Εικονική πραγματικότητα

Το εκτεταμένο ροτέϊσον Βαλβέρδε, ενόψει τελικού Κυπέλλου, έφερε, στο Βίγκο, την πρώτη 11αδα της Μπάρτσα, χωρίς “προϊόν” της ακαδημίας, 16 χρόνια μετά!

Εικονική πραγματικότητα

Το βράδυ της Τρίτης, η, ατυπική, 11αδα, που ανακοίνωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε για το ματς με την Θέλτα, στο «Μπαλαϊδος, προκάλεσε συναγερμό στα δημοσιογραφικά γραφεία, ομυγές, στις τάξεις των φίλων της Μπαρτσελόνα και νέο γύρο κατηγοριών, από τους αντιπάλους της, για αλλοίωση του ποδοσφαιρικού της DNA.
Αιτία; Στο βασικό σχήμα, κόντρα στους Γαλιθιάνους, δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης προερχόμενος από τα φυτώρια της!
Κάτι ανεπανάληπτο για 16 χρόνια!
Ήταν 6 Απριλίου 2002 όταν, ο Τσάρλι Ρεσάκ, είχε πράξει κάτι ανάλογο, στο Μπιλμπάο. Παρότι «δεξί χέρι» του Κρόϊφ, που «θεμελίωσε» την θρυλική Masia στα πρότυπα της ακαδημίας του Άγιαξ. ο παλαίμαχος άσος της Μπάρτσα, εκείνος που ανακάλυψε τον Μέσι και τον υπέγραψε σε...χαρτοπετσέτα, είχε παρατάξει τότε τους: Μπονάνο, Ράϊζιγκερ, Κριστανβάλ, Αμπελάρδο, Κόκο, Ρότσεμπακ, Κοκού, Λουίς Ενρίκε, Ριβάλντο, Σαβιόλα, Όβερμαρς επικρατώντας 2-0.
17 μέρες αργότερα, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, το ξανάκανε, βάζοντας τους: Μπονάνο, Ράϊζινγκερ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Αμπελάρδο, Ρότσεμπακ, Τιάγκο Μότα, Κοκού, Λουίς Ενρίκε, Όβερμαρς, Σαβιόλα και Κλάϊφερτ.

Έκτοτε, η Μπάρτσα έχει, τουλάχιστον ένα παίκτη από τα «σπλάχνα» της, στους αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Επιστρέφοντας στο Βίγκο και την περασμένη Τρίτη, την 11αδα του Βαλβέρδε απάρτιζαν οι: Τερ Στέγκεν, Σεμέδο, Γέρι Μίνα, Φερμάλεν, Ντιν, Αντρέ Γκόμες, Παουλίνιο, Κοουτίνιο, Ντένις Σουάρεθ, Αλκάθερ και Ντεμπελέ.

Η περίπτωση Ντένις Σουάρεθ και τα 6/11

Παρότι ο Ντένις Σουάρεθ θήτευσε (2013-14) στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα (πριν δοθεί δανεικός στη Σεβίλλη και με μεταγραφή στην Βιγιαρεάλ, για να επιστρέψει πρόπερσι) δεν θεωρείται «προϊόν» της ακαδημίας των Καταλανών, αλλά των Θέλτα και Μάντσεστερ Σίτι, όπου είχε προϋπηρεσία. Ίσως γιατί δόθηκε 1,5 εκ. ευρώ για την πρώτη του έλευση, στα 18 του; Για την οικονομία της συζήτησης το υιοθετούμε.
Εκείνο που δεν γίνεται να προσπεραστεί, ελαφρά τη καρδία, όμως, είναι ότι η...πειραματική 11αδα του Βαλβέρδε υπαγορεύθηκε από την επιλογή να ξεκουράσει τους βασικούς του. Από τους οποίους αγωνίστηκαν μόλις δύο (Τερ Στέγκεν, Κοουτίνιο).

Το Σάββατο, όμως, στον τελικό Κυπέλλου, με την Σεβίλλη, δίπλα τους θα είναι υπό Κ.Σ.(που λέγαμε και στην φυσική) οι Σέρχι Ρομπέρτο, Πικέ, Άλμπα, Μπούσκετς, Ινιέστα, Μέσι.
Τα 6/11 του βασικού σχήματος της Μπάρτσα έχουν ένα κοινό στοιχείο.
Ναι, σωστά, μαντέψατε: άπαντες είναι «απόφοιτοι» της Μasia!

Μ’ αυτούς θα πορευθεί ο Βαλβέρδε στοχεύοντας στο νταμπλ και τους ξεκούρασε στο, διαδικαστικού χαρακτήρα, ματς του Βίγκο.

Εξάλλου είναι οξύμωρο να κατηγορείται ο Βαλβέρδε (και) για αδιαφορία για την ακαδημία, αφ’ ης στιγμής καθιέρωσε τον Σέρχι Ρομπέρτο βασικό (έστω δεξί μπακ) αναγέννησε τους Άλμπα (κυρίως) και Πικέ, ενώ στο Κύπελλο έδωσε τη δυνατότητα να ντεμπουτάρουν οι Οριόλ Μπούσκετς και Κουκουρέλα.

Η 11αδα made in… Masia!

Προφανώς η σημερινή Μπαρτσελόνα απέχει από τη δική της «εκδοχή» που στις 25 Νοέμβρη 2012 (επί των ημερών του, μακαρίτη, Τίτο Βιλανόβα) εμφάνισε 11αδα εξ ολοκλήρου από την Masia (Βαλντές, Μοντόγια, Άλμπα, Πουγιόλ, Πικέ, Μπούσκετς, Τσάβι, Φάμπρεγκας, Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι), μετά τον τραυματισμό του Ντάνι Άλβες στο 14ο λεπτό του αγώνα με την Λεβάντε (4-0)!

Ωστόσο, ο βασικός κορμός της παραμένει εκείνος του “φυτωρίου” της και πανάκριβες μεταγραφές αποτελούν “ρεζέρβες” τους.

Και στην τελική, στο επίπεδο που αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα, εξαιρουμένης της Αθλέτικ Μπιλμπάο, πόσες άλλες ομάδες μπορούν να καυχηθούν πως τα 6/11 τους προέρχονται από τις ακαδημίες τους;