Τα χαμένα «αστέρια» της Ρόμα

Την τελευταία πενταετία οι «τζιαλορόσι» έβαλαν στο ταμείο τους 601 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις παικτών, ωστόσο είδαν το ρόστερ τους να αποδυναμώνεται σημαντικά από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές

Τα χαμένα «αστέρια» της Ρόμα

Ο Στέφαν Ελ Σααραουί ολοκλήρωσε την μεταγραφή του από την Ρόμα στην Σανγκάη Σενχούα έναντι του ποσού των 16 εκατομμυρίων ευρώ κι έγινε ο έκτος παίκτης των «τζιαλορόσι» που πέρασε φεύγοντας αυτό το καλοκαίρι τις «πύλες» του «Ολίμπικο» για να συνεχίσει σε άλλη ομάδα την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις δύο άλλοτε «ερυθρόλευκων», του Κώστα Μανωλά και του Ιβάν Μαρκάνο που μετακόμισαν σε Νάπολι και Πόρτο αντίστοιχα, όπως επίσης κι αυτές των Λούκα Πελεγκρίνι στην Γιουβέντους, του Εζεκιέλ Πόνσε στην Σπαρτάκ Μόσχας και του Αντρέα Ρομανιόλι στην Σπαρτάκ.

Οι Ρωμαίοι έβαλαν στο ταμείο τους μέχρι στιγμής το ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ από τις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών, ενώ αν κοιτάξει κανείς και τα έσοδα της ομάδας από τις πωλήσεις την τελευταία πενταετία, αυτά φτάνουν συνολικά τα 601,8 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά τις προσθήκες που έχει κάνει ο ιταλικός σύλλογος στην προσπάθειά του να καλύψει τα «κενά» που δημιουργήθηκαν στο ρόστερ του, έχει δει τα τελευταία χρόνια το έμψυχο δυναμικό του να αποδυναμώνεται σημαντικά από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello sport» δημοσίευσε μία ενδεκάδα από σπουδαίους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα της «Αιώνιας Πόλης» και μοιραία δημιουργούνται ερωτήματα για το πόσες επιτυχίες θα μπορούσε να πετύχει ο σύλλογος αν είχε διατηρήσει αυτούς τους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό του.

Πρώτα απ’ όλα από τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Άλισον, ο οποίος μετακόμισε πέρσι το καλοκαίρι στην Λίβερπουλ έναντι 62,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης και τους αμυντικούς Ρούντιγκερ (Τσέλσι), Μανωλά (Νάπολι), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν) και Έμερσον Παλμέρι (Τσέλσι).

Από την μεσαία γραμμή έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ρόμα οι Παρέδες (Ζενίτ), Στρόοτμαν (Μαρσέιγ), Ναϊνγκολάν (Ίντερ) και φυσικά ο Πιάνιτς που αποτελεί πλέον το «εγκέφαλο» της Γιουβέντους στα χαφ, ενώ στην επίθεση πέρα από τον Ελ Σααραουί, που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα και την Σανγκάη Σενχούα, αποτέλεσε παρελθόν και ο Μοχάμεντ Σαλάχ που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις και τα γκολ του στην Λίβερπουλ.

Μέσα σε πέντε χρόνια οι Ρωμαίοι είδαν πολλούς ποιοτικούς τους παίκτες να αποχωρούν με τελευταίες σημαντικές πωλήσεις αυτές των Κώστα Μανωλά και Στέφαν Ελ Σααραουί εφέτος το καλοκαίρι.

Πλέον μένει να φανεί αν ο σύλλογος μπορεί να βρει λύσεις για να καλύψει τα «κενά» στο ρόστερ του και να βαδίσει στις επιτυχίες ενόψει της νέας σεζόν ή αν θα μπει εκ νέου σε… περιπέτειες όπως την περασμένη σεζόν και θα μείνει εκτός πρώτης τετράδας στο Καμπιονάτο, με αποτέλεσμα να απουσιάσει για ακόμα μία χρονιά από τα «σαλόνια» του Champions League.