Premier League: Το κορυφαίο πρωτάθλημα στη σέντρα!

Τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, οι «μνηστήρες» για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» και οι… αδύναμοι κρίκοι της κατηγορίας που θα δώσουν μάχη για «σωτηρία».

Premier League: Το κορυφαίο πρωτάθλημα στη σέντρα!

Η μεγάλη στιγμή για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Premier League έφτασε! Από σήμερα το κορυφαίο (κατά πολλούς) πρωτάθλημα σε ολόκληρο τον κόσμο ανοίγει και πάλι τις «πύλες» του έτοιμο να μας προσφέρει απλόχερα πλούσιο θέαμα και αμέτρητες συγκινήσεις, σε έναν μαραθώνιο 38 αγωνιστικών με… γαρνιτούρα το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ και φυσικά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ευκαιρία να γράψει ιστορία φέτος η Μάντσεστερ Σίτι

Η διεκδίκηση του "θρόνου" της πρωταθλήτριας Αγγλίας θα μαγνητίσει για ακόμα μία φορά την προσοχή κάθε λογής ποδοσφαιρόφιλου σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο, παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη που θα δώσουν οι σύλλογοι τόσο για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» όσο και την παραμονή στα μεγάλα «σαλόνια» της χώρας. Φυσικά, από την νέα σεζόν κάνει πλέον την εμφάνισή του στην μεγάλη κατηγορία και το… περίφημο βίντεο ριπλέι (VAR) και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χρησιμοποίησή του στα βρετανικά γήπεδα.

«Γαλάζιο» ή «κόκκινο»;

Η Μάντσεστερ Σίτι για ακόμα μία χρονιά αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι πρωταθλητές του Πεπ Γκουαρντιόλα κατάφεραν την περσινή αγωνιστική περίοδο να διατηρήσουν τα «σκήπτρα» στην κατηγορία. Πλέον, όμως, φιλοδοξούν να δώσουν συνέχεια στην κυριαρχία τους στο Νησί και να φτάσουν στον τρίτο σερί τους τίτλο. Οι «πολίτες» ενίσχυσαν το ρόστερ τους σε «κομβικές» θέσεις. Ήθελαν έναν νέο αμυντικό χαφ και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ρόδρι, ενώ παράλληλα πρόσθεσαν στο δυναμικό τους κι άλλους δύο παίκτες για τα άκρα της άμυνας, τον Ζοάο Κανσέλο για το δεξί και τον Ανχελίνιο για το αριστερό.

Στην προσπάθειά τους να πετύχουν το «τρία στα τρία» στην Πρέμιερ Λιγκ θα βρουν μπροστά τους την Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» έχασαν πέρσι στο νήμα το τρόπαιο, καθώς τερμάτισαν στην δεύτερη θέση με μόλις έναν πόντοι λιγότερο από την Μάντσεστερ Σίτι. Παρόλα αυτά, όμως, ανέβηκαν στο ψηλότεροι σκαλί της Ευρώπης με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κόκκινοι» δεν ενισχύθηκαν σημαντικά αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο κατάφεραν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους παίκτες όπως οι Σαλάχ, Μανέ και Φαν Ντάικ που βρέθηκαν το καλοκαίρι στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων. Μένει να φανεί αν η ομάδα του Κλοπ θα καταφέρει για ακόμα μία χρονιά να εντυπωσιάσει με την πορεία της και αυτή τη φορά να φτάσει στην επίτευξη του στόχου της στην Αγγλία και να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1990, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην κυριαρχία των «πολιτών».

Η ευρωπαϊκή μάχη

Η Τότεναμ, από την πλευρά της, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ. Τα «σπιρούνια» εντυπωσίασαν πέρσι με την πορεία τους και ήταν φιναλίστ του Champions League, ωστόσο εφέτος θα επιδιώξουν να κάνουν το βήμα παραπάνω στην Αγγλία και να «χτυπήσουν» πέρα από ένα «εισιτήριο» για την συμμετοχή τους στο επόμενο Champions League ακόμα και την κορυφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πέραν αυτών, μάχη για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» και ειδικότερα μία θέση στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης περιόδου θα δώσουν Άρσεναλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κανονιέρηδες» ενισχύθηκαν σημαντικά αυτό το καλοκαίρι. Με την άφιξη του Νικολά Πεπέ έφτιαξαν μία δυνατή τριάδα στην επίθεση μαζί με τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ, ενώ παράλληλα κάλυψαν και το κενό της αποχώρησης του Κοσιελνί με τον Νταβίντ Λουίς από την Τσέλσι. Πέρσι ο σύλλογος τερμάτισε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και έμεινε εκτός Champions League. Εφέτος όμως, δείχνει αποφασισμένος για μία πολύ καλύτερη πορεία.

Η Τσέλσι με την σειρά της αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι αρκετά προβλήματα και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία της τη νέα σεζόν υπό την καθοδήγηση μάλιστα πλέον του παίκτη - θρύλου της, του Φρανκ Λαμπάρντ. Ο τελευταίος διαδέχτηκε τον Μαουρίτσιο Σάρι στην τεχνική ηγεσία και θα έχει αρκετά δύσκολο έργο την εφετινή περίοδο. Οι Έντεν Αζάρ και Νταβίντ Λουίζ αποχώρησαν από τον σύλλογο, ενώ παράλληλα δεν κατάφερε να ενισχύσει όσο θα ήθελε το ρόστερ της ομάδας του εξαιτίας και της απαγόρευσης μεταγραφών που επιβλήθηκε στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι από την ΦΙΦΑ.

Όσο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Ο Σόλσκιερ πρόσθεσε στο ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων» τους νεαρούς ταλαντούχους Τζέιμς και Γουάν Μπισάκα, όπως επίσης και τον Χάρι Μαγκουάιρ από την Λέστερ με ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του αθλήματος. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν για το αν θα μπορέσει η Γιουνάιτεντ να παρουσιαστεί καλύτερη τη νέα σεζόν σε σύγκριση με το δεύτερο μισό της περσινής περιόδου, όταν ανέλαβε ο Νορβηγός. Η νέα Γιουνάιτεντ διαθέτει πλέον περισσότερο βρετανικό «υλικό», ταχύτητα και νεαρούς παίκτες με θέληση για διακρίσεις. Μένει να φανεί, ωστόσο, αν αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει τον σύλλογο ξανά στις επιτυχίες, όπως επίσης και το αν τελικά να αποφέρουν «καρπούς» οι προσπάθειες του συλλόγου μα κρατήσει τον Πολ Πογκμπά στο «Ολντ Τράφορντ», μπροστά στο έντονο ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «must-watch» ομάδες και οι υποψήφιες… προς αποχώρηση

Από τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αυτές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αξίζει να παρακολουθήσουμε είναι κυρίως η Γουλβς και η Έβερτον. Οι «λύκοι» εντυπωσίασαν πέρσι με την πορεία τους στην Πρέμιερ Λιγκ και τερμάτισαν στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Εφέτος φιλοδοξούν να πλασαριστούν στην πρώτη εξάδα που βρίσκονται οι «μεγάλοι» του Νησιού, ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τη νέα σεζόν έχουν και υποχρεώσεις στο Europa League, γεγονός που κάνει ακόμα πιο «βαρύ» το αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Η Έβερτον του Μάρκο Σίλβα από την πλευρά της φιλοδοξεί να κάνει και αυτή εφέτος το βήμα παραπάνω. Πέρσι νίκησε στην έδρα της τις Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι και αυτό το καλοκαίρι ενίσχυσε σημαντικά το ρόστερ της με την ελπίδα να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Τέλος, όσον αφορά τους… αδύναμους κρίκους του πρωταθλήματος, τη θέση των Κάρντιφ, Φούλαμ και Χάντερσφιλντ που υποβιβάστηκαν πέρσι από τα μεγάλα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος πήραν οι Νόριτς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα που κέρδισαν την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ. Όλες τους θα δώσουν μάχη για να κρατηθούν στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ το ίδιο θα επιδιώξουν και οι Μπέρνλι, Σαουθάμπτον και Μπράιτον, που αποσόβησαν πέρσι τον υποβιβασμό στις τελευταίες αγωνιστικές, όπως επίσης και η Νιουκάστλ. Η τελευταία, μάλιστα, θα πορευτεί τη νέα σεζόν δίχως τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της. Ο Στιβ Μπρους ανέλαβε το «τιμόνι» και αναμένεται να έχει δύσκολο έργο τη νέα σεζόν.

Την απάντηση για το ποια θα φορέσει το στέμμα της πρωταθλήτριας, ποιες θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» και ποιες θα υποβιβαστούν από την Πρέμιερ Λιγκ στη νέα σεζόν θα χρειαστεί να περιμένουμε εννέα μήνες για να το μάθουμε. Ως τότε καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας και απολαύστε τη «μαγεία» του κορυφαίου πρωταθλήματος που ξεκινά από σήμερα…

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Premier League

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8
22.00: Λίβερπουλ – Νόριτς
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8
14.30: Γουέστ Χαμ – Μάντσεστερ Σίτι
17.00: Μπόρνμουθ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλι – Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας – Έβερτον, Γουότφορντ – Μπράιτον
19.30: Τότεναμ – Άστον Βίλα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/8
16.00: Λέστερ – Γουλβς, Νιουκάστλ – Άρσεναλ.
18.30: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι.