Eπιστρέφοντας στη διοργάνωση που είναι «στα σκαριά», για να γίνει ελκυστικότερη θα πρέπει να βρεθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα, γιατί η πρόκριση, απευθείας, στο επόμενο Europa League, για τον τροπαιούχο της, από μόνη της δεν αρκεί.

Η UEFA δεν ανακοίνωσε τα πριμ, αλλά σίγουρα θα υπολείπονται του Εuropa League. Καλά για το Champions League oύτε λόγος να γίνεται...

Με μοναδικό λοιπόν κίνητρο το όποιο κλέος ενός ευρωπαϊκού τροπαίου (3ου σε αξία και σημασία) - που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί - και τα οικονομικά δεδομένα χαμηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η σύσταση αυτής της νέας διοργάνωσης λειτουργεί κατά βάση ως άλλοθι και τήρηση των προεκλογικών υπεσχυμένων του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και των συν αυτώ, για αύξηση των ομάδων, που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ούτως ώστε στις επόμενες αρχαιρεσίες να πάρουν τις ψήφους των μικρών ομοσπονδιών, που είναι κι η πλειοψηφία των 55 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.