Primera Division: Ισπανική… αντεπίθεση!

Οι Ίβηρες μετά την περσινή περίοδο που έμειναν χωρίς Ευρωπαϊκό τρόπαιο κινήθηκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι ξοδεύοντας περισσότερα από ποτέ! Ό,τι θέλετε να μάθετε για την επερχόμενη σεζόν στη La Liga!

Primera Division: Ισπανική… αντεπίθεση!

Η κυριαρχία των ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα την τελευταία 10ετία έπαψε την περσινή σεζόν δίνοντας την θέση της σε μια Αγγλική πρωτοκαθεδρία με φιναλίστ από την Πρέμιερ Λιγκ και στους δύο τελικούς των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA.

Η δράση όμως φέρνει… αντίδραση κι οι Ίβηρες δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια ξοδεύοντας σε …αγγλικά επίπεδα το φετινό καλοκαίρι! Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι χθες είχαν δαπανηθεί 1,3 δις ευρώ για μεταγραφές και το ρεκόρ του 1,5 δις που είχαν ξοδέψει οι Άγγλοι το 2017… τρίζει.

Άλλωστε το φετινό καλοκαίρι για τον παραπάνω στρατηγικό λόγο αλλά και για τους δικούς της λόγους η κάθε ομάδα - ειδικά οι μεγάλες – μόνο σε …εκπτώσεις δεν προέβησαν αναφορικά με την ενίσχυση τους…

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις κορυφαίες μεταγραφές στην Ιβηρική χερσόνησο – όχι τυχαία των ομάδων που διεκδικούν τους τίτλους - των Εντέν Αζάρ, Ζοάο Φέλιξ και Αντουάν Γκριεζμάν είναι μέσα στις ακριβότερες όλων των εποχών! Του Βέλγου, που ήρθε με ένα χρόνο καθυστέρηση από την Τσέλσι στην Ρεάλ Μαδρίτης. κόστισε 100 εκ. ευρώ, αλλά με τα μπόνους μπορεί να φτάσει τα 160 εκ. ευρώ και να γίνει η 3η όλων των εποχών.

Του 19χρονου Πορτογάλου επιθετικού, που αντί 127 εκ. ευρώ ήρθε από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι η πλέον δαπανηρή στα χρονικά των «κολτσονέρος» και αν δεν υπολογίζονται τα μπόνους είναι η 3η ακριβότερη στα χρονικά περάν εκείνων των Νέιμαρ (222 εκ. ευρώ) και Εμπαπέ (180 εκ. ευρώ)! Όσο για εκείνη του Γάλλου στην Μπαρτσελόνα - αν τελικά η Ατλέτικο Μαδρίτης καταφέρει ν’ αποδείξει ότι ο κάτοχος του περσινού Μουντιάλ κι η πρωταθλήτρια τα είχαν βρει πίσω από την πλάτη της, πριν την 1η Ιουλίου (που η ρήτρα του ήταν 200 εκ. ευρώ) – μπορεί ν’ αναγκαστούν οι Καταλανοί να καταβάλουν 80 επιπλέον εκ. ευρώ εκτός των 120 εκ. ευρώ που κατέβαλαν ως τώρα ως ρήτρα αποδέσμευσης!

Και να σκεφτεί κανείς ότι μένουν 15 μέρες με την Ατλέτικο Μαδρίτης να έχει στα σκαριά την μεταγραφή του Ροντρίγκο Μορένο από την Βαλένθια αντί 60 εκ. ευρώ, ενώ είναι πολύ κοντά στο να γίνει το μεγάλο «μπαμ» του φετινού καλοκαιριού με την επιστροφή του Νέιμαρ στα ισπανικά γήπεδα. Το θέμα είναι αν θα φορά τα «μπλαουγκράνα» ξανά ή θα τα αλλάξει με τα λευκά αφού Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης δίνουν μεταγραφικό… κλάσικο για να τον δελεάσουν, όπως και την Παρί Σεν Ζερμέν! Όπως και να’ χει ο τελικό λογαριασμός για τα μεταγραφικά «ψώνια» θα εκτοξευθεί όπως και το ενδιαφέρον στην Πριμέρα Ντιβισιόν!

Με αγώνες την Παρασκευή αλλά όχι τη Δευτέρα…

Για τον «μαραθώνιο» που ξεκινά σήμερα το βράδυ, στον ποδοσφαιρικό …Καθεδρικό του «Σαν Μαμές», στο Μπιλμπάο, μεταξύ της τοπικής Αθλέτικ και της πρωταθλήτριας Μπαρτσελόνα έχει χυθεί ήδη πολύ μελάνι πριν καν ξεκινήσει να κυλά η μπάλα στο χορτάρι. Κι ο λόγος ήταν ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος δεν ήταν σίγουρο ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε σήμερα ή αύριο…

Το μείζον ζήτημα ήταν οι μέρες διεξαγωγής των αγώνων με τους οπαδούς να είναι ομοθυμαδόν κατά του να επεκτείνεται η αγωνιστική δράση από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα. Ένα πεδίο όπου η Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Λίγκα (που θέλει το πιο… εμπορικό τετράημερο από Παρασκευή έως Δευτέρα, για να το πουλήσει καλύτερα) επιδόθηκαν σε ένα «μπρα ντε φερ» επίδειξης δύναμης.

Η Π.Ο ήταν κατά και της Παρασκευής αλλά τελικά προκρίθηκε η «Σολωμόντεια λύση» για αγωνιστικό τριήμερο (Παρασκευή - Κυριακή) με την Λίγκα να δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα και θα συνεχίσει να ψάχνει τη διεξαγωγή αγώνων τη Δευτέρα. Κατά τα λοιπά οι 20 «μονομάχοι», οι 17 πρώτες του περσινού πρωταθλήματος και οι τρεις που ανέβηκαν από τη 2η κατηγορία, μετέχουν στο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται σε 38 αγωνιστικές.

Η τελευταία αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 24 Μάιου της επόμενης χρονιάς. Οι τέσσερις πρώτοι της βαθμολογίας εξασφαλίζουν απευθείας θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2020-21. Η ομάδα που θα τερματίσει στην 5η θέση, θα κερδίσει εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η 6η θα μπει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα.

Επίσης, η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας, θα βρεθεί στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, εκτός κι εάν πρόκειται για κάποια που θα τερματίσει στις 6 πρώτες θέσεις, οπότε θα «ανοίξει» και η 7η θέση του πρωταθλήματος. Οι τρεις τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα θα υποβιβαστούν. Σε περίπτωση ισοβαθμιών τα κριτήρια είναι: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, 2) διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, 3) συνολική διαφορά τερμάτων, 4) συνολικό ενεργητικό τερμάτων, 5) βαθμοί στην ειδική λίστα του Fair-Play, 6) αγώνας μπαράζ.

Λιγότερα ματς στο Κύπελλο, με τουρνουά το Σούπερ Καπ

Κι αν η επανάσταση με την επιστροφή στο… πατροπαράδοτο Σαββατοκύριακο δεν έγινε τελικά η Π.Ο. της Ισπανίας μείωσε ριζικά τον αριθμό αγώνων στη διοργάνωση υπό την αιγίδα της. Το Κύπελλο. Κι αυτό γιατί οι αγώνες πλέον είναι στα πρότυπα των υπόλοιπων μεγάλων χωρών της Ευρώπης μονοί κι όχι διπλοί όπως γινόταν μέχρι πέρσι. Οι ομάδες της Πριμέρα μπαίνουν από το πρώτο γύρο, (εκτός των Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης που δεν θα συμμετάσχουν στους δύο πρώτους γύρους). Οι αγώνες μέχρι τα ημιτελικά θα είναι μονοί (με παράταση, πέναλτι αν χρειαστεί) ενώ διπλούς αγώνες (σε ισχύ το εκτός έδρας γκολ), θα έχουμε μόνο στα ημιτελικά. Ένα φορμάτ που ευνοεί τις εκπλήξεις και (τους «μικρούς»), ενώ είναι πιο ξεκούραστο για τους «μεγάλους» που έχουν κι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Αλλαγμένο όμως από την φετινή χρονιά θα είναι και το ισπανικό Σούπερ Καπ. Πλέον, δεν θα υπάρχει ένας αγώνας όπως έγινε πέρσι σε ξένη χώρα, ούτε διπλός όπως ίσχυε τα περασμένα χρόνια, στις έδρες των κυπελλούχου και πρωταθλητή (σ. είχε το αβαντάζ του επαναληπτικού) αλλά θα διεξάγονται αναμετρήσεις μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων του πρωταθλήματος και των φιναλίστ του κυπέλλου. Κάτι σαν …φάιναλ φορ. Για λόγους εμπορικότητας είναι εξαιρετικά πιθανόν, οι αγώνες να διεξαχθούν εκτός Ισπανίας. Το Ισπανικό Σούπερ θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020 (και όχι κατά τα ειωθότα τον Αύγουστο, ως …ορντεβρ της σεζόν), με τους ημιτελικούς στις 8 και 9 Ιανουαρίου και τον τελικό στις 12 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής της Πριμερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/8 (22.00): Αθλέτικ Μπιλμπάο - Μπαρτσελόνα

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/8
18.00: Θέλτα – Ρεάλ Μαδρίτης.
20.00: Βαλένθια – Ρεάλ Σοσιεδάδ.
21.00: Ρεάλ Μαγιόρκα – Έιμπαρ.
22.00: Λεγκανές – Οσασούνα, Βιγιαρεάλ – Γρανάδα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/8
18.00: Αλαβές – Λεβάντε.
20.00: Εσπανιόλ – Σεβίλλη.
22.00: Ρεάλ Μπέτις – Ρεάλ Βαγιαδολίδ.
23.00: Ατλέτικο Μαδρίτης – Χετάφε.