Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας: Το ντέρμπι μίσους, η «μάχη» Νάτχο-Μάριν και ο Ολυμπιακός (vids, pics)

Στο πόδι το Βελιγράδι για το παιχνίδι της Παρτιζάν με τον Ερυθρό Αστέρα. Από πότε κρατάει η κόντρα των δύο μεγάλων της Σερβίας και τα τελευταία νέα των αντιπάλων.

Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας: Το ντέρμπι μίσους, η «μάχη» Νάτχο-Μάριν και ο Ολυμπιακός (vids, pics)

Ημέρα ντέρμπι είναι η σημερινή και "αιώνια" σύγκρουση δεν έχουμε μόνο στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Σε ρυθμούς "αιωνίων" κινείται και το Βελιγράδι σήμερα που περιμένει στις 19:00 τη σέντρα στο ματς Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας. Είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι της Σερβίας και το οποίο γεννάει πολλές ιστορίες. Είναι κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι και σήμερα όλο το Βελιγράδι είναι στο πόδι για την 161η μονομαχία των δύο μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας.

Άνθρωπος του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Το ματς στο Στάδιο της Παρτιζάν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για τον Ολυμπιακό, αφού ο Ερυθρός Αστέρας είναι ο επόμενος αντίπαλος του στο Champions League. Στις κερκίδες του γηπέδου απόψε θα βρίσκεται και κατάσκοπος των Πειραιωτών. Ο Ιωσήφ Λουκάς από το τμήμα των αναλυτών έχει ταξιδέψει στο Βελιγράδι προκειμένου να παρακολουθήσει τον προσεχή αντίπαλο της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς.

Το Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας ή και το αντίστροφο είναι το ντέρμπι που ενώνει και χωρίζει μία ολόκληρη χώρα. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο Βελιγράδι, αλλά ολόκληρη η Σερβία κινείται στους ρυθμούς του μεγάλου ματς. Όσοι έχουν επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Σερβίας γνωρίζουν ότι τα δύο γήπεδα απέχουν μόλις 12 λεπτά με τα πόδια και τα χωρίζει ένα πάρκο. Στο Βελιγράδι ο κάθε σύλλογος έχει την περιοχή του, τη γειτονιά του και το καταλαβαίνει κανείς από τα γκράφιτι στους τοίχους. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι η πιο δημοφιλής ομάδα της Σερβίας και μάλιστα τελευταία αφιερώματα αναφέρουν πως την ημέρα του ντέρμπι το 50% της χώρας υποστηρίζει τους "ερυθρόλευκους", το 45% τους "νεκροθάφτες" (το προσωνύμιο της Παρτιζάν) και το υπόλοιπο 5% αδιαφορεί για την έκβαση της αναμέτρησης.

Μίσος για περισσότερα από 70 χρόνια

Θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά ντέρμπι της Ευρώπης και όχι άδικα αφού το μίσος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες και στους οπαδούς τους είναι πολύ έντονο. Η αντιπαλότητα τους δεν έχει μόνο αθλητικό υπόβαθρο, αλλά και πολιτικό και δεν κρατάει μόνο στο ποδόσφαιρο. Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν είναι δύο σύλλογοι που συγκρούονται σε αρκετά αθλήματα και το μίσος τους κρατάει περισσότερα από 70 χρόνια. Ο Ερυθρός Αστέρας ιδρύθηκε το 1945 από το καθεστώς που επικρατούσε τότε στη χώρα, ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα είχε δημιουργηθεί η Παρτιζάν, η οποία θεωρούνταν ανέκαθεν η ομάδα του στρατού της Σερβίας! Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν διεξήχθη το 1946 με τους "ερυθρόλευκους" να επικρατούν με σκορ 4-3.

Πολλές φορές οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο συλλόγων απασχολούν τα Μέσα για τα βίαια επεισόδια που ξεσπούν μεταξύ των οπαδών τους. Οι ιστορίες περιστατικών βίας είναι πολλές με χαρακτηριστική αυτή του 1999 όταν οπαδός του Ερυθρού Αστέρα σκοτώθηκε, ενώ το 2013 έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις οπαδών των δύο συλλόγων και το 2015 καθυστέρησε για 45 λεπτά η έναρξη της αναμέτρησης.

Πάμε στην αποψινή αναμέτρηση που θα την παρακολουθήσουν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Για την Παρτιζάν είναι η τελευταία της ζαριά για να μην μείνει μακριά από την κορυφή, αφού έχει 14 βαθμούς και "καίγεται" για τη νίκη. Στο αποψινό παιχνίδι, ωστόσο, δύο ποδοσφαιριστές που έχουν συνδεθεί με τον Ολυμπιακό είναι σε πρώτο πλάνο. Από την πλευρά των γηπεδούχων ο Μπίμπαρς Νάτχο και από αυτή των φιλοξενούμενων ο Μάρκο Μάριν. Αυτοί οι δύο είναι οι μαέστροι των δύο συλλόγων. Στην Παρτιζάν ποντάρουν πολλά πάνω στον Νάτχο, ο οποίος έχει εμπειρία από μεγάλα ματς έχοντας παίξει σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Από την άλλη ο Μάριν είναι ο κινητήριος μοχλός του Ερυθρού Αστέρα, ο άνθρωπος από τα πόδια του περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Αν για τον Νάτχο αυτό είναι το πρώτο ντέρμπι στη Σερβία για τον Μάριν είναι το τέταρτο και στο Βελιγράδι ευελπιστούν αυτή τη φορά να είναι πρωταγωνιστής.

Για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς έχει μεγάλη σημασία αυτό το ματς αφού στο γήπεδο της Παρτιζάν έχει δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ, 1-1 και απόψε θέλει να φτάσει στη νίκη που είναι αλήθεια πως έχει λείψει πολύ από τον Ερυθρό Αστέρα. Όσον αφορά στην ενδεκάδα που θα παρατάξει απόψε το πιθανότερο σχήμα θέλει τον Μπόρχαν κάτω από τα δοκάρια με τον Γκόμπελιτς δεξί μπακ και τον Ρόντιτς στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ντέγκενεκ και Μιλούνοβιτς θα συνθέσουν το δίδυμο της άμυνας. Στα χαφ οι Κάνιας και Γιοβάντσιτς έχουν τον πρώτο λόγο έχοντας στα άκρα τους Γκαρσία, Βουκάνοβιτς. Ο Μάριν θα ξεκινήσει σε επιτελικό ρόλο και στην κορυφή θα αγωνιστεί ο Μποάκιε.

Από την άλλη πλευρά ο Σάβο Μιλόσεβιτς ξέρει πως δεν υπάρχουν περιθώρια γι' απώλεια βαθμών και από την πλευρά του θα ρίξει στο χορτάρι όλα του τα όπλα. Κάτω από τα δοκάρια θα ξεκινήσει ο Στοΐκοβιτς, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Μίλετιτς και αριστερά ο Ούροσεβιτς. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα συνθέσουν οι Πάβλοβιτς και Όστοΐτς. Στα χαφ θα ξεκινήσουν οι Στσέκιτς και Ζντιέλαρ, ενώ στα άκρα θα είναι οι Τόσιτς και Ασάνο. Ο Νάτχο θα πάρει τον επιτελικό ρόλο με τον Σάντικ να ηγείται της επίθεσης σε ένα ματς με αρκετούς πρώην ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

*Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα mozzartsport